Makkelijke middag AZ bij gedoemde degradant Volendam

Foto: Makkelijke middag AZ bij gedoemde degradant Volendam

AZ heeft zondagmiddag met speels gemak de drie punten opgepakt bij FC Volendam. Bij de Noord-Hollandse derby waren de bezoekers heer en meester, en kwam de overwinning geen moment in de problemen. Het bleef bij 0-4, maar het had zo maar een nog grotere zege kunnen worden.

AZ wint kinderlijk eenvoudig met 0-4 bij buurman FC Volendam

Voor Volendam was het een moeilijke week waarin Ramon Visser op 35-jarige leeftijd overleed. Hij was ongeneeslijk ziek en verloor de strijd. Hij speelde tot zijn achttiende in de jeugdopleiding van FC Volendam en was daarna als speler en (jeugd)trainer actief voor veel verenigingen in de buurt, waaronder buurman RKAV Volendam. Visser was een goede vriend van Robert Mühren, die op de bank begon. Er volgde voor het duel met AZ een indrukwekkend minuut stilte. Tijdens de wedstrijd volgde er in de 35ste minuut nog een ovationeel applaus van zowel de supporters als de spelers.

Het is nu echt vijf voor twaalf voor de nummer achttien van de Eredivisie. Zaterdag pakten concurrenten Vitesse, RKC Waalwijk en Excelsior alle drie een punt, Volendam moest winnen van AZ om nog hoop te houden op handhaving. In het KRAS Stadion werd al snel duidelijk dat dat een lastige zaak ging worden. De Alkmaarders pakten meteen het initiatief en drukten de gastheren naar achteren.

Twee goals voor rust

Na tien minuten volgde een tumultueuze goal. Na twee persoonlijke duels lager er de nodige Volendammers op de grond, waarna Ruben van Bommel rustig de bal binnen werkte. In beide gevallen was er geen sprake van een overtreding, maar de aanvaller had de bal wel met de hand meegenomen. Hier ging er toch een streep door de treffer. Niet veel later volgde alsnog de 0-1. Sven Mijnans slingerde een vrije trap gevaarlijk voor, waarna Dani de Wit opdook bij de tweede paal om binnen te koppen. Vorige week scoorde de aanvallende middenvelder ook al uit een standardsituatie getrapt door Mijnans.

Volendam kwam er geen moment uit, terwijl AZ combinerend kon denken aan een grotere voorsprong. Na een half uur spelen kwam die er met het nodige fortuin. Kristijan Belic bereikte Yukinari Sugawara die direct uithalen. Het schot werd door de rug van Brian Plat van richting veranderd waardoor doelman Mio Backhaus werd verrast in de korte hoek: 0-2. Zo ging de ploeg van Maarten Martens rusten met een comfortabele voorsprong.

In het tweede bedrijf nam AZ wat gas terug, waardoor Volendam zich eindelijk offensief kon laten zien. Na geen enkel schot te hebben gelost volgden er twee vlak na elkaar. Beide keren was Vivaldo Semedo de schutter. Bij zijn eerste poging probeerde hij het met een fraaie omhaal, maar zonder succes. Een corner werd vervolgens gevaarlijk ingedraaid, verdediger Josh Flint kon er echter net niet bij. Daarna was het weer aan AZ om zich te laten gelden. Vangelis Pavlidis aast op een goal, en maakte een mogelijkheid prachtig af in de kruising. De VAR constateerde dat de Griekse topschutter zeer nipt buitenspel stond, waardoor deze treffer niet doorging.

0-4 eindstand in Kras Stadion

Een minuut later ontsnapte Pavlidis wel aan de buitenspelval na een handig passje van Van Bommel. De spits rekende af met Déron Payne en schoot de 0-3 binnen. Het vingertje naar de assistent-scheidsrechter van Pavlidis was veelzeggend. Een kwartier voor tijd kwam Lequincio Zeefuik in de ploeg bij AZ, hij keerde terug op bekende grond na zijn wintertransfer. Een minuut later lag de 0-4 in het mandje. Bij een directe vrije trap kreeg Sugawara de opdracht van Mijnans om de bal over de muur te liften. Zo geschiedde en Backhaus was kansloos. De Japanse uitblinker maakte daarmee zijn tweede van de wedstrijd.

Eredivisie-topscorer Pavlidis kreeg nog twee enorme kansen om de afstand op zijn concurrenten te vergroten, maar hij faalde beide keren. Zeefuik kon scoren tegen zijn voormalige werkgever maar schoot net naast. Zo bleef het bij 0-4 en deed AZ goede zaken. Het gat naar nummer drie FC Twente is verkleint tot vier punten, de Tukkers spelen vanavond de loodzware uitwedstrijd tegen PSV. Volendam lijkt gedoemd om te degraderen, zelfs de meest optimistische supporter zal weinig hoop hebben op een goede afloop.

Scoreverloop: 0-1 (’22) D.de Wit, 0-2 (’30) Y.Sugawara, 0-3 (70′) V.Pavlidis, 0-4 (76′) Y.Sugawara

Geloof jij nog in een ontsnapping van Volendam?

  • Ja, het kan écht nog
  • Nee, onmogelijk
28+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:00
8+
Dit zijn de opstellingen van Vitesse en Fortuna Sittard
15:45
74+
‘FC Barcelona wil shoppen bij Feyenoord’
15:34
19+
Xavi weerspreekt De Jong-nieuws: “Helemaal niets”
15:24
54+
Brands voorspelt megadeal Bakayoko: “Niet goedkoper”
15:12
80+
‘Streep door transfer naar Ajax’
15:00
883+
‘Virgil van Dijk kan terugkeren in Eredivisie’
14:48
119+
Engeland niet overtuigd van Slot: “Ten Hag in vermomming”
14:26
5+
PEC stijgt naar middenmoot door zege op concurrent Heracles
14:12
18+
Effectief en zakelijk AZ ontdoet zich in subtopper van NEC
13:48
4+
Opstellingen RKC en Utrecht: ook hier degradatiekandidaat tegen subtopper
13:29
11+
De opstellingen van Sparta en Volendam: grote belangen voor beide clubs
13:09
669+
‘Recordbedrag voor Feyenoorder’
12:50
29+
Van Polen blijft verbonden aan PEC en wil directeur worden
12:31
227+
‘Ajax en PSV concreet voor Eredivisie-verdediger’
12:11
91+
Brands laat zich uit over transfertarget: “Een interessante speler”
12:00
563+
Waarom Liverpool niet kiest voor Bosz maar voor Slot
11:42
7+
Concurrenten PEC Zwolle en Heracles brengen opstellingen naar buiten
11:31
38+
AZ en NEC met sterke opstellingen klaar voor ‘kraker’
11:07
349+
Kraaij junior ziet ‘lachwekkend’ bedrag voor Slot
10:46
163+
‘Ten Hag-exit onhoudbaar’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie