Oranje Leeuwinnen behalen zwaarbevochten punt in test tegen VS

Foto: Oranje Leeuwinnen behalen zwaarbevochten punt in test tegen VS

De Oranje Leeuwinnen zijn deels geslaagd voor de grote test tegen de Verenigde Staten. In een zwaarbevochten duel kwam Nederland op voorsprong, maar het moest uiteindelijk blij zijn met een punt (1-1). Revanche op de verloren WK-finale van 2019 bleef uit, maar Oranje bewees mee te kunnen met de grote favoriet.

Nieuwe spits

Bondscoach Andries Jonker moest noodgedwongen een wijziging doorvoeren ten op zichte van de wedstrijd tegen Portugal (1-0 winst). Spits Lineth Beerensteyn raakte in de openingswedstrijd geblesseerd en werd vervangen door Katja Snoeijs. Verder traden dezelfde speelsters aan voor de herhaling van de WK-finale van 2019. De wedstrijd tegen de Verenigde Staten werd gezien als de grote test om te zien of Nederland dichterbij het topland was gekomen.

De regerend wereldkampioen had het overwicht in de openingsfase. Het eerste spannende moment voor het doel bij Oranje kwam voort uit een misser van Sherida Spitse, die zelfs haar tegenstanders verraste. Keepster Daphne van Domselaar lette wel op en pakte de bal klemvast. Daarna probeerden Savannah DeMelo en Crystall Dunn de score te openen, maar een Amerikaanse goal bleef uit.

Openingsdoelpunt Oranje

Na een kwartier kwam Nederland voor het eerst in het strafschopgebied van de tegenstander. Lieke Martens zette de aanval op door twee middenvelders uit te spelen. Ze gaf de bal aan Victoria Pelova, die een mislukte voorzet gaf. De bal kwam weer voor haar voeten en dit keer speelde ze Jill Roord in. De middenveldster van Manchester City schoot raak in de verre hoek, buiten bereik van de Amerikaanse keepster. Trinity Rodman probeerde meteen na de aftrap iets terug te doen, maar Van Domselaar redde knap. Nederland had na de goal meer balbezit en behield tot de rust de controle over de wedstrijd.

Comeback USA

In de tweede helft vocht de Verenigde Staten zich terug en verloor Oranje de voorsprong. In minuut 61 kopte Lindsey Horan de 1-1 binnen uit één van vele corners. Vlak daarna werd een doelpunt van Alexandra Morgan terecht afgekeurd wegens buitenspel. Na een geweldig uitgespeelde aanval kon Esmee Brugts namens de Leeuwinnen nog een schot afvuren, maar haar poging werd geblokt. Daarna kwam Nederland onder hoge druk te staan.

Overleven

De Verenigde Staten ging nadrukkelijk op zoek naar het winnende doelpunt en creëerde gevaar via meerdere hoekschoppen. Nederland miste de uitgevallen Stefanie van der Gragt in de verdediging, maar hield stand. Lieke Martens haalde een bal van de lijn en een uitbraak van Rodman strandde in een schot voor het doel langs. De Amerikanen konden tot hun frustratie niet meer scoren. Nederland nam het gelijkspel met meer tevredenheid in ontvangst. Het team van Jonker heeft aangetoond zich te kunnen meten met het grootste land van het vrouwenbal.

Door het punt is Oranje een stap dichterbij de achtste finales gekomen. In de laatste speelronde van de groepsfase zal worden bepaald wie er bovenaan eindigt in de poule. Nederland neemt het in de nacht van maandag op dinsdag op tegen Vietnam, de Verenigde Staten treft Portugal.

Oranje gaat ver komen dit WK

  • Ja, ze hebben zich goed laten zien.
  • Nee, andere landen zijn beter.
319+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie