Roord schiet Nederland op voorsprong in topper tegen USA

Tegen de verhoudingen in kwamen de Oranje Leeuwinnen op voorsprong tegen de Verenigde Staten. Na een kwartier spelen schoot Jill Roord vanaf randje zestien de 1-0 binnen. Verrassend, omdat de regerend wereldkampioen tot op dat moment het overwicht had in de tweede WK-wedstrijd.

Openingsgoal Nederland

Het eerste kwartier moest Nederland vooral de druk van de Verenigde Staten overleven. Dat lukte. Aan de andere kant leverde de eerste keer dat Nederland in het strafschopgebied kwam meteen een goal op. Lieke Martens zette de aanval op door twee middenvelders uit te spelen. Victoria Pelova had ruimte aan de rechterkant om zelf te schieten, maar gaf de bal voor. De voorzet werd geblokt en kwam weer voor haar voeten. Dit keer gaf ze af aan Roord, die in de verre hoek raak schoot, buiten het bereik van de Amerikaanse keepster.

Tot de openingstreffer van Roord was de V.S dichterbij een doelpunt. Nederland kwam in de openingsfase een paar keer goed weg. De hartslag van de nachtelijke kijkers ging voor het eerst omhoog toen Sherida Spitse miszat in de eigen zestien. Het bleef zonder gevolgen. Later deden Savannah DeMelo en Crystall Dunn pogingen om de wedstrijd te openen, maar zonder succes. Roord was bij het eerste schot van Oranje wel succesvol. Het was voor de Verenigde Staten de eerste keer sinds 2011 dat ze in een WK-wedstrijd op achterstand stonden.

Gelijkmaker Verenigde Staten

Nederland had na de goal meer balbezit en behield tot de rust de controle over de wedstrijd. In de tweede helft vocht de Verenigde Staten zich terug. In minuut 61 maakte Lindsey Horan de 1-1 uit één van vele corners. Daarna nam de druk op de Oranje Leeuwinnen enorm toe, maar ze hielden stand tot het laatste fluitsignaal. Lees het volledige verslag hier.