Van Gaal krijgt niet één, maar twee onderscheidingen

Foto: Van Gaal krijgt niet één, maar twee onderscheidingen

Louis van Gaal is op maandagavond niet één, maar twee keer ‘in de prijzen gevallen’. De voormalige bondscoach van het Nederlands elftal (drie termijnen) werd op een speciale bedankavond van de KNVB Campus in Zeist dubbel in het zonnetje gezet. Van Gaal werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau én kreeg het bondsridderschap van de voetbalbond.

De Orde van Oranje-Nassau kreeg hij uit handen van Conny Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “De onderscheiding is een erkenning voor de bijzondere sportieve prestaties waarmee hij Nederland nationaal en internationaal vertegenwoordigd heeft en de impact die dit heeft gehad op onze samenleving”, lezen we in het perscommuniqué van de KNVB.

“Jij gelooft – nee jij wéét – dat investeren in talent loont”, zei Helder tegen Van Gaal. “En dat een goede speler op zichzelf niet veel meer is dan dat: een goede speler. Voor goed voetbal heb je goede teamspelers nodig. Aan je spelers, je collega’s vraag je altijd – al-tijd – hoe het thuis is, met partners, met kinderen. Collega’s aan wie je merkt dat ze eenzaam zijn, worden bij jou en Truus thuis warm onthaald. En terwijl je thuis de trotse vader bent van twee fantastische meiden, nam je ook her en der een voetbalzoon onder je vleugels. Meerdere voetballers en meerdere stafleden noemen je hun tweede vader. Dat doen ze niet zomaar.”

Bondsridderschap

Bondsvoorzitter Just Spee sloeg de ex-bondscoach vervolgens tot bondsridder: “Professionals binnen een nationale selectie denken echt niet altijd allemaal hetzelfde. Dat krachtenveld op een juiste manier managen is jou op het lijf geschreven. Jij was het hart van Oranje. Jouw legacy van het afgelopen anderhalf jaar ligt daarbij vooral opgesloten in de manier waarop je Oranje zijn zelfvertrouwen hebt teruggegeven en het Nederlands voetbal internationaal gezien weer op de kaart hebt gezet. Oranje heeft dankzij jou weer kleur op de wangen. We kunnen weer vooruit.”

Wint Oranje het EK 2024?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Beste bondscoach ooit?

  • Vind ik wel
  • Nee, dat niet
176+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie