RKC brengt tiental Groningen verder in de problemen

FC Groningen heeft vrijdagavond een pijnlijke nederlaag geleden. De formatie van Frank Wormuth verloor in de eigen Euroborg met 2-3 van RKC Waalwijk.

Met acht punten uit acht wedstrijden kende FC Groningen een tegenvallende start van het nieuwe Eredivisie-seizoen. Om die reden sprak Wormuth daags voor de ontmoeting met RKC van een ‘must-win-wedstrijd’. De Waalwijkers noteerden echter al in de openingsminuut de eerste grote kans van de avond: Thierry Lutonda schoot de bal voorlangs.

Groningen beet daarna meer van zich af en wist na ruim tien minuten de leiding te nemen. Scheidsrechter Martin van den Kerkhof zag geen overtreding bij de valpartij van Tomás Suslov, maar liet zich vervolgens overrulen door de VAR in Zeist: Ricardo Pepi schoot vanaf elf meter de 1-0 binnen. De Groningers kregen daarna ook mogelijkheden om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Rode kaart Balker

Na ruim 35 minuten kantelde de wedstrijd volledig. Iliass Bel Hassani werd gevloerd in het strafschopgebied en ditmaal wees Van den Kerkhof meteen naar de stip, maar erger nog: Radinio Balker kreeg rood voor het neerhalen van een doorgebroken tegenstander zonder poging om de bal te spelen. Dario Van den Buijs benutte de penalty ook, al had Michael Verrips de bal nog bijna te pakken.

RKC had vanaf dat moment ruim vijftig minuten om met een numeriek voordeel op jacht te gaan naar de winnende treffer. Roy Kuijpers dacht daarvoor te zorgen, maar hij werd teruggefloten vanwege buitenspel. Na iets meer dan een uur spelen viel de 1-2 alsnog. Mika Biereth werd in kansrijke positie gebracht en hij werkte de bal in de verre hoek binnen.

RKC leek daarmee aan de winnende hand, maar Groningen weigerde op te geven. In de 76ste minuut maakte de thuisploeg gelijk en opnieuw wist Pepi de trekker over te halen. Toch was het RKC dat als winnaar van het veld stapte. De Groningen-defensie liet zich verrassen door een lange pass van Bel Hassani en opnieuw wist Biereth af te drukken: 2-3.

Scoreverloop: 0-1 (14′) Ricardo Pepi (strafschop), 1-1 (38′) Dario Van den Buijs (strafschop), 1-2 (61′) Mika Biereth, 2-2 (76′) Ricardo Pepi, 2-3 (81′) Mika Biereth

TIP: Wint Groningen bij Twente? Win 5,50 keer je inleg via Unibet!

32+
FC Emmen en FC Dordrecht houden play-offs spannend na doelpuntrijke eerste wedstrijd