Nieuwe hoofdtrainer AZ: deze namen zijn in beeld

Foto: Nieuwe hoofdtrainer AZ: deze namen zijn in beeld

AZ heeft na het vertrek van Pascal Jansen nog altijd niet duidelijk wie komend seizoen voor de spelersgroep staat. Waar Maarten Martens voor het overige gedeelte van het voetbaljaar de honneurs waarneemt, zijn er ook andere kandidaten. Wij zetten enkele veelgehoorde namen op een rij.

Inside: Martens goede mogelijkheid voor AZ

Het zou goed bij de Alkmaarse club passen wanneer deze ervoor kiest om door te gaan met Martens. AZ koos er namelijk niet voor niets aan het begin van het kalenderjaar voor om de jonge oefenmeester voor de groep te zetten. Door zijn voetballoopbaan kent Martens de vereniging als geen ander en weet hij dan ook precies om te gaan met het verwachtingspatroon. Bovendien liet hij met zijn werk in de jeugdopleiding zien een veelbelovende hoofdtrainer te zijn die op termijn klaar is om een eerste team onder zijn hoede te nemen.

Of dit seizoen te vroeg kwam, valt over te twisten. Onder zijn leiding staat AZ nog altijd op de vierde positie in de Eredivisie en lijkt het zich te plaatsen voor de voorronde van de Europa League, al moet het de komende weken daarvoor wél een aantal overwinningen boeken. Gezien het feit dat Martens zijn eigen selectie niet heeft kunnen samenstellen, verdient hij het om komend seizoen te laten zien hoe hij met AZ met de Nederlandse top kan concurreren. De clubleiding heeft echter nog altijd niet laten weten dat hij door mag met zijn werk, waardoor er ook andere namen in beeld zijn.

Vertrek Pastoor bij Almere City

Alex Pastoor maakte onlangs bekend dat hij aan het einde van het seizoen afscheid neemt van Almere City. De oefenmeester presteert het ogenschijnlijk onmogelijke door de club uit Flevoland voor het eerst in de clubgeschiedenis te laten promoveren naar de Eredivisie. Waar velen ervan uitgingen dat dit slechts bij een jaar zou blijven, lukte het Pastoor om een basiselftal te formeren waar vrijwel alle Nederlandse clubs het moeilijk mee hebben. Het zorgt ervoor dat Almere City zo goed als zeker ook aankomend voetbaljaar op het hoogste niveau actief is.

Het vertrek van Pastoor impliceert dat hij voor een nieuwe uitdaging wil gaan, en dat kan zomaar eens AZ zijn. In 2014 stond hij al even aan het roer toen Marco van Basten besloot om een stap terug te doen, waarna hij het aan de stok kreeg met de clubleiding. Technisch directeur Earnest Stewart is intussen echter vertrokken uit Alkmaar, waardoor er niets meer in de weg lijkt te staan voor een terugkeer. Met zijn tactische kennis is Pastoor in staat om van het huidige jonge team een stabiele selectie te maken die bovenin de Eredivisie kan meedraaien.

Alex Pastoor vertrekt bij Almere City.

Terugkeer van Phillip Cocu een optie

Phillip Cocu mag dan voor PSV en FC Barcelona hebben gespeeld, maar eind jaren ’80 begon hij in de clubkleuren van AZ. Als jonge voetballer droop het talent al van de middenvelder af, waarna hij de overstap maakte naar Vitesse. Na zijn loopbaan stond hij onder meer voor de spelersgroep van PSV en Fenerbahçe. In 2022 verraste Cocu door een contract te ondertekenen bij zijn jeugdliefde Vitesse, waar hij moest proberen om met beperkte middelen een sterk team neer te zetten. Dat lukte met vallen en opstaan, totdat hij in 2023 zélf de handdoek in de ring gooide.

De voormalig Oranje-international is hard toe aan nieuwe successen en kan dit bij AZ bewerkstelligen. Tijdens zijn periode als hoofdtrainer van PSV toonde Cocu aan dat hij goed weet wat hij nodig heeft om voor de prijzen te spelen en die winnaarsmentaliteit kan hij naar AZ meebrengen. Wanneer de Alkmaarders erin slagen om Cocu een doordacht plan voor te schotelen en hem de vrijheid te geven om zijn werk te doen, dan heeft de coach alles in huis om de komende jaren een van de succesvolste trainers ooit in de kaasstad te worden.

De Boer toe aan nieuwe club

In het verleden heeft De Boer dan wel nooit bij AZ gewerkt, maar hij kent de regio als geen ander. De oud-verdediger werd geboren in Hoorn en bleef altijd een speciale band houden met die regio. Als hoofdtrainer kende hij zijn grootste successen bij Ajax. De Boer nam in 2010 het werk van Martin Jol over en kreeg het viermaal op een rij voor elkaar om het landskampioenschap binnen te halen. Dat deed hij lang niet altijd met zeer aanvallend voetbal, maar dat had vooral te maken met de kwaliteiten die zijn spelers op dat moment hadden.

Als voormalig speler van Ajax en FC Barcelona heeft De Boer aanvallend voetbal echter in zijn DNA zitten. Na zijn periode als bondscoach van het Nederlands elftal zit hij zonder club en hij is dan ook hard toe aan een nieuwe uitdaging. Als AZ hem weet binnen te halen, dan heeft het een man in huis die als eindverantwoordelijke weet hoe hij een succesteam kan samenstellen en die oog heeft voor talenten. Voor De Boer kent een terugkeer naar de Eredivisie dan ook veel voordelen, waarbij een hernieuwde opbouw van zijn trainersloopbaan het belangrijkste is.

Frank de Boer zit alweer een tijdlang zonder club.

Jonk grote outsider voor trainersklus

Ook de naam van Wim Jonk staat op de lijst van het clubbestuur van AZ. De voormalig topvoetballer ontwikkelde zich de voorbije jaren als trainer razendsnel en wist met FC Volendam te promoveren naar de Eredivisie. Bij Ajax was hij dan weer in de jeugdopleiding actief, waar hij volop complimenten voor kreeg. Jonk was namelijk het brein achter de aanpak van Johan Cruijff en liet meerdere toptalenten doorstromen naar de hoofdmacht. Hij wordt dan ook volop gewaardeerd voor zijn voetbalkennis, maar op andere vlakken ligt zijn komst moeilijker.

Zowel bij Ajax als FC Volendam vertrok hij namelijk met ruzie, wat bij AZ als een groot risico wordt gezien. Jonk heeft een duidelijke voetbalvisie en wil daar het liefst niet van afwijken, waardoor samenwerking met de trainer soms lastig kan zijn. Aangezien AZ de komende jaren juist een rustigere periode wil aangaan en een stabiel team wil opbouwen, lijkt het voorlopig niet voor Jonk te willen gaan. Wanneer de andere mogelijkheden echter afvallen en de clubleiding Martens (nog) niet goed genoeg vindt, dan kan Jonk alsnog in beeld komen.

Voor wie moet AZ gaan?

  • Martens
  • Pastoor
  • Van Bronckhorst
  • De Boer
  • Jonk
4698+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:15
1636+
‘Grootste azijnzeiker van Nederland’ aangepakt in Oranjezomer
12:00
85+
STEMMEN MAAR! Wie was de beste linkermiddenvelder? | SN Team van het Seizoen
11:54
32+
Bizarre beelden: Voormalig Barça-ster vertoont ‘dictatoriaal gedrag’ en ontslaat coach
11:14
42+
Drama in Sittard: Fortuna volledig uitgekleed en moet opnieuw beginnen
10:58
44+
Frans van Seumeren is woest en wilde opstappen
10:15
188+
Kieft voorspelt eerste doelman Oranje: “Ik denk dat hij gaat keepen”
10:00
165+
Vermoedelijke opstelling Real Madrid: Ancelotti schokt toch met wijziging
09:42
120+
‘Ten Hag met aanzienlijk kleiner budget de markt op’
09:15
61+
Koeman hoopvol over Oranje-ster: “Hij oogt heel fit”
08:42
421+
‘Feyenoord in wachtkamer voor succesvolle flankspeler’
23:41
68+
Olympiakos schrijft Griekse geschiedenis met Conference League-winst in extremis
23:18
585+
‘Bergwijn op weg naar uitgang bij Ajax’
22:50
676+
‘Na Feyenoord wilt ook PSV shoppen bij Ajax’
22:24
150+
Mbappé maakt over een aantal dagen zijn nieuwe club bekend
22:01
216+
‘Oranje-revelatie valt buiten EK-basis’
21:37
2520+
‘Eredivisie-samenvattingen weg bij NOS’
21:12
481+
Buitenlandse pers eensgezind over ‘Oranje-selectie met vraagtekens’
20:49
201+
‘Van Nistelrooij aan de slag in droomcompetitie’
20:24
15+
Dit zijn de opstellingen van de Conference League-finale tussen Olympiakos en Fiorentina
20:00
58+
Succescoach FC Dordrecht keert terug naar thuisland
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie