Sánchez en Álvarez kunnen met Mexico de harten van de fans terugwinnen

Foto: Sánchez en Álvarez kunnen met Mexico de harten van de fans terugwinnen

Ajacieden Jorge Sánchez en Edson Álvarez staan voor een belangrijke dag met Mexico. Ze spelen in de finale van de Gold Cup niet alleen om een prijs, maar vooral om de trots en de steun van de fans terug te winnen. Mexico kan met een overwinning op Panama een streep zetten onder een periode vol kritiek vanuit de media en wanhoop bij de achterban.

Voorbeschouwing Mexico – Panama

Aan de Gold Cup zelf wordt in Mexico niet zwaar getild. Los van de Verenigde Staten en Canada is er weinig concurrentie van CONCACAF-landen, en juist die twee ploegen ontloopt Mexico dit toernooi. Een finale tegen Team USA zou het winnen van het toernooi glans geven, maar de gedroomde eindstrijd bleef uit doordat Panama het gastland uitschakelde. Toch staat er zondag meer op het spel dan alleen de titel van Noord- en Centraal-Amerika en de Caraïben.

Voetballand Mexico ging de afgelopen periode door een ware crisis. Tijdens het WK in Qatar raakte de nationale ploeg de steun van de achterban kwijt. De supporters zagen dezelfde namen in de opstelling, dezelfde fouten op het veld en dezelfde tegenvallende resultaten op het scorebord. Moedeloos werden ze van het feit dat er niets veranderde en woedend waren ze dat hun internationals al in de groepsfase werden uitgeschakeld. Bondscoach Gerardo Martino werd vervangen door Diego Cocca, maar in de praktijk veranderde er weinig. Met precies dezelfde aanpak verloor Cocca in de Nations League van de Verenigde Staten (3-0). Dat raakte de Mexicanen in hun trots. De voetbalbond moest ingrijpen om geloofwaardig te blijven en na zeven wedstrijden werd de Argentijnse bondscoach alweer ontslagen.

Jaime Lozano werd aangesteld om El Tri te leiden tijdens de Gold Cup. De oud-international had als Mexicaan meteen een streepje voor op de twee vorige Argentijnse bondscoaches. Ook zijn werk als trainer van de nationale Onder 23, met wie hij brons won op de Olympische Spelen in Japan, was nog niet vergeten. De wisseling van de wacht zorgde voor een positieve impuls tijdens de Gold Cup. Op een uitglijder tegen Qatar na, waarbij Mexico al geplaatst was en de reserves speelden, gidste Lozano zijn land gemakkelijk naar de finale.

Eredivisie-spelers

Vanuit de Eredivisie leveren Jorge Sánchez en Edson Álvarez een aanzienlijke bijdrage aan de wederopstanding van Mexico. Sánchez speelt een sterk toernooi als rechtsback, zeker als je bedenkt dat hij het afgelopen jaar geen onbetwiste basisspeler was bij Ajax. Álvarez is één van de leiders van de selectie en wordt gezien als een onmisbare schakel. Lozano koestert de Ajacied op de nummer zes positie als slot op de deur en als één van de eerste opbouwers.

Vanuit Nederlands perspectief is het onbegrijpelijk dat Feyenoorder Santiago Giménez niet meer kansen krijgt. Ook Mexicaanse journalisten en supporters bevragen de keuze van Lozano voor Henry Martín, maar het is te verklaren. De bondscoach kent de spits van Club América al vanaf de Onder 23 en weet dat hij hem goed kan gebruiken als kapstok voorin. De tijd van Giménez komt nog wel, daar is iedereen van overtuigd.

De onvrede onder Mexicaanse voetbalfans over de laatste jaren van hun nationale ploeg is nog niet verdwenen, maar in de laatste drie maanden is er een ander licht gaan schijnen. De stadions liepen tijdens de Gold Cup weer vol en ook bij de finale in Los Angeles worden veel Mexicanen verwacht. De spelersgroep en de media zijn lovend over Lozano en er wordt voor het eerst sinds tijden positief gesproken over La Selección. Het contract van de bondscoach loopt na dit toernooi af, maar Lozano kan zelf zijn toekomst beïnvloeden door vannacht de Gold Cup te winnen.

Wint Mexico de finale van Panama?

  • Ja, zonder twijfel.
  • Nee, je weet het nooit met Mexico.
292+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie