Vechtend FC Utrecht verslaat Ajax in knotsgek duel in slotfase

FC Utrecht heeft zichzelf een goede dienst bewezen en Ajax zondagmiddag verder in de problemen gebracht. In een doelpuntrijk duel, dat vanwege het meermaals gooien van bekertjes vlak voor het einde van de wedstrijd tweemaal werd gestaakt, werd het 4-3.

FC Utrecht vecht zichzelf op voorsprong

Steijn koos voor een aantal verrassingen in het basisteam. Zo bleek Steven Berghuis niet in staat om vanaf de beginfase mee te spelen en maakte Kristian Hlynsson daarom zijn opwachting in het basisteam. De oefenmeester besloot daarnaast om Gastón Ávila na een aantal weken het vertrouwen te hebben gegeven, tegen FC Utrecht weer op de reservebank te zetten. Het betekende dat Borna Sosa van Steijn een nieuwe kans kreeg om zich op de linksbackpositie te laten zien. Silvano Vos was geschorst en werd vervangen door Benjamin Tahirovic.

De Amsterdammers waren de eerste tien minuten veelal in balbezit en zochten naar kansen. Het lukte Ajax echter niet om tot grote mogelijkheden te komen. Vervolgens nam FC Utrecht steeds meer het initiatief over en dwong de thuisploeg Ajax steeds verder naar achteren. Het lukte FC Utrecht om in de buurt van het strafschopgebied te komen, maar de eindpass of voorzet was telkens niet goed genoeg. Een van de weinige schietkansen was voor Zakaria Labyad. Deze was echter niet zuiver genoeg om Jay Gorter te verrassen.

Aan de andere kant van het veld probeerde Ajax in de tegenaanval voor gevaar te zorgen. Met de snelheid van Steven Bergwijn en Carlos Forbs op de vleugels lukte dit aardig, al waren het telkens slechts speldenprikjes die Ajax uitdeelde. Hlynsson was nog het meest dichtbij. Bergwijn hield twee tegenstanders bezig en bracht de bal in de richting van het talent. In beperkte ruimte kreeg hij de mogelijkheid om uit te halen, maar het schot was niet hard genoeg om de openingstreffer te maken.

Beide ploegen leken dan ook met een 0-0 stand de rust in te gaan, maar niets was minder waar. In de slotfase van de eerste helft kwam de gastheer namelijk op een voorsprong te staan. Ryan Flamingo kreeg de bal plotseling voor zijn voeten en haalde knap uit, waarbij het Gorter vervolgens niet meer lukte om deze naar de zijkant te tikken. FC Utrecht kreeg in de blessuretijd nog kansen op meer. Ajax kon echter opgelucht ademhalen en ging met een kleine achterstand naar de kleedkamer.

Hlynsson beleeft droomminuten,

Ajax moest in de tweede helft dan ook behoorlijk aan de bak, maar binnen een paar minuten ging het weer mis. Ditmaal creëerde FC Utrecht via een hoekschop een kans en kwam de bal op het hoofd terecht van Mike van der Hoorn. Uitgerekend tegen zijn oude club lukte het de centrale verdediger om de bal naar de hoek te koppen. Waar Ajax ervan overtuigd was dat Gorter deze op tijd voor de doellijn weghaalde, bleek uit beelden van de VAR dat het doelpunt gewoon telde: 2-0.

Een aantal minuten later zorgde Hlynsson voor de aansluitingstreffer. Een schitterende voorzet van Sosa bereikte Hlynsson die de bal binnen werkte. Daarmee was Ajax terug in de wedstrijd. De ploeg van Steijn straalde meer vertrouwen uit en kreeg het al snel voor elkaar om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen. Opnieuw was het Sosa met een mooie voorzet, waarbij Hlynsson weer het eindstation was. De jongeling beleefde daarmee zijn absolute droom in de Galgenwaard.

Na de 2-2 zakte Ajax weer verder in en kreeg FC Utrecht de ruimte om aan het voetballen toe te komen. Het zorgde voor enkele gevaarlijke momenten voor het doel van Gorter. Tóch was het Ajax dat op voorsprong kwam. De uitploeg kreeg na een uur spelen een penalty, waarvan Bergwijn dankbaar gebruikmaakte: 2-3. FC Utrecht was echter nog niet klaar en forceerde via Jens Toornstra twintig minuten voor tijd de 3-3. In de slotminuten leek de thuisploeg zelfs de overwinning binnen te halen, maar Isac Lidberg stuitte op Gorter.

Het was voor de arbitrage een moment om de wedstrijd stil te leggen, nadat opnieuw, na meerdere waarschuwingen van de stadionomroeper, een voorwerp op het veld werd gegooid. Het resulteerde erin dat alle spelers de kleedkamers opzochten en moesten wachten totdat ze de laatste paar minuten konden uitspelen. In die minuten kwam FC Utrecht plotseling op een voorsprong te staan, ditmaal na een treffer van Oscar Fraulo. Direct werd er weer wat gegooid vanaf de tribunes, waardoor de wedstrijd opnieuw kwam stil te liggen. Het duel werd vervolgens uitgespeeld en eindigde in 4-3.

Scoreverloop: 1-0 (44′) Ryan Flamingo, 2-0 (48′) Mike van der Hoorn, 2-1 (52′) Kristian Hlynsson, 2-2 (55′) Kristian Hlynsson, 2-3 (65′) Steven Bergwijn, 3-3 (71′) Jens Toornstra, 4-3 (90′) Oscar Fraulo

Maakt Ajax volgende week kans tegen PSV?

• Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
189+ Votes

23:22
62+
Lof voor uitblinkende Oranje-verdediger: “Hierom moet hij spelen”
19+
Fiorentina rekent af met Club Brugge en krijgt herkansing in Conference League-finale