Koploper Barça wint lastig uitduel en legt druk bij Real

FC Barcelona heeft de koppositie in LaLiga verder verstevigd. Woensdagavond wonnen de Catalanen op bezoek het inhaalduel bij Real Betis: 1-2. De drie goals vielen in het laatste kwart van de wedstrijd.

Half januari werkten vier ploegen de strijd om de Spaanse Supercup af in Saudi-Arabië: Barcelona, Real Madrid, Real Betis en Valencia. Zij hadden dus een competitieduel tegoed, die deze midweek zouden worden ingehaald. Woensdag ontving Betis Barça, terwijl Real en Valencia het donderdag tegen elkaar opnemen. De Blaugrana wonnen dit kalenderjaar al hun wedstrijden, al waren de laatste drie duels wel telkens met minimaal verschil. Vooral de defensie wordt geroemd: in achttien competitieduels kreeg het slechts zes goals tegen.

In Sevilla stond Frenkie de Jong in de basis, die een middenveld vormde met Sergio Busquets en Pedri. Barça nam al snel het heft in handen en dacht via Raphinha op voorsprong te komen. Toen de Braziliaan de bal, op aangeven van De Jong, wel koppend in het net kreeg werd de treffer afgekeurd vanwege buitenspel. Ondanks een overwicht kon Barcelona voor rust weinig creëren. Pedri miste een mogelijkheid na de pauze, terwijl doelman Marc-André ter Stegen handelend moest optreden bij een inzet van Nabil Fekir. Na 65 minuten werd de ban dan eindelijk gebroken door de bezoekers. Linksback Alejandro Balde stoomde door en kan de bal bij de tweede paal bezorgen, waar Raphinha klaarstond om binnen te tikken: 1-0.

Goals in slotfase

Een kwartier later verdubbelde Robert Lewandowski de marge. Een hoekschop van Pedri werd doorgekopt door Ronald Araújo, waarna de Poolse goalgetter kon binnenschieten. De wedstrijd in het slot zou je zeggen, maar het werd nog even spannend. Jules Koundé werkte de bal ongelukkig in eigen doel. Betis drong nog even aan in de hoop een gelijkmaker te forceren, de groen-witten slaagden hier echter niet in. Zo deed Barça andermaal goede zaken en breidt de koploper de voorsprong met Real uit naar acht punten. De Koninklijke zal van Valencia moeten winnen om enigszins in het spoor te blijven.

Scoreverloop: 0-1 (65′) Raphinha, 0-2 (80′) R.Lewandowski, 1-2 (85′) J.Koundé (e.d.)

Kan Real er nog een spannende strijd van maken?