EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Waarom Van Marwijk de WK-finale vergelijkt met promotie naar de Eerste Klasse

Foto: Waarom Van Marwijk de WK-finale vergelijkt met promotie naar de Eerste Klasse

Bert van Marwijk zal voor altijd herinnerd worden als de bondscoach die Nederland in 2010 naar de WK-finale leidde. De nederlaag tegen Spanje is een open wond bij de oud-trainer, maar toch ziet hij dat WK als een hoogtepunt. Voetbal gaat volgens Van Marwijk, gisteren 71 jaar geworden, maar om één ding: plezier brengen aan de supporters.

De Dag van: Bert van Marwijk

“Ik denk nooit meer terug aan die WK-finale, maar als ik erover praat, realiseer ik me hoe dichtbij we waren. We waren bijna wereldkampioen. Ondanks het verlies blijft het een hoogtepunt in mijn carrière, samen met de UEFA Cup-winst”, vertelt Van Marwijk in het boek 2002: De Europese helden van Feyenoord. Als trainer acteerde de Deventenaar jarenlang op het hoogste niveau, maar hij genoot in de top niet meer dan als beginnend trainer in het amateurvoetbal.

“Ik herinner me net zo goed dat ik als trainer van RKVCL uit Maastricht na een degradatie naar de Tweede klasse meteen weer promoveerde door de grootste concurrent te verslaan in de verlenging van een beslissingswedstrijd. Het feest daarna zal ik nooit meer vergeten. De gezichten van de mensen staat mij nog altijd bij. Die emotie staat voor mij op hetzelfde niveau als het WK. Dat klinkt gek, maar uiteindelijk gaat het erom dat je mensen plezier brengt met het voetbal.”

Team smeden

Het Nederlands elftal dat in 2010 de finale bereikte is daarna uitgebreid bejubeld, maar Van Marwijk weet nog dat er vooraf kritiek was op zijn selectie. “Voordat we met Oranje naar Zuid-Afrika gingen waren we geen kandidaat voor de titel. Veel mensen zeiden dat we een oude verdediging hadden. Johnny Heitinga en Joris Mathijsen zouden te traag zijn en we hadden een back van 35 jaar, Giovanni van Bronckhorst. Natuurlijk hadden we topspelers, zoals Robin van Persie, Wesley Sneijder, Arjen Robben en Rafael van der Vaart, maar het was een uitdaging om van al die individuele kwaliteiten een team te smeden.”

“We hadden vijf weken voorbereiding en daarna begon het toernooi. In die periode hebben we er alles aan gedaan om een hechte groep te vormen. Het belangrijkste was dat de spelers elkaars kwaliteiten accepteerden en respecteerden. Zo ontwikkelden we een gezamenlijke missie: het WK winnen. We hadden misschien niet de beste spelers, maar werden wel het beste team. Mentaal waren we ijzersterk en tijdens het toernooi kregen we iets onoverwinnelijks over ons heen.”

Geen toernooiervaring

“Niemand had verwacht dat wij tot het laatste moment mee zouden doen, vier weken lang. Het was nieuw voor iedereen om zo lang mee te doen aan een internationaal toernooi. We hadden geen spelers die dat eerder mee hadden gemaakt. Sneijder, Robben en Mark van Bommel hadden net de Champions League-finale gespeeld, maar Spanje, onze tegenstander in de finale, was Europees kampioen en had veel spelers die de Champions League hadden gewonnen. Die toernooiervaring is erg belangrijk voor spelers en voor een team. Dat bleek ook in de finale.”

Spanje ging er met de winst vandoor. Toch werd Oranje bij terugkomst in Nederland gehuldigd als nummer twee van het WK. De Nederlandse voetbalfans lieten hun dank blijken voor het plezier dat de verliezend finalist hen had gegeven tijdens het toernooi. Een kleine troost voor Van Marwijk en zijn spelers.

Kleinkinderen

Van Marwijk was de afgelopen jaren werkzaam als bondscoach van Saoedi-Arabië, Australië en de Verenigde Arabische Emiraten. Hij ging vorig jaar met pensioen als trainer, omdat hij meer tijd met zijn kinderen en kleinkinderen wil doorbrengen. Zijn kleinzoons Ruben en Thomas van Bommel spelen samen in het eerste van MVV, waar Van Marwijk zelf adviseur is en regelmatig op de tribune zit.

Van Marwijk is beste bondscoach van Oranje ooit

  • Ja
  • Nee
157+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:00
5+
‘Diant Ramaj maakt verrassende move’
15:45
22+
Wellenreuther velt oordeel over Priske
15:34
15+
Transfer voor Olij? “Pas na het EK”
15:23
22+
Burgemeester Arnhem smeekt KNVB: “Alsjeblieft”
15:11
469+
‘Toptransfer Feyenoord raakt in stroomversnelling’
15:00
117+
‘Transferzomer Ajax zorgt voor frustratie’
14:50
107+
Waarom Engelse vedettes samen een ‘laffe luizenploeg’ vormen (maar wel in de finale staan)
14:38
31+
Tumultueus oefenduel voor Pavlidis bij Benfica met harde val
14:20
123+
Wereldkampioen prijst Oranje-publiek maar ziet ook minpunten tijdens EK
14:12
105+
Voorbeschouwing Spanje – Engeland: de ultieme ontknoping van dit EK
14:08
142+
Lamine Yamal met 17 jaar en 1 dag in voetsporen van Pelé, Messi en ook Xavi?
13:56
28+
Dit is waarom het verlossende Koopmeiners-nieuws nog uitblijft
13:47
237+
Oud-spits van Ajax en Feyenoord weer even de held van het EK
13:30
48+
Lastige situatie Vitesse in voorbereiding: “Zeker voor een controlfreak”
13:10
86+
‘Verrassende wending voor Conceição in Portugal’
12:50
98+
Eindelijk goed nieuws voor Malacia bij Man United
12:31
70+
‘Ontevreden Man City-aanvaller kan naar PSG’
12:11
124+
Van den Brom boos om Franke-geruchten: “Bullshit!”
12:00
447+
Alleen Spanje kan dit EK redden
11:44
178+
PSV-aankopen krijgen van Bosz de tijd
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie