In zware tijden houdt Oekraïne zicht op WK-droom

Oekraïne maakt nog altijd kans op het WK aan het eind van het jaar in Qatar. In de halve finale van de play-offs versloeg het in oorlog verkerende land op een emotionele avond Schotland in Glasgow.

De emoties liepen hoog op in Hampden Park vlak voor de aftrap: Oekraïne speelde de eerste interland sinds de Russische invasie. De basiself kwam getooid met Oekraïense vlaggen het veld op. Zij zullen ongetwijfeld met de tergende situatie in hun geboorteland in het achterhoofd het veld zijn betreden. De spelers steunen hun landgenoten waar het kan en liet zich afgelopen weken woedend uit tegen Rusland.

In de belangrijke wedstrijd deed Oekraïne in de eerste helft de beste zaken. Na een ruim half uur kwam het Oost-Europese land op voorsprong. Andrii Yarmolenko werd met een lange bal weggestuurd door Roman Malinovskyi. De aanvaller kreeg het leer met een fraaie boogbal over de uitgekomen Schotse keeper. De bezoekers bleven de betere ploeg en gingen met de voorsprong de rust in. Die werd even na de pauze nog verdubbeld ook. Oleksandr Karavaev zette voor vanaf de rechterkant en Roman Yaremchuk vond de verre hoek met het hoofd.

Schotland komt terug

De Oekraïners op rozen en dat kon je onmogelijk onterecht noemen. Schotland drong vervolgens nog aan om de wedstrijd spannend te maken en kreeg daarbij hulp van de Oekraïense doelman Heorhii Buschcan. Hij stompte een voorzet van de zijkant niet overtuigend wegen de inzet van Callum McGregor liet hij vervolgens door zijn handen glippen: 1-2. De Schotten zette nog alles op alles maar de gelijkmaker bleek niet meer binnen handbereik. In de allerlaatste minuut maakte Oekraïne er nog 1-3 van via Artem Dovbuk. Velen mensen gunden het Oekraïne ook en zullen goed kunnen leven met dit resultaat. De ploeg treft zondag Wales in de race om een WK-ticket.

Scoreverloop: 0-1 (33′) A.Yarmolenko, 0-2 (49′) R.Yaremchuk, 1-2 (79′) C.McGregor, 1-3 (90+5) A.Dovbyk