Edwin van de Graaf

Edwin de Graaf

Edwin van de Graaf is een Nederlandse voetbalscheidsrechter. In zijn dagelijkse leven is hij werkzaam bij de politie als verkeersagent.

Carrière als scheidsrechter

Van de Graaf werd op 16 mei 1983 op de wereld gezet in Leidschendam. In zijn geboorteplaats voetbalde hij voor amateurvereniging DEVJO, dat eind jaren negentig met SV Voorburg fuseerde tot Forum Sport. Van de Graaf was naar eigen zeggen ‘geen hoogvlieger’ en besloot zijn aandacht daarom te verleggen naar de rol van scheidsrechter.

Op 4 september 2009 debuteerde Van de Graaf in het betaald voetbal door het duel tussen Fortuna Sittard en AGOVV Apeldoorn (2-2) in goede banen te leiden. In de daaropvolgende seizoenen floot hij vaker wedstrijden op Eerste Divisie-niveau. De leidsman haalde in augustus 2011 de headlines door na afloop van de wedstrijd tussen TOP Oss en Almere City FC (3-4) te worden aangereden door een Oss-supporter in een scootmobiel.

Debuut in de Eredivisie

Van de Graaf debuteerde op 3 mei 2014 in de Eredivisie. De KNVB zette de scheidsrechter op de afsluitende speelronde voor de ontmoeting tussen SC Cambuur en ADO Den Haag (1-2). In zijn tweede wedstrijd op het hoogste niveau reisde hij opnieuw af naar Friesland voor het onderonsje tussen sc Heerenveen en Excelsior (2-0). Van de Graaf deelde na 82 minuten een rode kaart uit aan Excelsior-doelman Jordy Deckers, waardoor de Kralingers de wedstrijd moesten uitspelen met een veldspeler op doel.

In Eredivisie-verband is Van de Graaf de magische grens van honderd wedstrijden reeds gepasseerd. Een topwedstrijd werd vooralsnog niet toegekend aan de scheidsrechter, maar hij was in 2021 wel betrokken bij de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse (2-1). Als verkeersagent mocht hij de spelersbus van de Amsterdammers begeleiden op weg naar De Kuip.

Van de Graaf komt niet (meer) in aanmerking voor het fluiten van internationale wedstrijden. Tussen maart 2013 en april 2014 floot hij wel een drietal wedstrijden in België vanwege een uitwisselingsproject tussen de KNVB en de KBVB.

Laatste update: 14 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie