Penalty’s Karlsson verstieren terugkeer Slot in Alkmaar

AZ heeft de topper tegen Feyenoord winnend afgesloten. In de eerste helft namen de Alkmaarders afstand door twee penalty’s van Jesper Karlsson. De Rotterdammers kwamen in het tweede bedrijf sterk terug, maar een gelijkspel zat er net niet meer in.

Het was de wedstrijd van de terugkeer van Arne Slot in Alkmaar. Naast de pikante move van de hoofdtrainer gingen destijds ook heel wat andere stafleden, zoals Marino Pusic, naar Rotterdam-Zuid. Slot koos voor Jorrit Hendrix als vervanger van de geschorste Fredrik Aurnes, Jens Toornstra kreeg de voorkeur boven oud-AZ’er Alireza Jahanbakhsh. Bij de thuisploeg schoof Yukinara Sugarawa een linie naar voren, waardoor er plaats kwam voor Aslak Witry. Het eerste kwartier verliep nog betrekkelijk rustig, waarbij Feyenoord het initiatief had. Echt grote kansen leverde dat echter niet op.

Na achttien minuten was er gevaar aan de andere kant. Vangelis Pavlidis stuurde met een fraaie steekpass Dani de Wit weg. Jorrit Hendrix trok aan de noodrem en haalde de aanvallende middenvelder neer. De vraag was of het per se nodig was, aangezien Justin Bijlow ook al uit zijn doel snelde. Scheidsrechter Dennis Higler twijfelde niet en wees naar de stip. Jesper Karlsson bleef koelbloedig en stuurde Bijlow de verkeerde hoek in: 1-0. Tien minuten later wéér een penalty voor AZ. Na een goede aanval via de linkerkant zette Owen Wijndal gevaarlijk voor. Sugawara dook op voor het doel, maar werd in de rug geduwd door door Tyrell Malacia. Karlsson wederom achter de bal, Bijlow de goede hoek in, maar de penalty was te goed ingeschoten.

Feyenoord komt terug

AZ had de smaak te pakken en walste over Feyenoord heen. Al snel vond ook Dani de Wit het doel, maar daarbij stond Bruno Martins Indi hinderlijk buitenspel en ging de 3-0 niet door. De bezoekers bleven aanvallend onmachtig en mocht Bijlow bedanken dat het voor rust een hattrick van Karlsson voorkwam. Feyenoord kwam beter de kleedkamer uit en trachtte nog terug te komen in de wedstrijd. Tien minuten in de tweede helft volgde ook de aansluitingstreffer. Na een hoge bal bracht Marcos Senesi voor en ging Luis Sinisterra het kopduel aan, doelman Peter Vindahl Jensen zag er slecht uit en liet de bal door de handen glippen. Lutsharel Geertruida kon intikken.

Feyenoord bleef aandringen en AZ kwam er nauwelijks meer uit. Kansen waren er uit standaardsituaties voor Gernot Trauner en Orkun Kökcü, maar de gelijkmaker bleef uit. In de slotfase leek het nog 3-1 te worden: De Wit kon doorstomen en legde af op Kamal Sowah, Marcus Pedersen kwam er echter goed voor en voorkwam een zekere goal. Het bleef bij 2-1, waardoor AZ maar weer eens topper wint. Het verschil tussen de nummer vier en drie op de ranglijst is nu gekrompen naar drie punten.

Scoreverloop: 1-0 (19′) J.Karlsson (pen.), 2-0 (30′) J.Karlsson (pen.), 2-1 (52′) L.Geertruida