PSG-mythe Simons dwingt PSV tot actie

Foto: PSG-mythe Simons dwingt PSV tot actie

Xavi Simons werd aan het begin van dit seizoen verrassend vastgelegd door PSV. De negentienjarige aanvallende middenvelder maakte transfervrij de overstap vanuit Paris Saint-Germain. In zijn eerste Eredivisie-jaar laat de Nederlander zien waarom Barcelona en PSG hem in de jeugd zo koesterden. Met het vertrek van Cody Gakpo en Noni Madueke in het achterhoofd, lijkt het huidige contract van Simons nú al voor grote beperkingen in de onderhandelingen zorgen.

De handen gingen deze zomer op elkaar vanwege de manier waarop PSV Simons binnen hengelde. De aanvallende middenvelder liep uit zijn contract bij Paris Saint-Germain, waar het talent onderdeel was van de eerste selectie, en leek die verbintenis te verlengen en op huurbasis naar PSV te vertrekken. Dat liep niet volgens de planning van de Parijzenaren.

Simons besloot de aanbieding om in het Parc des Princes te blijven naast zich neer te leggen. Er lag immers geen huurcontract, maar een vijfjarige verbintenis klaar voor Simons. Een die een half jaar na de eerste handtekening zijn houdbaarheidsdatum al heeft bereikt. Dat de berichtgeving van de afgelopen dagen meer rondom Johan Bakayoko en PSG ging en Simons PSG-clausule daar óók onderdeel van was, zorgt echter voor een belangrijke misvatting.  

Simons en de terugkoopclausule-mythe

Volgens de verschillende berichtgevingen wilde PSV vijftien miljoen euro ontvangen voor de Belgische buitenspeler. Daarbij kwam een opmerkelijk feit naar boven: PSV niet alleen een smak met geld willen ontvangen voor de talentvolle buitenspeler, maar ook de terugkoopclausule schrapen. Dat PSG Simons voor een vastgesteld bedrag (naar verluidt twaalf miljoen euro, red.) kan overnemen, heeft echter niets met de onderhandelingen tussen PSV en PSG te maken – niet rondom Bakayoko en niet toen er onderhandeld werd over de huurovereenkomst van Simons.  

Om een dergelijke afspraak zwart-op-wit te krijgen, is er een koopovereenkomst nodig. Aangezien Simons een transfervrije overstap naar Eindhoven maakte omdat zijn contract afliep, heeft dat één belangrijk (en in dit geval vergeten) detail: bij een transfervrije overgang is er geen sprake van een overeenkomst tussen clubs en aangezien ook PSG verrast was door het besluit van Simons om te vertrekken, konden de Qatari-miljoenen geen verandering brengen in het sportieve plan van Simons.

Simons (z´n zaakwaarnemer) is echter niet op zijn achterhoofd gevallen. De aanvallende middenvelder ziet PSV als een stap terug in clubstatus, maar twee stappen vooruit op sportief gebied. Dat Simons niet naar Eindhoven is gekomen om de rest van zijn carrière in het Phillips Stadion te spelen, was van te voren ook al duidelijk. Dat werd nog duidelijker toen bekend werd dat PSG hem voor een vast bedrag kan overnemen. Die clausule staat alleen niet in het contract tussen PSG en PSV, maar in het PSV-contract van Simons.

Dat verschillende media meldde dat het weghalen van de terugkoopclausule in het contract van Simons onderdeel was van de onderhandelingen over Bakayoko zorgt niet alleen voor een verkeerd beeld: het zorgt meteen voor de eerste klus voor Ernest Steward als technisch directeur van de Eindhovenaren: als PSG het vastgestelde bedrag biedt, heeft PSV immers geen andere keuze dan accepteren. Dat zorgt niet alleen voor een transfer die onder de geschatte marktwaarde ligt, maar vooral voor een slechte onderhandelingspositie tegenover andere geïnteresseerde ploegen.

PSG: spekkoper in plaats van beroofde

Dat er aan het begin van dit seizoen al berichten naar buiten kwamen over het bestaan van een terugkoopclausule in het contract van Simons, zorgde al snel voor de redenatie dat PSG dit had afgedwongen. In zekere zin is dat ook zo: als Simons het in zijn contract met de Eindhovenaren heeft laten opnemen, ziet de jonge aanvallende middenvelder dus zeker toekomst in Parijs. De reden van de overstap naar PSV blijft echter hetzelfde: ook met een huurtransfer ging Simons in de Eredivisie voetballen om minuten te maken. Dat daar na de sportieve doorbraak in eerste seizoenshelft ook een plek in de WK-selectie en een debuut voor Oranje op het eindtoernooi inzaten, maakt van de Parijzenaren mogelijk spekkoper in plaats van de beroofde.

In oktober 2022 werd door andere het Eindhovens Dagblad en ESPN gemeld dat PSG Simons voor een bedrag van tien tot twaalf miljoen euro kan oppikken. Dat leek aan het begin van dit seizoen een mega-bedrag voor een talent. Helemaal omdat Simons transfervrij overgenomen kon worden, Simons voor vijf jaar vastgelegd kon worden en dan alleen tekengeld, zaakwaarnemerscommissie en salaris als de grote kostenposten gerekend moeten worden. Daardoor leek PSV de grote winnaar te zijn – een groot talent transfervrij vastleggen en daarna kunnen verkopen is altijd beter dan een groot talent huren. Met de nadruk op leek.

Wat als PSG (en Simons) incalculeerde dat één seizoen in Eindhovense dienst als contractspeler óók de club meer redenen geven om dit talent op te stellen, de marktwaarde te verhogen en daarna een jeugdspeler als A-international terug te krijgen? (En op hetzelfde moment de knotsgekke financiële wetten van de transfermarkt én FFP-regels te omzeilen).

Op basis van de laatste transferwaardeschatting van Transfermarkt.nl was Simons bij vertrek uit Parijs vier miljoen euro waard (30 mei 2022). Na de start van de Eredivisie en een paar weken voetballen was die waarde in september 2022 al verdubbeld (acht miljoen euro, red.). Daar hield het echter niet op voor onze vriend Simons: hij ging beter en beter voetballen, werd steeds belangrijker voor PSV en is na 28 wedstrijden, 12 doelpunten en vier assists niet meer weg te denken uit de basisopstelling van Ruud van Nistelrooy.

Het gevolg van dit eerste half jaar bij een ploeg waar Simons zonder ervaring al één van de betere is? In mei 2022 was Simons nog vier miljoen euro waard, in november 2022 (vóór het WK) stond die marktwaarde al op 18 miljoen euro. Als PSG op dit moment toe zou willen slaan, ‘verdient’ het al acht tot zes miljoen euro op basis van de geschatte marktwaarde. Tel je daar de vorm van de speler, zijn impact binnen het elftal en zijn jaren lang lopende contract bij op, kom je al snel bij de Gakpo-en-Madueke-bedragen die nodig zijn om Simons aankomende zomer los te weken.

Behalve voor PSG, die kan voor 10 tot 12 miljoen euro toeslaan – en als dat 20 miljoen euro is, dan is het nog steeds een prikkie.

PSV-toekomst of ‘definitieve uitleenbeurt’?

Tien miljoen euro had PSG immers al over voor Johan Bakayoko. Dat PSV daar naar verluidt vijftien miljoen euro van wilde maken en de Parijzenaren niet doorzette, kan ook met die clausule in het contract van Simons te maken hebben. De aanvallende middenvelder blijkt als vleugelspeler ook beter dan het gemiddelde en kan met zijn afwijkende speelstijl een voetballend alternatief bieden op de grote namen in de voorhoede van PSG.

Je hoeft immers niet eens naar de statistieken te kijken om te weten dat Simons dit seizoen veel meer impact heeft dan zijn Belgische ploeggenoot. De buitenspeler zou na de interesse van PSG een nieuw contractvoorstel tegemoet kunnen zien. De Belgische flankenflitser heeft bij PSV nog geen blijvende indruk achtergelaten. Helemaal als PSG Simons deze zomer voor een prikkie kan oppikken, waarom zou je dan investeren in een speler van wie je véél betere smaken hebt?

Dat de Eindhovenaren de PSG-clausule graag uit het contract van Simons willen halen, lijkt vanzelfsprekend. Mocht een andere club een hoger bod doen en PSG besluit de clausule te activeren, loopt PSV mogelijk tientallen miljoenen euro’s mis. Tien tot twaalf miljoen euro geeft altijd een lekkere boost, al bewees de club bij de onderhandelingen over Bakayoko dat er, ondanks het vertrek van Gakpo en Madueke, nog steeds ruimte moest komen voor onderhandelingen.

Dat PSV ook zijn volgende sterspeler zal verliezen aan een grotere Europese club, dat lijkt wel vast te staan. Dat nieuwe contract van Bakayoko is al een eerste stap om een potentiële groeispurt van de Belg niet in een volgende transferteleurstelling te laten eindigen. Die staat bij Simons deze zomer waarschijnlijk al voor de deur. PSV moet vooral met aanvallende middenvelder zelf om tafel.

Wil Simons echt bij PSV blijven, kan ‘ie met een verbeterde aanbieding waarschijnlijk wel overtuigd worden om bij een nieuw contract zo’n clausule meer in zijn verbintenis op te nemen.  Ziet Simons zijn tijd bij PSV als een soort ‘definitieve uitleenperiode’ voordat hij terugkeert bij het sterrenensemble van Parijs, kan PSV cashen. Maar vooral: de Eindhovenaren kunnen dan niet vroeg genoeg beginnen met het zoeken naar een opvolger.

Zou Simons contract tekenen zonder PSG-clausule?

  • Denk het wel
  • Denk het niet
  • Alleen met algemene ontsnappingsclausule
839+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
91+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
205+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
71+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
20+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
625+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
70+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
257+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
538+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
293+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
448+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
141+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
101+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
470+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
289+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
234+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
581+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
67+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
98+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
40+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
115+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie