Nieuwe VAR-regel godsgeschenk voor Bosz, Slot en Simeone

Foto: Nieuwe VAR-regel godsgeschenk voor Bosz, Slot en Simeone

De VAR, you hate it or love it, maar niemand kan eromheen dat het voetbal eerlijker is geworden. Toch blijft de laatste videotechnologische innovatie in het voetbal discussie oproepen. Zeker nadat het videoteam bij de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en PSV even zat te slapen toen Mats Wieffer Noa Lang onderuit schoffelde. Daarom pleit ik voor een zelfverzonnen (en beetje gejatte) nieuwe VAR-regel. Ideaal voor trainers als Peter Bosz, Arne Slot en Diego Simeone.

Opinie: Nieuwe VAR-regel moet voetbal eerlijker maken en trainers kalmeren

Want zij maken zich nogal eens druk over scheidsrechterlijke beslissingen. Nu wordt in het topvoetbal alles op details beslist en kan het natuurlijk heel vervelend zijn als een scheidsrechter een buitenspelval of overtreding over het hoofd ziet. Daarvoor is de VAR in het leven geroepen. De Video Assistant Referee. De videoassistent dus. Inmiddels zit een heel team van video-arbiters vanuit een hokje de wedstrijd vanuit allerlei invalshoeken te bekijken.

De bedoeling was dan dat de discussie minder zou worden en het spel eerlijker zou worden. Dat laatste is zeker wel gelukt, dat eerste zeker niet. De VAR roept misschien nog wel meer discussie op dan de ouderwetse grensrechter. En ach discussie, daar houden wij in de voetbalwereld wel van. Zeker als daar karakters als Diego Simeone om de hoek komen kijken. De best betaalde en schreeuwerigste trainer wereldwijd. De Spaanse voetbalbond RFEF baalt dat hun hoofdlocatie ook in Madrid zit, waardoor de Atlético-coach elke maandag even op de koffie komt om zijn ongenoegen te uiten over de in zijn ogen vele scheidsrechterlijke dwalingen.

In Spanje, Engeland en nu ook in België en Nederland gaat de VAR in de fout

En ook de VAR maakt fouten. Althans, dat lijkt het op. Niet alleen in Spanje en Engeland is het wekelijks hommeles, ook in België en Nederland ligt de VAR de laatste tijd onder vuur. Zo moet de wedstrijd tussen RSC Anderlecht en KRC Genk (2-1) in het geheel worden overgespeeld na een VAR-blunder. Een doelpunt van Genk werd afgekeurd omdat de speler die de rebound van de penalty binnenschoot te vroeg was ingelopen. Het Belgische videoteam zag even over het hoofd dat twee Anderlecht-spelers nog vroeger inliepen, waardoor het doelpunt gewoon had moeten tellen. En in Nederland kennen we inmiddels allemaal de Noa Lang-val. We hebben inmiddels al zoveel beelden gezien dat Dennis Higler op z’n minst even naar de kant had kunnen lopen om op het schermpje te kijken naar de vermeende overtreding.

Nou hier komt dus mijn idee om de hoek kijken. De nieuwe VAR-regel. Elke trainer mag de scheidsrechter een keer naar de kant halen om op zijn scherm een moment terug te kijken. Bij een penalty-moment zou dat ideaal zijn of bij een vermeende rode kaart. Peter Bosz tegen Feyenoord, of Arne Slot tegen FC Twente hadden dan even de dienstdoende arbiter naar de kant kunnen trekken om hun stellige overtuiging te testen. Higler had dan waarschijnlijk meegegaan in het verhaal van Bosz dat Mats Wieffer een overtreding beging. Penalty en tweede gele kaart (dus rood) voor Wieffer. De wedstrijd was dan heel anders gelopen.

Elke trainer krijgt één joker bij de nieuwe VAR-regel

En Bosz mag dan ook zijn ene moment behouden. Want elke trainer krijgt één joker als het ware om een scheidsrechter naar de kant te halen of de VAR in te schakelen. En die joker mag je houden als je uiteindelijk volgens de scheidsrechter goed zat in je beoordeling. Je verliest de joker als de scheidsrechter niet meegaat in jouw beschuldiging. Zo voorkomen we dat coaches constant de scheidsrechter naar de kant dirigeert.

Zo krijgen de scheidsrechters en VAR een kans op eerherstel en kunnen de coaches ook meer hun zegje doen. Dan zal het klagen en discussiëren misschien niet minder worden, maar het zal, in ieder geval bij de trainers, gestroomlijnder gaan. Ik legde de nieuw verzonnen regel al voor aan mijn podcast-maat Aad de Mos. “Dat klinkt als muziek in mijn oren. Absoluut een uitstekend idee”, waren zijn woorden. Nou als Aad al gelijk enthousiast is dan weet je dat je een prachtidee te pakken hebt. FIFA en KNVB, jullie kunnen mij bellen voor meer informatie. Of stuur even een e-mailtje naar onderstaand adres.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Wat vind jij van deze nieuwe VAR-regel?

  • Uitstekend idee!
  • Goed idee!
  • Matig idee!
  • Slecht idee!
2842+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:31
25+
‘PSV mikt op deze snelle transfers’
12:11
28+
Hans Kraaij onthult reden waarom Zirkzee en Wieffer ontbreken bij Oranje
12:00
90+
Koeman kiest voor klappen met saaie EK-selectie
11:49
11+
Oranje-international moet toekijken tijdens EK: “Ik denk wel dat ik gespeeld had”
11:29
26+
Feyenoorder vol lof: “Onder Slot ben ik beter én slimmer geworden”
11:08
150+
‘Ajax kocht afgelopen zomer spelers zonder te scouten’
10:44
117+
Luka Modric bewijst loyaliteit: ‘Salaris is geen probleem’
10:25
98+
Technisch directeur FC Utrecht over Ron Jans: ‘Ontzettend dankbaar’
10:07
105+
FC Emmen-ster over Dordrecht-spelers: ‘Ze hadden een grote mond, daar hou ik niet van’
10:00
132+
Ajax BLUNDERT met Farioli | Stalen Snor #57
09:51
81+
West Ham-speler krijgt gratis koffie voor het leven bij een resultaat tegen Manchester City
09:35
31+
Thiago Silva doet laatste boodschap richting Chelsea spelers
09:14
15+
‘Besiktas en Fenerbahce flirten met komst José Mourinho’
08:57
71+
ADO Den Haag met hakken over de sloot: ‘Het was vandaag genoeg’
08:42
119+
‘Manchester United is aantrekkelijk ongeacht gebrek aan Europees voetbal’
23:48
495+
‘Je houdt je hart vast bij Van Persie’
23:31
193+
‘Oud-AZ’er is nieuwe Mohamed Salah’
23:14
909+
‘Verrassing in EK-opstelling Oranje’
23:01
249+
Bizot niet naar EK wegens ‘zwaarwegende familieomstandigheden’
22:48
2596+
‘Miljardair gooit Ten Hag én sterren eruit’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie