Serdar Gözübüyük

Serdar Gözübüyük is een Nederlandse scheidsrechter met Turkse roots. Sinds 2008 fluit hij wedstrijden in het betaald voetbal.

Carrière als scheidsrechter

Gözübüyük werd op 29 oktober 1985 geboren in Haarlem. In zijn geboorteplaats was hij als doelman actief voor amateurclub HFC DCO, dat tegenwoordig Olympia Haarlem heet. Op eigen initiatief besloot hij zich aan te melden voor het fluiten van jeugdwedstrijden. De rol van scheidsrechter beviel Gözübüyük, die zelfs besloot om te stoppen als voetballer.

Debuut in het betaald voetbal

Gözübüyük werd in het seizoen 2006-2007 toegevoegd aan de C-lijst van de KNVB, dat hem daarmee beschikbaar maakte als vierde official bij wedstrijden uit de Eerste Divisie. Na zijn promotie naar de Masterclass debuteerde Gözübüyük op 10 maart 2008 als scheidsrechter in het betaald voetbal. Hij floot die avond de Eerste Divisie-wedstrijd tussen AGOVV Apeldoorn en FC Dordrecht (3-2) en deelde één gele kaart uit, aan Nick van der Velden.

De ontwikkeling van Gözübüyük verliep naar wens. Op 2 mei 2010 werd hij de jongste scheidsrechter ooit op Eredivisie-niveau door de wedstrijd tussen Heracles Almelo en ADO Den Haag (4-2) te leiden. Op 24-jarige leeftijd trok hij meteen een rode kaart voor Karim Soltani. Gözübüyük was inmiddels fulltime in dienst van de KNVB, dat hem had aangesteld als medewerker promotie scheidsrechterszaken.

Promotie binnen KNVB

Gözübüyük werd na het seizoen 2011-2012 verkozen tot beste scheidsrechter van de Eredivisie. Voetbalicoon Willem van Hanegem gaf hem de Gouden Kaart op het jaarlijkse Voetballer van het Jaar-gala. In januari 2012 was de arbiter opnieuw gepromoveerd binnen de KNVB, dat hem daarmee beschikbaar stelde voor het fluiten van internationale wedstrijd. Op 5 juli van datzelfde jaar floot Gözübüyük zijn eerste Europese wedstrijd: de voorronde Europa League-wedstrijd tussen FK Borac Banja Luka en FK Celik Niksic (2-2).

Het Nederlandse voetbal werd in 2012 opgeschrikt door het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere. Gözübüyük besloot in december van dat jaar een statement te maken tijdens de wedstrijd tussen FC Groningen en VVV-Venlo. Na kritiek van trainer Robert Maaskant liep de scheidsrechter naar de zijkant om een blauw bandje met daarop de tekst ‘Respect’ te tonen. Maaskant vond dat hij ‘te kakken’ werd gezet en liet na afloop optekenen: “Zoiets had hij vantevoren al bedacht, dan ben je niet meer goed bezig met het leiden van een wedstrijd. Daarbij is voetbal ook emotie. Hij moet dus niet doorslaan.”

Controverse

Gözübüyük is meermaals in opspraak geraakt. In het najaar van 2011 stelde de KNVB een integriteitsonderzoek in naar de scheidsrechter na ontvangst van anonieme brieven. De geboren Haarlemmer zou pokeren met voetballers uit de Eredivisie. Gözübüyük ontkende de beschuldigingen met klem en drong zelf aan op een onderzoek, maar uiteindelijk konden de beschuldigingen niet worden bewezen.

In april 2015 raakte Gözübüyük opnieuw in opspraak. Zijn naam viel in relatie tot een Duitse strafzaak omtrent matchfixing. Verdachte Paul R. noemde zijn naam in dit verhaal, maar in gesprek met de Volkskrant verklaarde de leidsman: “Voor de zekerheid zeg ik het één keer: ik ben zuiver. Het is juist mijn rol ervoor te zorgen dat de twee teams elkaar eerlijk en sportief bestrijden. Hoe beter ik dat doe, hoe beter dat is voor de wedstrijd en het publiek. Dat is mijn uitdaging als sportman en mijn enige drijfveer om scheidsrechter te zijn.”

Gözübüyük haalde in 2020 uit naar een collega-scheidsrechter. Tijdens zijn opmars naar het betaald voetbal ondervond de scheidsrechter veel weerstand. In Bij Andy in de Auto verklaarde hij later: “Ik ben blij dat ik ondanks alle tegenslagen en haters ben doorgegaan. Die pak ik nog allemaal wel een keer terug. Ik zal het nooit vergeten. Eén collega is nog steeds actief in de Eredivisie.” Gözübüyük beloofde deze collega terug te pakken in een boek.

(Pro Shots)

Topwedstrijden

Op 16 oktober 2011 floot Gözübüyük voor het eerst een wedstrijd van een Nederlandse topclub. Hij mocht de Eredivisie-wedstrijd tussen Feyenoord en VVV-Venlo (4-0) in goede banen leiden. Ruim een maand later, op 27 november, mocht de scheidsrechter voor het eerst afreizen naar een officiële wedstrijd van Ajax, dat met 0-3 wist te winnen bij NEC. Topwedstrijden floot Gözübüyük nog niet in dat stadium van zijn carrière, maar gaandeweg wees de KNVB ook een aantal grote affiches aan hem toe. Hieronder treft u een overzicht aan.

SeizoenWedstrijdType wedstrijd
2016-2017FeyenoordPSV 0-1Johan Cruijff Schaal
2018-2019PSV – Feyenoord 0-0 (5-6 n.s.)Johan Cruijff Schaal
2018-2019Feyenoord – PSV 2-1Eredivisie
2018-2019Willem IIAjax 0-4Finale KNVB Beker
2019-2020Ajax – Feyenoord 4-0Eredivisie
2020-2021Ajax – PSV 2-1KNVB Beker
2021-2022Ajax – PSV 5-0Eredivisie
2021-2022Feyenoord – PSV 2-2Eredivisie
2022-2023Feyenoord – Ajax 1-1Eredivisie
2022-2023PSV – Ajax 3-0Eredivisie
2023-2024Ajax – Feyenoord 0-4Eredivisie
2023-2024PSV – Feyenoord 2-2Eredivisie
2023-2024Feyenoord – NEC 1-0Finale KNVB Beker

Gözübüyük heeft ook wedstrijden gefloten in internationale competities, waaronder de Champions League. Tevens floot hij onder meer wedstrijden in de competities van België en Saudi-Arabië.

Laatste update: 21 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie