‘Dit is hoe Van Bommel iedereen bij PSV tot waanzin dreef’

Foto: ‘Dit is hoe Van Bommel iedereen bij PSV tot waanzin dreef’

Oefenmeester Mark van Bommel onderhield bij PSV een goede band met veel van zijn spelers, maar er waren ook genoeg mensen in Eindhoven die helemaal klaar waren met de werkwijze van de inmiddels ontslagen trainer…

Sjoerd Mossou schrijft in zijn column in het Algemeen Dagblad: “Van Bommels vakmanschap als trainer was nooit het probleem, wel diens karakter. Jeugdtrainers, spelers, de trouwe teammanager, de kantinebeheerders op de Herdgang, de medische staf, de technisch directeur: controlfreak Van Bommel dreef ze niet zelden tot waanzin. Hij daagde ze uit, vrat ze op. Bijna maniakaal trachtte de trainer zijn omgeving te beïnvloeden, te manipuleren, te sturen, te bespelen, te duwen en te trekken. Kampjes vormden zich van vrienden versus vijanden. Het conflictmodel regeerde.”

Hij vervolgt: “De gemoedelijke familieclub PSV verwerd stilaan tot een soort boksring, gevuld met mensen die helemaal geen zin hadden om te boksen, maar die subtiel en berekend in het gevecht werden getrokken. Dat mag geen grote verbazing wekken: als speler was Van Bommel al vaker een splijtzwam dan een verbinder. De PSV-leiding kende de risico’s, op de Herdgang wemelt het van de oud-teamgenoten van Van Bommel, niet bepaald allemaal zijn vrienden. (Dat Ruud van Nistelrooy zondag pal naast John de Jong ging zitten op het ereterras: beslist geen toeval.)”

Van Bommel is nu vertrokken uit het Philips Stadion, maar hij heeft nog steeds veel invloed: “De geest van Van Bommel is nog overal in Eindhoven. Iedere PSV-insider zal het bevestigen: zijn lijntjes reiken tot in de kleedkamer, tot op de tribunes, tot aan de onderhandelingstafels. Het is zoals Ronald Waterreus het deze week omschreef bij Ziggo Sport: de kampenstrijd is een loopgravenoorlog geworden.”

Van Bommel irritant om mee te werken?

  • Ja, lijkt mij wel
  • Nee, lijkt mij niet
843+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie