De 5e plek is binnen voor Ajax. Wat zijn nu de Europese scenario’s?

Foto: De 5e plek is binnen voor Ajax. Wat zijn nu de Europese scenario’s?

Na speelronde 33 was de opluchting groot bij Ajax, dat zeker is van de vijfde plaats in de Eredivisie. Maar wat betekent dat voor Europees voetbal komend seizoen? Wat zijn de scenario’s en op welke clubs in het buitenland moeten de Amsterdammers letten? SoccerNews.nl legt het uit.

SN legt uit wat de Europese scenario’s voor Ajax zijn komend seizoen

In het dramatische seizoen van Ajax leek de vijfde plaats in de Eredivisie nog zwaar onder druk te komen, maar mede door het falen van de concurrentie is dit kleine succesje voor de ploeg van John van ‘t Schip dan toch binnen. Maar wat betekent dat voor de verdeling van de Europese tickets? Er is namelijk een gecompliceerd scenario mogelijk waardoor de crisisclub zo maar de groepsfase van de Europa League kan bereiken.

John van ‘t Schip druk aan het coachen langs de zijlijn.

De Europa League ziet er volgend seizoen anders uit dan we gewend zijn, net als de Champions League en Conference League. Het deelnemersveld wordt uitgebreid van 32 naar 36 clubs. Zij gaan strijden in een hoofdfase, waarbij alle clubs acht duels spelen. Tot de vaste deelnemers aan de eerste ronde behoort ook de Conference League-winnaar van dit seizoen. Als deze club zich ook via eigen competitie of het bekertoernooi kwalificeert voor de Champions League (hoofdtoernooi of voorronde) of Europa League (hoofdfase) ontstaan er mogelijkheden voor Ajax.

Blik op Conference League-finale

De finalisten van het derde Europese toernooi zijn Fiorentina en Olympiakos Piraeus. De Griekse topclub is verwikkeld in een zinderende titelrace, maar móet kampioen worden om Ajax te helpen bij een Conference League-triomf. Die kans is een stuk kleiner na de 2-0 nederlaag tegen directe concurrent bij PAOK Saloniki. Wint Fiorentina de Conference League, dan moet het als zevende eindigen in de Serie A om de Amsterdammers van dienst te zijn. Die kans lijkt niet heel groot, ook omdat Viola nu waarschijnlijk de focus legt op de Europese finale. Maandagavond kruist het de degens met Monza. 

Fiorentina maakt de cruciale gelijkmaker tegen Club Brugge in de halve finale.

Hulp uit Portugal voor Ajax?

Daarnaast moet Ajax ook nog hopen dat FC Porto als derde eindigt in de eigen competitie of de Portugese beker wint, en zich dus rechtstreeks plaatst voor de Europa League-hoofdfase. Door een late zege dit weekend steeg de club weer naar de derde plaats in de Primeira Liga, dat betekende dus goed nieuws voor Ajax. Tegenstander in de finale van het bekertoernooi is kampioen Sporting Portugal, op 26 mei.

Voor de planning van Ajax in het nieuwe seizoen is het instroommoment in de Europa League erg belangrijk, aangezien de wedstrijden in de tweede voorronde al op 25 juli en 1 augustus plaatsvinden. Het hoofdtoernooi begint pas op 25 september. De vijfde plek in de Eredivisie geeft normaliter recht op de tweede voorronde, maar door bovenstaande scenario’s kunnen de Amsterdammers het ticket van de vierde plaats pakken.

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews ingewikkelde voetbalzaken op een heldere manier. Korte duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Ajax rechtstreeks naar EL-groepsfase?

  • Ja, gaat lukken!
  • Nee, helaas…
276+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie