PSV móet Europees met overlevingsinstinct gaan voetballen

Foto: PSV móet Europees met overlevingsinstinct gaan voetballen

Het woord kwam uit de mond van de man die PSV in een ver verleden de Europa Cup 1 schonk: Guus Hiddink. De éminence grise van het Nederlandse trainerskorps gaf één van zijn latere opvolgers in Eindhovense dienst Peter Bosz daarmee een terecht en sterk advies voor de nabije toekomst in de Champions League.

Eindhovense club zal er in Champions League álles aan moeten doen om te winnen, naast mooi voetbal spelen

Eerst was daar zaterdag in de namiddag nog het bezoekje aan Heracles uit Almelo, waar Bosz ettelijke jaren geleden nog als hoofdverantwoordelijke op de bank zat, in de Eredivisie. De Eindhovenaren maakten ook in het oosten van Nederland geen enkele fout tegen de ploeg van trainer John Lammers.

Deze oud-spits kent overigens Peter Bosz nog goed uit zijn tijd als actieve voetballer. Dit duo speelde in vroegere jaren namelijk nog samen bij het Franse Toulon. Tijd om dan als lijstaanvoerder cadeautjes te geven aan je voormalig ploegmaat had Bosz echter niet. Er moest en zou gewonnen worden om de ongeslagen status te behouden. En dát deden de Brabanders dan ook zonder veel moeite.

Rondtikken

Heracles stond er, letterlijk, bij en keek ernaar. Zeker in de achterhoede waar de Brabantse gasten vrolijk rond konden tikken alsof zij frank en vrij rondliepen in een of ander pretpark. Zo moet het althans voor het team van Bosz een soort van gevoeld hebben. Een betere generale repetitie – gezien de behaalde winst met maar liefst zes doelpunten verschil – had PSV zich niet kunnen wensen.

Al zag Bosz dat na afloop van de veegpartij in Almelo helemaal anders, omdat Heracles – dat enige tijd met tien man had gespeeld na een rode kaart voor captain Justin Hoogma – niet de tegenstand had geboden die de Eindhovenaren doorgaans op het Europese toneel krijgen. Al mag je dat eigenlijk ook niet verwachten van een club die vorig seizoen nog in de Keuken Kampioen Divisie speelde.

Meteen na het laatste fluitsignaal zal de focus bij de Eindhovenaren op komende woensdagavond 21 uur zijn gegaan. Dan speelt de Eredivisie-lijstaanvoerder namelijk de hele belangrijke wedstrijd in de poulefase van de Champions League tegen het Franse RC Lens. In eigen huis nog wel, dus eigenlijk telt er dan niks anders dan winnen.

Ruud Gullit

Een resultaat dat, gezien de laatste plek in de poule van het miljoenenbal, zonder meer behaald moét gaan worden door PSV. Oud-speler en voormalig aanvoerder van de Eindhovense club Ruud Gullit had afgelopen week in zijn rol als analist in een tv-programma nog maar eens een advies voor Peter Bosz:

“Soms heb ik het gevoel dat Bosz aanvallend speelt om het aanvallend spelen. Maar het gaat om winnen, dus moet je soms ook wat realistischer voetballen.” De trainer van PSV zal dit in de voorbije maanden, maar ook toen hij bijvoorbeeld trainer was van Ajax, al eens eerder gehoord hebben.

Voormalig toptrainer van onder meer Chelsea, Real Madrid én oud-bondscoach Guus Hiddink had het over “overlevingsinstinct” dat PSV (nog) mist. De ex-prof doelde daarmee op het feit dat de Bosz-équipe nog weleens het realisme ontbeert om tijdens wedstrijden in het miljoenenbal achterin de poorten gesloten te houden, puur op het resultaat te spelen.

Desondanks zal er in eigen huis tegen Lens voor de Eindhovense ploeg weinig anders op zitten dan zo snel als mogelijk scoren en daarna te kiezen voor ‘standje overleven’. Omdat eigenlijk alleen een overwinning voor de Brabanders zal tellen. Dus niet blind naar voren rennen, maar met het kopje erbij blijven moet dé oplossing zijn om dichterbij Europese overwintering te gaan komen.

Cliché

Dan stapt Peter Bosz wel af van zijn voortdurende aanvalsdrang, maar zoals voormalig topspits Marco van Basten – een man die in het verleden met AC Milan grote prijzen won en daardoor dus zeker recht van spreken heeft – ergens voor een tv-camera zei: “Alleen winnen telt.” Dit klinkt als een soort van cliché, maar dat zal dan niet iedereen inderdaad zo vinden.

Want voor sommige trainers telt ook ‘mooi voetbal’ en ‘het publiek moet vermaakt worden’. Peter Bosz is ook een adept van deze doelstellingen, maar hij zal er inmiddels ook ervan doordrongen moeten zijn dat alleen een driepunter, dus een winstpartij, in de Champions League telt. Zo niet, zou het zomaar kunnen zijn dat PSV al vroeg klaar is op het Europese toneel.

En juist dát wist ene Guus Hiddink jaren geleden te voorkomen. Door te winnen, winnen, en nog maar eens te winnen. Tot in de grote finale aan toe.

PSV krijgt een zware avond tegen RC Lens

  • Eens
  • Oneens
116+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie