De Real Madrid-legende die op zijn 42ste kampioen werd in Panama

Foto: De Real Madrid-legende die op zijn 42ste kampioen werd in Panama

Wie de Netflix-serie over David Beckham kijkt, heeft Míchel Salgado vaak voorbij zien komen. De oud-ploeggenoot van de Engelse wereldster kan meeslepend vertellen over hun gezamenlijke tijd bij Real Madrid, maar de Spaanse verdediger heeft zelf ook bijzondere verhalen. Zijn meest opmerkelijke wedstrijd speelde hij op zijn 42ste in Panama, toen Salgado zijn voetbalpensioen onderbrak om nog één keer op het hoogste niveau te spelen. Vandaag, op zijn verjaardag, blikken we terug op zijn comeback, die hem een kampioensmedaille en een opmerkelijke anekdote opleverde.

De Dag van Míchel Salgado, legende van Real Madrid en kampioen van Panama

Salgado won in tien jaar bij Real Madrid alles wat er te winnen valt. Vier landstitels, twee keer de Champions League, vier Supercups en de Wereldbeker voor clubteams. Na zijn vertrek naar Blackburn Rovers en een zware blessure leek zijn carrière erop te zitten, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kon. Zes jaar later stond de naam van Salgado ineens overal ter wereld in de krant: ‘ONGELOOFLIJK! Míchel Salgado komt uit zijn pensioen en gaat spelen in de Panamese competitie’.

De directeuren van CA Independiente (CAI) uit La Chorrera waren bevriend geraakt met Salgado en wisten hem in 2018 zover te krijgen om zich aan te melden bij hun club. CAI stond tweede in de competitie van Panama en kon zich in de laatste competitiewedstrijd plaatsen voor de play-offs om het kampioenschap. Salgado werd vastgelegd om te helpen de doelstelling te bereiken en vooral om supporters naar het stadion te lokken. Het was meteen duidelijk dat het een kort verblijf zou worden, niet langer dan vijf dagen. “Het was nooit onze bedoeling dat hij bij ons zou gaan spelen, maar hij kan iets bijdragen aan onze kwalificatie”, vertelde de vice-president van de club, Roberto Arroyo. “Er is geen geld mee gemoeid. Het gaat om een bijdrage aan het nationale voetbal.”

Een publiciteitsstunt van jewelste en een geweldige manier om het voetbal in Panama wereldwijd onder de aandacht te brengen. Maar het was nog niet zo makkelijk om de voormalige rechtsback uit zijn pensioen te halen. Eerst moest er een gaatje worden gevonden in zijn drukke agenda. Als legende van Real Madrid vliegt Salgado namelijk de hele wereld over om evenementen bij te wonen en benefietwedstrijden te spelen. In de laatste week van de competitie kon hij wel even langskomen, dus zijn inschrijving moest snel worden geregeld. Blackburn Rovers, de laatste club waar hij speelde, moest daarvoor diep in het Transfer Matching System duiken, maar het lukte. De 42-jarige Salgado kon gaan debuteren bij CAI.

Salgado en Luís Figo met de Real Madrid Legends tegenover Marc Overmars van de Ajax Legends (2016).

Korte voorbereiding

De 53-voudig Spaans international sloot op een dinsdag aan bij de selectie, trainde een paar keer mee, gaf een persconferentie en stond op zaterdag in de basis tegen laagvlieger Plaza Amador. In een vrijwel leeg stadion kreeg de langharige Spanjaard meteen de aanvoerdersband omgeschoven. De verdedigers van de tegenpartij keken voor de aftrap vol verwondering naar de man die samen met Beckham, Roberto Carlos, Zinédine Zidane, Luís Figo, Raúl en Ronaldo de Galácticos vormde bij Real Madrid. Salgado scoorde bijna met een kopbal, maar de bal vloog over het doel. De wedstrijd eindigde in 0-0 en hij werd in de 62ste minuut naar de kant gehaald.

“Het was heel anders dan voetballen met de legendes van Real Madrid, natuurlijk”, vertelde Salgado direct na afloop aan de media. “Dit waren jongens van 23 of 25 jaar oud in de beste tijd van hun leven. Ik wist dat ik veel moest gaan rennen. Ik was voorbereid. Maar het is anders als je een maand meetraint en went aan het team en het klimaat hier. Ik ben hier gekomen na een vlucht van dertig uur vanuit Dubai en met een enorme jetlag. De omstandigheden en het veld waren niet makkelijk, maar ik ben tevreden over hoe het is gegaan.”

Het werd duidelijk dat Salgado inderdaad als ambassadeur van het voetbal in Panama was binnengehaald. “Het was een positieve ervaring. Natuurlijk valt er veel te verbeteren in het voetbal hier, als eerste de steun van het publiek. Het zou goed zijn als de mensen naar het stadion komen en niet alleen Real Madrid, FC Barcelona of Manchester United volgen, maar de lokale clubs, waar de lokale jongens de kans krijgen om voetballer te worden.”

In actie tijdens zijn comeback in Panama.

De oud-speler van Real Madrid bedankte alle fans en beloofde snel terug te komen voor een volgend project voor de kinderen in Panama. Een paar maanden later kreeg Salgado nog een medaille voor het kampioenschap. CAI had de play-offs gehaald en zelfs weten te weten, voor de eerste keer in de clubhistorie. Zo mocht Salgado zich na één wedstrijd kampioen van Panama noemen.

De avonturen van Salgado gingen snel door. Een paar maanden later ging hij aan de slag bij voetbalbond van Egypte, als assistent van bondscoach Javier Aguirre. Anno 2023 trekt hij nog steeds de wereld rond als legende van Real Madrid, is hij ambassadeur van de FIFA en organiseert hij in Spanje voetbaltoernooien voor de jeugd.

De Dag van…

In de rubriek De Dag van… brengt SoccerNews.nl verhalen naar boven aan de hand van de datum van vandaag. Een memorabele wedstrijd, de verjaardag van een speler met een bijzondere anekdote, een onvergetelijke goal of een andere bijzondere voetbalgebeurtenis die op deze dag plaatsvond.

Kende jij dit verhaal?

  • Ja, ik wel.
  • Nee, ik niet.
75+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:50
11+
”Oersaaie’ Vandaag Inside-gast op non-actief’
10:33
14+
Rensch over Ajax-toekomst: “Enige waar ik op dit moment aan denk”
10:17
0+
Vermoedelijke opstelling Ajax: ‘Berghuis keert terug’
10:00
31+
Wie moet Slot opvolgen? | Vraag voor Aad #20
09:55
94+
Jonk over Ajax-malaise: “Simpele frames”
09:40
42+
Derksen op de bres voor Twente-icoon: “Zielig, echt een troostprijs”
09:30
204+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
09:24
32+
Buijs leeft mee met Fortuna-pechvogel: “Ziet er heel slecht uit”
09:09
8+
‘Horrorscenario voor Kaj Sierhuis’
08:50
8+
Maes: “Mooier scenario is er niet”
08:33
325+
‘Ajax hakt knoop door over trainersduo’
08:17
226+
FC Groningen zwijnt: “Volgende week haalt Roda het wéér niet”
08:00
328+
‘Matchfixing in KKD-ontknoping’
23:46
309+
De Jong bezocht Liverpool: “Verteld dat Slot mijn assistent was”
23:33
229+
Kraaij vreest voor Roda: “He-le-maal gek”
23:22
397+
Van Persie maakt indruk: “Echt uniek”
23:12
57+
Roda-speaker zit fout: “Ben ook maar een mens”
23:00
930+
‘Virgil van Dijk ongelukkig in Liverpool’
22:47
39+
Simons pakt eerste rode kaart als prof
22:36
117+
Bizarre beelden: Roda-euforie valt in het water
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie