KNVB maakt historische doch cruciale zet

Foto: KNVB maakt historische doch cruciale zet

De KNVB gaat het vrouwenvoetbal officieel onderdeel maken van het betaald voetbal. Bondsvoorzitter Just Spee spreekt om meerdere redenen van een belangrijke beslissing.

In 2007 werd de Eredivisie voor vrouwen opgestart, maar sinds die tijd maakt het deel uit van de amateurtak. Volgens Spee kan een verdere professionalisering echter vooral worden gerealiseerd door mensen met de benodigde kennis. “Dat zijn de betaaldvoetbalorganisaties”, zo laat de KNVB-voorzitter weten aan de NOS.

Een andere reden is het feit dat vrouwenteams vanaf het seizoen 2024-2025 alleen Europees voetbal mogen spelen als zij onderdeel zijn van het betaald voetbal. “Als je dat niet doet, dan kun je gewoon niet meer mee voetballen”, zo voegt Spee.

CAO

Claudia van den Heiligenberg van spelersvakbond VVCS is blij met deze ontwikkeling. Wat de belangrijkste eerste stap gaat worden? “Wat niet? Er zijn voor vrouwen zo veel stappen te zetten, vooral op financieel gebied. Het heet wel ‘betaald voetbal’, maar dat betekent voor vrouwen niet dat alles voor hen betaald wordt.”

Alleen Ajax, PSV en FC Twente werken al met een CAO voor hun speelsters. Bij een blessure of zwangerschap hebben speelsters bij de overige acht Eredivisie-clubs dus geen inkomsten vanuit het voetbal. “Ik verwacht dat er over een tijdje een overkoepelende CAO voor speelsters komt”, aldus Van den Heiligenberg.

Overigens maken de vrouwenteams van ADO Den Haag, sc Heerenveen en VV Alkmaar nog geen deel uit van de gelijknamige BVO. Als dat niet is opgelost voor 1 juli 2023, dan mogen zij niet meer deelnemen aan de Eredivisie. De Alkmaarse amateurvereniging kan dit oplossen middels een samenwerking met AZ.

De juiste keuze?

  • Ja
  • Nee
72+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie