NEC doet Ajax diep in blessuretijd pijn

Ajax heeft zondag een zege op NEC uit handen gegeven. De Amsterdammers wisten tweemaal de leiding te nemen in de Johan Cruijff ArenA, maar diep in blessuretijd behaalden de Nijmegenaren alsnog een verdienstelijk punt: 2-2.

Ajax blijkt tegen NEC wéér kwetsbaar

Steven Berghuis haakte in aanloop naar deze wedstrijd af met een blessure. Een nieuwe streep door de rekening voor trainer John van ‘t Schip, die onder meer Jayden Banel een basisplaats gunde. De aanvaller dacht al vroeg in de wedstrijd de score te openen voor Ajax, maar na het bestuderen van de tv-beelden kreeg Brian Brobbey het doelpunt achter zijn naam. Daarbij claimde NEC tevergeefs dat er hands werd gemaakt.

De vroege voorsprong zorgde niet voor veel zelfvertrouwen aan Ajax-zijde. NEC bleef in de eerste helft goed overeind en kreeg verschillende mogelijkheden om langszij te komen in de hoofdstad. Vooral Sontje Hansen mocht het zich aanrekenen dat het halverwege nog altijd 1-0 stond. De oud-Ajacied verscheen één-op-één met doelman Diant Ramaj, maar laatstgenoemde kwam als winnaar uit de strijd.

Ramaj was sowieso de belangrijkste man aan Ajax-zijde in de eerste 45 minuten. De Duitse sluitpost moest meermaals ingrijpen om de gelijkmaker te voorkomen. Ook na rust bleef NEC op de deur kloppen. Aanvaller Koki Ogawa had de bezoekers al snel langszij kunnen koppen, maar zijn inzet eindigde voor Nijmeegse begrippen aan de verkeerde kant van de paal.

Ongelukkige rol voor Hato

Na iets meer dan een uur spelen viel de verdiende 1-1 dan toch voor NEC. Jorrel Hato probeerde onder druk van zijn directe tegenstander een lage voorzet weg te werken, maar in plaats daarvan werkte hij de bal in eigen doel. Ramaj wist erger te voorkomen voor Ajax, dat zelf nog op Jasper Cillessen stuitte.

In de 79ste minuut nam Ajax opnieuw de leiding. De ingevallen Forbs werd na slordig balverlies van Lasse Schöne gelanceerd en wist Cillessen kansloos te laten: 2-1. Dat leek voldoende voor de overwinning, maar niets bleek minder waar.

VAR schiet Ajax niet te hulp

Diep in blessuretijd wist NEC het verdiende punt alsnog binnen te slepen. Rober González werkte de 2-2 tegen de touwen. Even leek Ajax nog gered te worden door de VAR, maar uiteindelijk kon er geen buitenspel worden vastgesteld in Zeist. Ajax loopt daardoor wéér tegen averij aan.

Scoreverloop: 1-0 (7′) B. Brobbey, 1-1 (61′) J. Hato (eigen doelpunt), 2-1 (79′) C. Forbs, 2-2 (90′) R. González.

Gaat Ajax de derde plaats nog bemachtigen?