Rick van Drongelen kijkt zijn ogen uit in Turkije: “Verbazingwekkend”

Foto: Rick van Drongelen kijkt zijn ogen uit in Turkije: “Verbazingwekkend”

Wat goed is, komt snel. Het geldt lang niet voor alle voetballers, maar Rick van Drongelen slaagde er bij Sparta Rotterdam wel in. Zijn turbulente voetbalcarrière leidde de altijd nog pas 25-jarige verdediger langs Hamburger SV, Union Berlin, KV Mechelen en Hansa Rostock, waarin hij mede door blessureleed snel volwassen werd. Sinds dit seizoen speelt hij in Turkije, voor promovendus Samsunspor. “De individuele kwaliteiten zijn hier soms verbazingwekkend”, vertelt Van Drongelen in een exclusief interview met SoccerNews.

Interview: Rick van Drongelen (25) van Sparta via Union Berlin naar Samsunspor

Aan keuzemogelijkheden heeft Van Drongelen in zijn loopbaan geen gebrek. Toen hij afgelopen zomer de overstap maakte naar de Turkse competitie, had hij meer aanbiedingen in zijn zak zitten. Zo had hij na een goede periode bij Hansa Rostock de mogelijkheid om in Duitsland te blijven spelen en trokken ook buitenlandse clubs aan hem. Een transfer naar het ‘chaotische’ Turkse voetbal leek hem echter het beste. “Anders dan mensen in Europa soms denken, is dit een onwijs sterke competitie. De financiën spelen daarbij natuurlijk een rol. Sommige goede spelers blijven gewoon in Turkije spelen, omdat ze hier meer kunnen verdienen. Dat maakt dat er veel individuele kwaliteiten zijn waartegen we ons moeten wapenen.”

De beginfase van het seizoen was chaotisch. Hüseyin Eroglu stond bij de start van de competitie voor de groep, maar werd al snel ontslagen. Markus Gisdol was zijn opvolger, een hoofdtrainer die Van Drongelen eerder bij Hamburger SV had meegemaakt. Hij wist daarom wat voor vlees hij in de kuip had. “Aan het begin van het seizoen kwamen er veel nieuwe spelers binnen en we moesten elkaar daarom beter leren kennen. De trainer heeft ons daarbij geholpen. Hij heeft veel structuur en discipline in de groep gebracht, waardoor we een duidelijk plan hebben. Sinds zijn komst zijn we de juiste weg ingeslagen.” Bovendien is het voor Van Drongelen prettig dat Gisdol hem ooit naar Hamburger SV haalde, wat aantoont dat hij vertrouwen heeft in de kwaliteiten van de verdediger. “Ik voel me goed onder hem.”

Pastoor sleutelfiguur in beginperiode bij Sparta

Hoe belangrijk een hoofdtrainer is voor individuele spelers, leerde Van Drongelen vroeg in zijn loopbaan toen hij onder Alex Pastoor zijn debuut maakte bij Sparta. De oefenmeester zette hem op zestienjarige leeftijd al in het team, destijds nog in de Keuken Kampioen Divisie. “Het fijne van Alex is dat hij voor zijn spelers een veilige werkomgeving creëert, waarbij hij het maken van fouten niet direct afstraft. Hij raakt ook niet direct in paniek als het even niet loopt. Dat geeft spelers veel vertrouwen en ruimte om zich te ontwikkelen.” Het verbaast hem daarom als hij in praatprogramma’s negatieve commentaren hoort over de persoonlijkheid van Pastoor. “Dat zijn meestal mensen die hem niet kennen, maar van buitenaf oordelen. Het is gewoon een goede trainer en dat laat hij bij Almere City dit seizoen nog maar eens zien.”

Met Sparta en Pastoor promoveerde de jonge Van Drongelen naar de Eredivisie, waardoor hij zich op het hoogste niveau mocht laten zien. Het talent speelde vrijwel alles en ontwikkelde zich dermate snel, dat Hamburger SV op de stoep stond. Voor alle partijen bleek het goed om afscheid van elkaar te nemen. “Voor mij was het een prachtige kans om in de Bundesliga mee te doen, terwijl Sparta het aanbod financieel niet kon afwijzen (de Duitsers betaalden 3 miljoen euro exclusief bonussen, red.). Het was een win-winsituatie.” Vanaf dat moment ging Van Drongelen elke week in grote stadions ging spelen. “De Bundesliga is natuurlijk een van de beste Europese competities. Daar heb ik in een jaar tijd heel veel geleerd.”

Rick van Drongelen in actie in zijn periode bij Hamburger SV.

Leerzame seizoenen Van Drongelen in Bundesliga

Van Drongelen kreeg in zijn debuutseizoen direct een hoop speelminuten, waardoor het persoonlijk een leerzaam jaar was. Sportief gezien verging het HSV een stuk minder. De Duitsers konden degradatie niet ontlopen en moesten een seizoen later in de tweede Bundesliga aan de slag. Van Drongelen had na zijn eerste seizoen, in de zomer van 2018, de mogelijkheid om een stap te maken. “Dat kwam inderdaad ter sprake. Maar ik was toen negentien jaar oud en wilde veel spelen. Bovendien wilde Hamburger SV dat ik bleef. Zulke keuzes maak ik met mijn hart en het leek mij het beste om voor HSV te blijven voetballen. Achteraf gezien heeft dat positief uitgepakt, want ik kon een niveau lager veel minuten maken.”

Aan het einde van zijn derde seizoen beleefde Van Drongelen zijn dieptepunt, toen hij zijn kruisband afscheurde. De voormalig jeugdinternational moest achter de schermen werken aan zijn herstel en stond een tijdlang niet binnen de lijnen. Na de loodzware periode verdiende hij echter alsnog zijn transfer én terugkeer naar de Bundesliga. Union Berlin toonde vertrouwen in hem en contracteerde hem. Spelen zou hij daar echter nooit. “Ik kwam in een team terecht dat heel goed draaide. En het werd alleen maar beter. Het eerste jaar speelden ze Conference League, daarna Europa League en een seizoen later Champions League.”

“Het elftal stond goed en er waren weinig wisselingen nodig. Dan klop je natuurlijk wel eens bij de trainer Urs Fischer aan, maar die had gewoonweg weinig redenen tot aanpassingen.” Hoewel hij persoonlijk vindt dat hij meer had verdiend, neemt hij het Fischer geen moment kwalijk. “Hij is een van de betere trainers die ik heb gehad. Als ik zag hoe hij met onze spelersgroep aan de slag ging en wat hij eruit haalde, dan verdient dat alleen maar respect. Voor mij persoonlijk was het natuurlijk jammer dat ik mezelf niet kon laten zien in wedstrijden.”

Turkse sfeer bij Samsunspor geeft Van Drongelen vleugels

Na een verhuurperiode van een half jaar bij KV Mechelen, speelde Van Drongelen voor Hansa Rostock. Het was een succesvolle periode, maar veranderde niets aan zijn situatie in Berlijn. Bij Union Berlin was er geen toekomst meer voor hem. Van Drongelen ging verder kijken en was toe aan een nieuwe omgeving, waarna de Turkse promovendus Samsunspor in beeld kwam. Dit seizoen speelt hij vrijwel alle duels, heeft hij drie doelpunten op zijn naam staan en geniet hij van de sfeer in Turkije. “Het is geweldig om te zien hoe belangrijk voetbal voor de mensen is. De fans in het stadion zijn fanatiek en het is allemaal wat chaotischer dan in Nederland of Duitsland. Het geeft je als speler een hoop energie op het veld.”

Spijt van zijn overstap naar Turkije heeft hij allerminst. Van Drongelen kreeg dit voetbaljaar meerdere topspitsen tegenover zich, waaronder Mauro Icardi (Galatasaray), Edin Dzeko (Fenerbahçe) en Mario Balotelli (Adana Demirspor). Door die individuele kwaliteiten ziet hij ook zijn eigen niveau verder stijgen. Bovendien beleeft zijn huidige werkgever een uitstekend seizoen op het hoogste niveau. Voorlopig lijkt hij dan ook niet terug te keren naar de Eredivisie, al wil hij niets uitsluiten. “Je weet dat soort dingen nooit in de voetballerij. Op dit moment zit ik goed in Turkije.” Ooit wil hij terugkeren op Het Kasteel, de thuisbasis van Sparta. “Dat is wel mijn droom. Mijn band met de club is nog steeds goed en het is fantastisch om daar te spelen. Wanneer dat moment gaat komen, gaan we zien.”

Kan Van Drongelen slagen bij een Nederlandse topclub?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
103+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:32
0+
Na blauwtje is Bayern nóg meer onder indruk van droomkandidaat
14:11
2+
Hofs blijft optimistisch tijdens crisis: “Iedereen staat achter de club”
14:00
30+
Schreuder voor Slot, PROMOTIE voor Kroes | Twee Viertje met Aad #80
13:48
386+
Verweij onthult welke trainer ‘op 1 staat op verlanglijst Ajax’
13:33
368+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
13:16
301+
PSV’er voor 60 miljoen weg? “Strik erom”
13:00
268+
‘Slot neemt Feyenoord-verdediger mee naar Liverpool’
12:45
44+
Slot gewaarschuwd voor Ten Hag-scenario
12:30
173+
‘Barcelona meldt zich met 70 miljoen bij Slot’
12:15
273+
‘Koeman passeert Oranje-lichtgewicht’
12:00
98+
Gaaei verdient bij Ajax een tweede kans
11:55
109+
Hartverwarmend gebaar Steven Berghuis
11:40
8242+
‘Vier Eredivisie-clubs op omvallen’
11:25
265+
Van Persie doet onthulling over bizarre WK-wereldgoal
11:11
306+
‘Ajax wijst ‘bleu’ tweetal af’
10:53
306+
‘Ajax zet streep door Ten Hag’
10:35
943+
‘Verrassende transferwending voor Mats Wieffer’
10:20
86+
Derksen en Driessen oneens over Ten Hag: “Velt eigen doodvonnis”
10:00
28+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
09:50
432+
Ajax krijgt NEC-waarschuwing: “Van AZ kunnen we zeker winnen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie