Voor fraude veroordeelde oud-technisch directeur van Roda Ton Caanen spreekt: “Leg me tóch neer bij straf”

Foto: Voor fraude veroordeelde oud-technisch directeur van Roda Ton Caanen spreekt: “Leg me tóch neer bij straf”

Voormalig technisch directeur van Roda JC Ton Caanen (56), begin vorig jaar veroordeeld tot 240 uur taakstraf voor belastingontduiking en hypotheekfraude, legt zich nu alsnog neer bij zijn straf. Hij heeft het eerder aangetekende hoger beroep toch ingetrokken. Dat bevestigt Caanen tegenover SoccerNews.nl. Voor het eerst sinds zijn veroordeling geeft hij een interview.

De fraudezaak had te maken met de aankoop van een chique villa in Spaubeek in 2015 door Caanen. De rechter achtte in januari afgelopen jaar bewezen dat de Limburger, in het verleden trainer van onder andere Apollon Limassol en AEK Larnaca op Cyprus en de Israëlische clubs Maccabi Tel Aviv en Beitar Jeruzalem, doelbewust de bank had opgelicht met onder andere vervalste loonstroken en werkgeversverklaringen. Daardoor kon de vijftiger een dure hypotheek van acht ton verkrijgen voor de aankoop en verbouwing van zijn bovengenoemde villa. Bovendien zou hij voor bijna anderhalve ton belasting hebben ontdoken.

Voormalig Roda-commissaris en statutair directeur van de Limburgse club Hessel Meijer zou bij het verkrijgen van een benodigde hypotheek van 8 ton een rol hebben gespeeld die volgens de rechter het daglicht niet kon verdragen. Hiervoor kreeg Meijer een taakstraf van 120 uur opgelegd. Meijer is op zijn beurt ook in hoger beroep gegaan. Volgens zijn advocaat Serge Weening is nog niet bekend wanneer deze beroepszaak behandeld zal gaan worden door het gerechtshof in Den Bosch.

Algemeen directeur Wim Collard

Ander belangrijk kopstuk van Roda JC Wim Collard, in het verleden algemeen directeur bij de Kerkraadse club, had zich al eerder neergelegd bij de opgelegde taakstraf van tachtig uur voor het ‘helpen’ van Ton Caanen. Deze fraudezaak kwam jaren geleden aan het licht na een melding bij justitie over het doen en laten van Caanen. Later volgde zelfs nog een inval van de FIOD in het Parkstad Limburg Stadion van Roda JC.

Ton Caanen, die in het verleden ook nog werkte bij onder andere Metalurg Donetsk, noemt zich tegenwoordig ‘voetbalconsultant’ en is in die hoedanigheid betrokken bij transfers. “Ik reis tegenwoordig veel naar en door Zuid-Amerika maar ook door West-Europa”, vertelt Caanen aan SoccerNews.nl. “Ik heb in twintig jaar heel veel contacten opgebouwd en die gebruik ik nu. Enige tijd geleden heb ik bijvoorbeeld een speler naar Eintracht Frankfurt kunnen brengen; die jongen deed het ook heel goed in de Europa League.”

“Het trainen van voetballers is altijd mijn passie geweest en dat zal ook altijd zo blijven, maar het werk dat ik nu doe bevalt mij ook heel goed. Ik zorg er onder andere ook voor dat ándere trainers bij clubs aan de bak kunnen, ik ben nu dus meer een soort van voetbalmakelaar, een consultant”, aldus de voormalige technische baas van Roda JC, die verder geen uitleg wilde geven over de reden waaróm hij zich alsnog heeft neergelegd bij de straf die hem door de rechtbank in Den Bosch is opgelegd.

Kunnen veroordeelde topmannen terugkeren in het profvoetbal?

  • Ja
  • Nee
245+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie