Eredivisie Round-Up: Feyenoord ten onder na Ibiza-party, spektakel in Galgenwaard

Er was vandaag in de Eredivisie nog genoeg om voor te spelen: plek twee bijvoorbeeld en het laatste play-offs-ticket, maar er waren ook ontzettend veel clubs die ‘om spek en bonen’ voetbalden. Feyenoord verloor in de eigen Kuip van Vitesse en FC Utrecht en FC Emmen schotelden de fans in de Galgenwaard een spektakelstuk voor.

Feyenoord-Vitesse 0-1

Bij de Eredivisie-landskampioen Feyenoord lag de focus eigenlijk niet meer zo op voetballen. De spelers van de Rotterdammers keerden in de voorbije week terug na een feestje op Ibiza en oefenmeester Arne Slot, die dus níét naar Tottenham Hotspur gaat, besloot zijn sterkste elf namen ‘gewoon’ de wei in te sturen.

De beste kansen waren aanvankelijk ook wel voor de titelhouder, maar die wist zich daar geen raad mee. Quinten Timber werd bijvoorbeeld goed vrijgespeeld en poogde goalie Kjell Scherpen te verschalken met een schot van randje zestien, maar dat lukte niet. Verrassend genoeg was het vervolgens Vitesse dat op voorsprong kwam via een doelpunt van oud-PSV’er Marco van Ginkel. Zijn goal werd aanvankelijk afgekeurd, maar daar stak de VAR van dienst een stokje voor.

In de tweede helft dacht Feyenoord er 1-1 van te maken, maar een goal van Danilo uit een vrije trap van Sebastian Szymanski ging niet door wegens buitenspel.

Scoreverloop: 0-1 (43′) M. van Ginkel

FC Utrecht-FC Emmen 3-2

FC Utrecht en FC Emmen maakten er een spektakelstuk van in de Galgenwaard. Al heel erg vroeg in de wedstrijd maakte Mike van der Hoorn er 1-0 van met een kopbal uit een voorzet van Jens Toornstra en eigenlijk kregen de gasten totáál geen grip op de thuisploeg, die domineerde. Desondanks werd het wél 1-1 via Ole Romeny, maar dat was zeker niet het laatste doelpunt van deze partij.

In de tweede helft kreeg het publiek in de Domstad van Nederland zijn zin. ‘Alle ballen op Tasos’, klonk het een tijdlang, waarmee de fans natuurlijk doelden op de topscorerstitel. En het was ook Tasos Douvikas die de 2-1 scoorde. Mark Diemers zette de gelijkmaker echter op het scorebord en vervolgens werd Van der Hoorn met een rode kaart van het veld gestuurd.

Toch was het Utrecht dat won door een goal van Nick Viergever, een klein kwartiertje voor tijd.

Scoreverloop: 1-0 (2′) M. van der Hoorn, 1-1 (35′) O. Romeney, 2-1 (53′) A. Douvikas, 2-2 (58′) M. Diemers, 3-2 (78′) N. Viergever

FC Volendam-Excelsior 3-2

Ook het laatste duel van het seizoen in het vissersdorp Volendam werd er eentje om in te lijsten. Er stond in de eerste helft geen maat op de thuisploeg van oefenmeester Wim Jonk, die er 1-0 (een schot van Daryl van Mieghem), 2-0 (een pijnlijk eigen doelpunt van goalie Stijn van Gassel) en 3-0 (een afstandsschot van Francesco Antonucci) van maakte.

‘Kat in het bakkie’, zou je zeggen, maar niets was minder waar. Lazaros Lamprou scoorde in de tweede helft de 3-1, waarna Nikolas Agrafiotis de aansluitingstreffer produceerde. De 3-3 van Excelsior ging echter niet door. De Kralingers kregen een penalty, die gemist werd door Reda Kharchouch. De rebound werd vervolgens binnengewerkt door Agrafiotis, maar die goal werd afgekeurd wegens te vroeg inlopen.

Scoreverloop: 1-0 (10′) D. van Mieghem, 2-0 (23′) S. van Gassel (eigen goal), 3-0 (27′) F. Antonucci, 3-1 (56′) L. Lamprou, 3-2 (78′) N. Agrafiotis

FC Groningen-Sparta Rotterdam 0-5

Degradant FC Groningen werd van het kastje naar de muur getikt door Sparta Rotterdam. In een lege Euroborg verzorgden Jonathan De Guzmán, Koki Saito, Arno Verschueren, Tobias Lauritsen en Vito van Crooij de doelpunten. 0-5 dus en een goed gevoel voor de gasten van trainer Maurice Steijn richting de play-offs!

Scoreverloop: 0-1 (25′) J. De Guzmán, 0-2 (58′) K. Saito, 0-3 (75′) A. Verschueren, 0-4 (79′) T. Lauritsen, 0-5 (89′) V. van Crooij

Fortuna Sittard-NEC Nijmegen 1-1

In de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en NEC Nijmegen werd er twee keer gescoord. Landry Dimata maakte er 0-1 van in de tweede helft uit een strafschop, waarna Paul Gladon de eindstand op 1-1 bepaalde, eveneens vanaf 11 meter.

97+
Keert Van Gaal bij Ajax terug als hoofdtrainer?
0+
Voorbeschouwing: kan NEC verrassen en de bekerfinale winnen of pakt Feyenoord de veertiende cup?