Eén misstap wordt Feyenoord fataal bij Lazio

Feyenoord heeft weer een ongelukkige uitwedstrijd verloren in de Champions League. Na de onterechte nederlaag bij Atlético Madrid (3-2) was het ook in Stadio Olimpico raak. Eén misstap werd Feyenoord fataal en Lazio profiteerde optimaal: 1-0.

Wedstrijdverslag van Feyenoord in de Champions League-uitwedstrijd bij Lazio

Winnen op de manier zoals Lazio deed is ook een kwaliteit. Wie anders dan Ciro Immobile kroonde zich tot matchwinner in een wedstrijd waarin Feyenoord domineerde en de kansen niet afmaakte. Tegelijkertijd won Atlético Madrid dik van Celtic (6-0). Daardoor zakt Feyenoord van de eerste naar de derde plaats. Maar het verschil tussen Atlético, Lazio en Feyenoord (8,7,6 punten) is nog steeds klein.

De ploeg van trainer Arne Slot begon slordig aan de wedstrijd in Stadio Olimpico. Vooral rechtsback Bart Nieuwkoop ging regelmatig in de fout. Het leverde hem al een hele snelle gele kaart, omdat hij zijn directe tegenstander niet bij kon houden. Ook leverde hij bij een verdedigende actie in de zestien zo de bal in bij Lazio, dat net niet profiteerde.

Al vroeg einde wedstrijd voor Nieuwkoop

Lazio was dreigend, maar kon geen schot tussen de palen vuren. Dat lukte Calvin Stengs wel. De Champions League-rechtsbuiten schoot echter te slap in om het Ivan Provedel moeilijk te maken. Niet veel later was het einde verhaal voor Nieuwkoop. Geen rood, of een vroege wissel, maar een ongelukkige botsing was de oorzaak van het uitvallen van de deze zomer teruggekeerde rechterverdediger. De pas net van een langdurige blessure teruggekeerde Gernot Trauner moest al vroeg zijn trainingspak uittrekken. Lutsharel Geertruida schoof op naar de rechtsbackpositie.

De ongelukkig aan de wedstrijd begonnen Bart Nieuwkoop moest ook op ongelukkige wijze het veld verlaten.

Sterk Feyenoord vergeet raak te schieten

De wedstrijd was in evenwicht en het was Feyenoord dat de eerste echte grote kans kreeg in de 31e minuut. De op linksbuiten de voorkeur gekregen Igor Paixão speelde goed twee man uit, en ging de combinatie aan met Quinten Timber. Die vond op zijn beurt de diep weglopende Santiago Giménez. De Mexicaanse spits haalde uit en zag Provedel op het nippertje redding brengen. In de daaropvolgende corner kopte Mats Wieffer over. Even later was het bijna weer raak. Timber, Paixão, Wieffer en Quilindschy Hartman maakten er een soort driehoekje van met z’n vieren. De Braziliaan haalde de trekker over, maar schoot net naast.

Immobile zorgt voor verrassende Lazio-voorsprong

Feyenoord begon steeds beter te spelen, maar het was toch Lazio dat vlak voor rust op voorsprong kwam. Timber verloor de bal, waardoor Lazio snel kon counteren. Geertruida stapte ook nog eens te laat om Ciro Immobile buitenspel te zetten. De Italiaanse topspits moet je zo’n buitenkansje niet geven. Hij omspeelde de uitkomende Justin Bijlow en schoot eenvoudig binnen.

Ook in de tweede helft waren de mannen van Slot beter. Feyenoord stond goed en oogde de controle te hebben. Het belangrijkste in het voetbal, de doelpunten, bleven voorlopig uit. Want in de eerste helft van de tweede helft probeerden onder meer Paixão, Timber en Hancko te scoren, maar de netten bleven rustig in het Lazio-doel hangen. Dat was ook zo in het doel van Feyenoord, terwijl Lazio af en toe gevaarlijk leek te worden. Giménez was vervolgens het dichtst bij de gelijkmaker. Uit een vrije trap kopte hij net voorlangs.

Santiago Giménez baalt, hij was nog het dichtst bij een Feyenoord-doelpunt.

Zerrouki komt goed weg, Trauner weer gewisseld

De wedstrijd naderde de slotfase en ging op en neer. Ramiz Zerrouki had bijna met twee snelle gele kaarten weggemoeten. In een tegenaanval van Lazio bracht de Algerijnse middenvelder zijn tegenstander ten val, maar hij kwam goed weg doordat scheidsrechter Szymon Marciniak de eerste overtreding aan Lazio toewees. Slot wilde er een slotoffensief uitpersen en haalde Trauner er weer uit. Alireza Jahanbakhsh moest voor verdere aanvallende impulsen zorgen. Op linksbuiten werd de stuk dreigender dan de laatste Eredivisie-wedstrijden spelende Paixão vervangen voor Luka Ivanusec. Niet veel later gooide Slot ook nog Ayase Ueda en de in de Champions League debuterende Antoni Milambo in de ploeg. Zerrouki en Timber namen plaats in de dug-out.

Feyenoord dreigde en was vooral via Jahanbakhsh gevaarlijk, maar tot echt grote kansen kwamen de mannen van Slot niet meer. Tot de allerlaatste seconde, maar Ueda kopte op Provedel in plaats van in het doel. De Rotterdammers kregen een lesje in effectiviteit en staan na een op het oog sterke uitwedstrijd weer met lege handen. Ook dat is de Champions League. En dat weten ze nu bij Feyenoord ook.

Scoreverloop: 45+1′ 1-0 Immobile.

Gaat Feyenoord nog overwinteren in de Champions League?