FC Volendam én Excelsior veilig, FC Emmen moet knokken in nacompetitie

Foto: FC Volendam én Excelsior veilig, FC Emmen moet knokken in nacompetitie

De twee Eredivisie-degradanten waren al een tijdje bekend, SC Cambuur en FC Groningen, maar elk jaar weer moet er natuurlijk ook een ‘nacompetitieklant’ afgevaardigd worden. Op zondagmiddag is duidelijk geworden dat dat FC Emmen is, dat met 1-3 onderuitging tegen Feyenoord. De grote concurrent van de ploeg van trainer Dick Lukkien, Excelsior, won met 3-0 van Fortuna Sittard, waar FC Volendam helemaal niets meer hoefde te doen voor lijfsbehoud.

Go Ahead Eagles-FC Volendam 3-0

Bij FC Volendam ging men achter de schermen al een klein beetje uit van lijfsbehoud, want er werd al gewerkt aan het opzetten van een zogenaamd ‘fanmoment’ om nog een jaartje Eredivisie te vieren. Oefenmeester Wim Jonk wilde daar echter niets van weten: “Zo’n fanmoment is allemaal hartstikke leuk, maar voorlopig hebben we nog niks. Laten we ons daar eerst maar mee bezig houden.”

Het devies was punten pakken tegen Go Ahead Eagles in de Adelaarshorst, maar in Deventer liepen de Volendammers al vanaf het eerste fluitsignaal achter de feiten aan. A; na anderhalve minuut spelen kregen de Eagles een strafschop, die gemist werd door Willum Willumsson. Althans: doelman Filip Stankovic redde gewoonweg knap. Die pingel bleek echter een waarschuwing die niet besteed was aan de mannen van Jonk.

Bij de 1-0 op slag van rust was het juist Stankovic die in de fout ging. Hij tikte de bal te ver voor zich uit en Isac Lidberg profiteerde dankbaar: 1-0. In de tweede helft ging het vervolgens snel, Oliver Edvardsen zorgde voor de 2-0 en Darío Serra Álvarez maakte de 3-0. Bij die laatste treffer, de beslissende, zag Stankovic er wéér niet goed uit. De held van Volendam veranderde dus in de schlemiel.

Scoreverloop: 1-0 (45′) I. Lidberg, 2-0 (50′) O. Edvardsen, 3-0 (65′) D. Serra

FC Emmen-Feyenoord 1-3

Voor Feyenoord was het natuurlijk een wedstrijd om spek en bonen op De Oude Meerdijk, maar de Rotterdammers hadden in de openingsfase wel het beste van het spel. Ze kregen ook de eerste grote kans van het duel via Sebastian Szymanski, die keeper Mickey van der Hart op zijn pad vond.

Een oud voetbalgezegde luidt: valt hij aan de ene kant van het veld niet, dan aan de andere kant wél. En dat is precies wat er gebeurde. Keziah Veendorp bracht de bal bij Richaïro Zivkovic, die goalie Justin Bijlow verschalkte met een schuiver. Feyenoord moest in de achtervolging en dat deed de kersverse landskampioen van de Eredivisie dan ook: na een half uurtje spelen was het Oussama Idrissi die de bal met rechts in de bovenhoek knalde.

Vlak daarna leek Zivkovic Emmen weer op voorsprong te kunnen zetten, maar floot scheidsrechter Pol van Boekelongelukkig af wegens een overtreding van Santiago Giménez, tot woede van de supporters op de tribune. Die woede werd alleen maar heviger toen Danilo er tien minuten voor tijd 1-2 van maakte. Door de tussenstand bij Excelsior tegen Fortuna Sittard wist men immers wel hoe laat het was. De maker van de 1-2 maakte het een paar minuten later nóg wat erger.

Scoreverloop: 1-0 (15′) R. Zivkovic, 1-1 (30′) O. Idrissi, 1-2 (80′) Danilo, 1-3 (86′) Danilo

Excelsior-Fortuna Sittard 3-0

Bij Fortuna Sittard ging het de voorbije week vooral over Burak Yilmaz, die Limburg achter zich liet voor een bezoekje aan zijn voormalige club Lille OSC. Voor aanvang van het duel met Excelsior liet ESPN-interviewer Hans Kraay jr. weten: “Burak Yilmaz is weg. Ik kan met honderd procent zekerheid zeggen dat hij volgend seizoen niet meer bij Fortuna Sittard is. In welke vorm dan ook.”

Excelsior had intussen wel wat anders aan zijn hoofd, lijfsbehoud of in ieder geval het ontlopen van nacompetitievoetbal. Het eerste doelpunt van de wedstrijd in het Van Donge & De Roo Stadion viel pas in de tweede helft en werd gescoord door huurling Kik Pierie. Couhaib Driouech verdubbelde de marge vervolgens en daar had Fortuna, dat eigenlijk voor de kat zijn viool speelde, niet van terug.

Bij Excelsior was de feestvreugde groot, want de Kralingers wisten dat de nacompetitie ontlopen zou worden! Kenzo Goudmijn plaatste de kers op de taart met de 3-0.

Scoreverloop: 1-0 (59′) K. Pierie, 2-0 (73′) C. Driouech, 3-0 (85′) K. Goudmijn

Wint Manchester United donderdag van Chelsea?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Terechte uitslagen?

  • Vind ik wel
  • Vind ik niet
32+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
21+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
70+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
21+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
13+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
310+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
37+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
170+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
327+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
131+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
368+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
101+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
88+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
419+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
225+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
196+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
547+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
57+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
92+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
37+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
108+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie