Hoop voor Ihattaren: “Hij verkloot het niet zomaar…”

Foto: Hoop voor Ihattaren: “Hij verkloot het niet zomaar…”

Mohamed Ihattaren kwam deze week opnieuw negatief in het nieuws. Het gevallen toptalent werd opgepakt door de politie op verdenking van het mishandelen van zijn ex-vriendin. Inmiddels is Ihattaren wel weer op vrije voeten, maar is hij nog wel altijd verdachte. Glenn Helder heeft de overtuiging dat de huidig Juventus-speler wel wil veranderen, maar daar nu gewoon niet toe in staat is.

Helder, die tijdens zijn profcarrière ook veelal verkeerde keuzes maakte, zegt zich in gesprek met de NOS deels te herkennen in de situatie van Ihattaren. “Hij zit niet in de fase dat hij geholpen kan worden. Al is het voor hem nu erger, de druk is hoger en sociale media zetten al je daden in de spotlights. Als er in mijn tijd een smartphone had bestaan, zat ik nu nog in de bak….”

Tijdens zijn voetbalcarrière raakte Helder onder meer gokverslaafd en belandde hij later zelfs in de gevangenis vanwege bedreiging, mishandeling en vuurwapenbezit. “Het is alsof je van iemand die in een dictee tien keer dezelfde spelfout maakt, verwacht dat hij die de elfde keer niet meer maakt. Als je het niet kan, verander je het niet. Bovendien was ik stronteigenwijs.”

Goede intentie Ihattaren

Volgens Helder lukt het Ihattaren nu gewoon niet om te veranderen, ook al heeft hij volgens de oud-prof wel de intentie. “Van der Vaart, Vanenburg, Sneijder, de broer van Nouri, hij kreeg de jackpot aan persoonlijke begeleiding. Hij verkloot het niet zomaar, de jongen wil veranderen, anders zou hij ook geen hulp vragen. Maar hij houdt het niet vol.”

Helder denkt dat de voormalig speler van PSV en Ajax niet om kan gaan met het enorm hoge verwachtingspatroon. “Ineens heb je geld en status, mensen hebben torenhoge verwachtingen van je. Alles wat je doet, wordt in de media uitvergroot. Je bent een kind in een te volwassen wereld. Daar verantwoordelijk mee omgaan, is een hele kunst.”

De voormalig Arsenal-aanvaller denk echter dat er nog altijd hoop is voor Ihattaren. “Ik had gewild dat er iemand eens echt hard voor mij was geweest. Als ik mijn 25-jarige zelf nu zou tegenkomen, zou ik hem eerst door elkaar schudden – en dat is nog heel zachtjes uitgedrukt. Daarna zou ik hem vertellen: Glenn, na je carrière bij Oranje en Arsenal ga jij zeven maanden de gevangenis in en mag je daarna dozen sjouwen bij DHL. Ik word weer boos als ik aan mijn jongere zelf terugdenk. De spijt die ik heb, gun ik niemand. Ik hoop dat Ihattaren nooit zo’n biografie hoeft te schrijven als ik.”

Denk jij dat Ihattaren nog terugkeert in de profwereld?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat verwacht ik niet
986+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie