AZ-stunt krijgt vervolg tegen Lazio

Foto: AZ-stunt krijgt vervolg tegen Lazio

AZ staat er goed voor om donderdagavond tegen Lazio de volgende ronde van de Conference League te bereiken. De Alkmaarders vertrokken vorige week dinsdag met een 1-2 overwinning uit Italië, waarmee het met een goed gevoel de return tegemoet gaat. Eenvoudig zal het voor de ploeg van Pascal Jansen echter niet zijn, want vriend en vijand was erover eens dat Lazio in het heenduel te weinig kreeg. Waar liggen de kansen voor AZ? En waar moet de thuisploeg beducht op zijn?

Terugblik op Lazio – AZ

Aangezien Lazio en AS Roma in hetzelfde stadion spelen, moest de eerste club al dinsdagavond aantreden. De openingsfase gaf hoofdtrainer Maurizio Sarri ongetwijfeld veel vertrouwen, want de Italianen begonnen voortvarend en kwamen binnen een mum van tijd op een voorsprong te staan. In het eerste kwartier miste Lazio nog de nodige kansen, maar binnen twintig minuten slaagde Pedro er alsnog in om de 1-0 op het scorebord te zetten. Het betekende dat AZ flink aan de bak moest.

De bezoekers kregen in een groot gedeelte van de eerste helft echter weinig grip op Lazio en liepen voornamelijk achteruit, waardoor het weinig kansen creëerde. Vlak voor rust was het alsnog raak. Na een knappe balverovering kreeg Vangelis Pavlidis de bal voor zijn voeten en was het voor hem nog maar een koud kunstje om raak te schieten. Milos Kerkez zette AZ vervolgens na ruim een uur spelen op voorsprong, waarna Lazio moest komen. De Serie A-club probeerde schoot in totaal zes keer tussen de palen, maar was voor het doel uiteindelijk niet scherp genoeg.

Mogelijkheden en gevaren voor AZ

Voor het talentvolle, maar tegelijkertijd onervaren team van AZ was het afgelopen week bijzondere ervaring om in Rome te spelen. Vooral in de beginfase hadden onder meer Wouter Goes en Sven Mijnans ontzag voor de tegenstander, waardoor Lazio op een vrij eenvoudige manier tussen de linies van de tegenstander liepen. De Nederlandse club had daarbij nog geluk dat de opponent zich vergat te belonen en niet met een grotere voorsprong richting de kleedkamers ging, zodat het perspectief voor de volgende ronde levend bleef.

De cijfers van de heenwedstrijd liegen er niet om. Het duel in de Italiaanse hoofdstad dat Lazio vijftien doelpogingen had, terwijl AZ niet verder kwam dan acht. Daarnaast kreeg de gastheer van vorige week vijf corners tegenover één en vijftien vrije trappen tegenover elf. Hoewel het verschil in balbezit over de gehele wedstrijd genomen vrijwel in evenwicht bleef, toont dit aan dat Lazio vaker op de speelhelft van de tegenstander te vinden was en daardoor niet te onderschatten is.

Gedurende het eerste half uur kwam AZ in verdedigend opzicht flink in de problemen terecht. De meeste kansen ontstonden op beide vleugels, waar de spelers van Lazio veel tijd kregen om de bal voor te leggen. Adam Marušić (links) en Manuel Lazzari (rechts) maakten daar dankbaar gebruik van en konden de tactiek van Sarri daarmee uitstekend uitvoeren. In het strafschopgebied zorgt Lazio namelijk doorgaans voor veel lopende mensen die de bal moeten binnenwerken. Zo ontstond bijvoorbeeld het doelpunt van Pedro.

Het elftal van Jansen gaf Lazio niet alleen ruimte aan de zijkanten, want ook in het centrum slaagde het er lang niet altijd in om druk op de bal uit te oefenen. Het resulteerde in meerdere schoten vanaf het zestienmetergebied, waarbij AZ een aantal keer geluk had dat Mathew Ryan de bal redelijk eenvoudig kon oppakken. Een paar minuten voor de 1-2 kreeg Sergej Milinković-Savić bijvoorbeeld een vrije schietkans, maar was zijn schot van een kleine afstand niet goed genoeg om het de doelman moeilijk te maken.

Ook in aanvallend opzicht heeft de technische staf van AZ een aantal lessen kunnen leren. Beide doelpunten van de Alkmaarders hebben een belangrijke overeenkomst. Ze ontstonden nadat AZ veel druk op de bal zette. Na een slordige pass van Lazio pakte AZ de bal af, speelde het deze razendsnel vooruit en profiteerde het flink van de ongeorganiseerde, Italiaanse defensie. Het leverde de ploeg twee belangrijke treffers op en een gefrustreerd Lazio.

AZ kansrijk tegen Lazio

Wie op het eerste gezicht naar de elftallen van beide teams kijkt, komt al snel tot de conclusie dat de Italianen de favorieten zouden moeten zijn. Het eerste duel tussen AZ en Lazio laat echter zien dat de Alkmaarders wel degelijk een goede kans maken om de volgende ronde van de Conference League te bereiken. AZ mag dan wel een onervaren ploeg hebben die nauwelijks Europese ervaring met zich meedraagt, maar met de gezonde lef en doorzettingsvermogen van het team is het tot veel in staat.

De AZ-defensie zal echter waken voor een Lazio-verrassing. Het liefst speelt Lazio namelijk met beide backs hoog op het veld, waarmee de buitenspelers naar binnen kunnen komen. Het is de bedoeling dat Marušić en Lazzari de bal dan voorgeven, waarbij ze de keuze hebben om deze in het vijfmetergebied te leggen of terug te leggen. Hoe AZ dit oppakt, door zeer compact te gaan staan en (lucht)duels aan te gaan of meer druk op de flankenspelers te zetten, zal donderdag snel te zien zijn.

De vleugels zijn niet het enige gevaar van Lazio. Doordat de vleugelverdedigers verder naar voren staan, heeft het een groter aantal spelers in het centrum van het veld staan. Het betekent dat Lazio in het combinatievoetbal door de as vaak een man meer heeft, waardoor het voor AZ lastiger is om de bal te veroveren. Het moet er donderdag daarom voor zorgen dat de achterste en middelste linie dichter bij elkaar staan, zodat het voor Lazio lastiger zal zijn om er doorheen te spelen en in de buurt van het doel van AZ te komen.

In balbezit liggen er ook zeker kansen voor de Nederlanders. Lazio is een team dat het defensief goed voor elkaar heeft, maar bij balverlies ligt er voor tegenstanders in de eerste paar seconden doorgaans veel ruimte om tot kansen te komen. Naar verwachting zal Jansen er daarom voor kiezen om de Italiaanse opbouw meer te gaan dwarsbomen, zodat AZ verder van het eigen doel kan voetballen en hoger op het veld te bal verovert. Wanneer het AZ lukt om de verdedigende en aanvallende onderdelen goed uit te voeren, dan is het bereiken van de kwartfinale van het Europese toernooi een kwestie van tijd.

AZ Alkmaar
Lazio
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 16 maart 2023 20:57.

Gaat AZ door naar de volgende ronde?

  • Ja, ik denk het wel
  • Nee, ik verwacht het niet
60+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
69+
‘Napoli slaat slag met enorme sensatie’
23:16
14+
”Onuitputtelijke’ Giroud en Milan akkoord over contractverlenging’
22:52
28+
Room dolgelukkig na treffen met Messi: “Heel speciaal”
22:26
75+
Speeches Blind en Wieffer bij Oranje op beeld gevangen
22:00
49+
Ajax en Curaçao verlengen samenwerking
21:36
151+
UEFA straft Mauro Júnior voor tirade tegen Sevilla
21:12
328+
“Niet verwacht dat Feyenoord zich zou melden”
20:48
86+
Ten Hag lyrisch over illuster clubicoon: “Hij is de allerbeste”
20:24
492+
‘Feyenoord-fans krijgen alsnog slecht nieuws uit Rome’
20:03
60+
Getergde Mancini niet te spreken over Italiaanse aanwas Serie A
19:39
61+
Enrique haalt uit: “Ongedierte en gieren profiteren als het slecht gaat”
19:16
236+
Atlético bevestigt slecht nieuws over Memphis
18:51
325+
‘Ajax-legende wees terugkeer in zijn hoogtijdagen af’
18:40
507+
‘Feyenoord liet groot talent lopen’
18:21
562+
Rashford onthult hét verschil tussen Louis van Gaal en Erik ten Hag
18:11
154+
“In het westen hebben ze geen idee hoe groot Twente is”
18:00
248+
Vader Ansu Fati furieus op Barça: ‘Naar Real Madrid?’
17:47
522+
PSV krijgt forse UEFA-straf voor veldbestormer
17:30
611+
Van Seumeren stelt Feyenoord als voorbeeld: ‘Ben jaloers als de pest!’
17:14
131+
Vitesse komt met statement na Abramovich-onthullingen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie