Tottenham-talent uit Rotterdam kweekt nu voetballers: ‘Wil speler van ons op WK zien’

Foto: Tottenham-talent uit Rotterdam kweekt nu voetballers: ‘Wil speler van ons op WK zien’

Clancy Osei Konadu was een talentvol voetballer bij Tottenham Hotspur en Werder Bremen, maar raakte na het overlijden van zijn vader de motivatie kwijt. Nu heeft de Rotterdammer een nieuwe missie gevonden. Met zijn eigen voetbalacademie wil hij amateurspelers op weg helpen naar het profvoetbal. “Ik wil een speler van ons op het WK zien”, vertelt Konadu aan SoccerNews.

Interview met Clancy Osei Konadu, eigenaar 4ThePlayers Academy

In de gym van 4ThePlayers Academy hangen shirts van Benfica, Galatasaray, FC Emmen, Heracles Almelo, MVV Maastricht en FC Den Bosch naast elkaar aan de muur. Allemaal gedragen door spelers die met de trainers van de academie hebben gewerkt. In het midden is één plek leeg. “Ik zeg altijd tegen de jongens: ‘Daar kan jouw shirt komen te hangen'”, vertelt Clancy Osei Konadu, oprichter van de voetbalschool. De shirts vormen inspiratie voor de ambitieuze voetballers die er dagelijks trainen. Veel van hen zijn profs die even geen club hebben of amateurspelers die hopen de stap naar het betaald voetbal te maken. “We proberen de situatie bij een profclub zo goed mogelijk na te bootsen. We hebben onze eigen faciliteiten met een gym, voetbalvelden en een sauna. We hebben vier voetbaltrainers in dienst, twee sportwetenschappers, een video-analist en voedingsspecialisten. Zo kunnen de spelers zichzelf ontwikkelen en een stap omhoog maken. Andere spelers, zoals Godfried Frimpong van Moreirense, komen hier om te revalideren van blessures.”

Van amateurs naar Conference League en in FIFA

De lijst met spelers die via zijn academie een contract hebben verdiend bij een profclub wordt groter en groter. Konadu brengt ze in beeld door testwedstrijden te organiseren. “Mijn oude trainer zit bij Werder Bremen Onder 21. Ik stelde hem voor om een oefenduel te spelen. Dan kon hij kijken welke spelers hij interessant vond. Het was onze eerste wedstrijd tegen een profclub en we speelden 3-3 gelijk. Ze nodigden vijf jongens uit om op stage te komen. Uiteindelijk werden er twee aangenomen.”

Maximiliano Castro en Alasan Baldeh maakten de overstap van jeugdelftallen van amateurclub Forum Sport naar de opleiding van Werder Bremen. “Bij Forum kreeg Castro geen speeltijd in het eerste elftal. Een paar maanden later trainde hij met het eerste van Werder Bremen. Vervolgens ging hij naar Zimbru Chișinău in Roemenië, dat in de Conference League tegen Fenerbahçe speelde. Zo snel kan het gaan.” De ander, Alasan Baldeh, speelt nu op het tweede niveau van Albanië. Later maakte ook Süleyman Bilgi de stap naar Werder Bremen. De aanvaller staat nu onder contract bij SGV Freiberg op het vierde niveau van Duitsland. “Als die club promoveert, komt hij in het spel FIFA, terwijl hij vorig jaar nog amateur was. Dat zijn de verhalen waar ik dit voor doe.”

Spelers van 4ThePlayers op proef bij Werder Bremen.

Trainen met Kane

Konadu is pas 26 jaar, maar in plaats van zelf te voetballen wil hij andere voetballers helpen. Hij weet waar ze van dromen, wat ze ervoor moeten doen en hoe ze voorbereid zijn wanneer de kans komt. “Ik heb zelf best hoog gespeeld. In Nederland begon ik pas op mijn twaalfde bij DEHMusschen, maar nadat ik naar Engeland verhuisde ging het snel. Ik werd gescout door Reading en ben daarna naar Tottenham Hotspur gegaan. Ik zat bij de Onder 18 en trainde af en toe met het eerste. Daar zaten spelers als Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Christian Eriksen en Harry Kane. Ik heb gezien wat zij ervoor doen om op dat niveau te spelen. Iedere jonge speler denkt: Ik ga de Champions League halen en de winnende goal scoren op het WK. Maar de meesten beseffen niet hoeveel uren je moet trainen om perfectie na te streven. Ik ga niet beloven dat ze op dat niveau gaan spelen, maar kleine aanpassingen kunnen voor grote stappen zorgen.”

Zaakwaarnemers liegen tegen Konadu

Zelf heeft Konadu de motivatie niet meer. Zijn carrière ging na zijn vertrek bij Tottenham snel bergafwaarts. Hij tekende bij het Italiaanse Messina in de Serie C, een stap waar de verdediger achteraf spijt van heeft. “Ik deed proeftrainingen bij ADO Den Haag en Willem II, maar werd daar niet aangenomen. Daarom koos ik gehaast voor een club op een lager niveau, maar het was geen goede match. Het Italiaanse voetbal en de cultuur waren niet goed voor mij. Ik voelde me daar niet thuis, was anders dan mijn Italiaanse teamgenoten en had weinig vrienden. Ik woonde in een appartement in het stadion. Ik voelde me niet op mijn plek en speelde niet super goed. In plaats van een speler die het bij Tottenham niet gehaald had, was ik nu een speler die het in de Serie C niet gehaald had. Daardoor werd het nog moeilijker om een club te vinden.”

“Ik had geen goede begeleiding om me heen, niemand die mij uitlegde hoe de voetballerij werkt. Dan kom je in de handen van zaakwaarnemers die spelers voor de gek willen houden. Ze liegen en doen valse beloftes die ze niet waarmaken. Een agent die ik kende, kocht een club in België, Patro Eisden Maasmechelen. Hij beloofde mij van alles en ik vertrouwde hem, maar die club ging bijna failliet en er werd geld verduisterd. Daar werd mijn carrière de dupe van. Ik speelde op een gegeven moment niet meer en kwam zonder club te zitten. Ik heb die fouten moeten maken, zodat andere jongens die niet hoeven te maken.”

Konadu als jong talent bij Tottenham Hotspur.

Het begin van het einde voor Konadu

Na zijn vertrek bij Patro Eisden was Konadu anderhalf jaar transfervrij. In 2020 kreeg hij via een zaakwaarnemer een laatste kans bij Werder Bremen, maar tot zijn spijt zou hij er nooit een wedstrijd spelen. “Covid kwam in februari. Mijn vader was een van de eerste mensen die daaraan overleed. 22 maart werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Acht dagen later was hij overleden. Dat was het begin van het einde voor mij. Die zomer probeerde ik nog fit te worden, maar ik had al anderhalf jaar niet gespeeld. Ik ben bedrijfskunde gaan studeren en startte gelijk met 4ThePlayers. Ik had al snel veertig jongens die wilden trainen, dus daar ging de focus op.”

Vorig jaar maart organiseerde Konadu met zijn voetbalschool een testwedstrijd tegen het tweede elftal van het Deense Aalborg BK. De spelers van 4ThePlayers Academy wonnen met 3-1. Vijf van hen werden direct aangenomen voor de rest van het seizoen. In zo’n geval helpt de academie de spelers met het checken van de voorwaarden, maar Konadu benadrukt dat hij niets aan de transfers verdient. “Wij zijn geen zaakwaarnemers, we zijn een voetbalschool. Als spelers willen, kunnen wij voor ze onderhandelen, maar we vragen geen commissie. We willen de speler niet in de weg zitten bij een mogelijke stap. Vanuit ons eigen business model is het eigenlijk niet logisch. De jongens trainen bij ons met een abonnement, maar dat stopt zodra ze naar een club gaan. Daarbij mogen oud-spelers van de academie altijd terugkomen om gratis te trainen. Dat zegt genoeg. Wij doen dit niet voor het geld.”

Het droombeeld

Konadu heeft een ander doel in zijn hoofd. Het droombeeld is om uiteindelijk samen te werken met een club. Hij noemt het de ‘Right To Dream-module’, naar het voorbeeld van de voetbalacademie uit Ghana, het land van zijn roots. “Die academie is zo groot geworden dat ze clubs hebben gekocht in verschillende landen, bijvoorbeeld FC Nordsjælland in Denemarken. Mohammed Kudus komt er ook vandaan. De beste jeugdspelers gaan naar de clubs en kunnen zichzelf daar in de kijker spelen. Dat geeft mogelijkheden voor voetballers die niet in een jeugdopleiding spelen, maar wel potentie hebben. Denk aan iemand als Denzel Dumfries. Hij werkte met een trainer die mij ook trainde toen ik clubloos was, Toni Varela. Door hem kwam ik op het idee om dit op te zetten.”

De ervaringen in Engeland, Italië en België hebben Konadu zijn roeping doen vinden. Het overlijden van zijn vader was het omslagpunt om een andere weg in te slaan. Het trainen om prof te blijven begon als werk te voelen, dus stopte hij ermee. “Ik deed het niet meer met plezier. Als je de motivatie kwijt bent, kun je beter stoppen. Mijn nieuwe werk doe ik met alle liefde. We zijn er 24 uur per dag mee bezig en gaan alleen naar huis om te slapen. We worden niet superrijk, maar we hebben leuke plannen. Spelers beter maken, dat geeft mij voldoening. Eerst was het mijn persoonlijke doel om naar het WK te gaan. Nu wil ik een speler van onze academie op het WK zien. Het is nu mijn droom om dromen van anderen uit te laten komen.”

Droom(de) jij ook van spelen op het WK?

  • Ja, vroeger wel.
  • Nee, ik niet.
  • Ik ga het halen!
60+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie