De ‘echte’ Ronaldo is de Nederlandse taal, haring en Luc Nilis niet vergeten

Foto: De ‘echte’ Ronaldo is de Nederlandse taal, haring en Luc Nilis niet vergeten

Ronaldo is sinds zijn tijd bij PSV zo’n grote ster geworden dat de nieuwe generatie bijna vergeet dat zijn Europese carrière in Eindhoven begon. Zijn twee seizoenen in de Eredivisie waren vormende jaren voor de topspits, die de wereld af en toe verbaast met zijn uitspraken over Nederland. Hij spreekt nog Nederlands, herinnert zich de smaak van haring en noemt een voormalig PSV’er als zijn beste teamgenoot ooit.

De herinneringen van Ronaldo aan PSV en Nederland

De laatste keer dat Ronaldo publiekelijk Nederlands sprak was tijdens het WK in Qatar. In een interview met 433 werd de tweevoudig wereldkampioen gevraagd of hij onze taal nog machtig was. “Ik spreek een beetje Nederlands, ja”, antwoordde de Braziliaan. “Ik heb heel veel vergeten, maar ik heb drie jaar in Nederland gewoond.” Op de vraag wat zijn favoriete Nederlandse eten was, reageerde de oud-PSV’er dat hij veel lekker vond, maar één ding absoluut niet. “Ik heb ooit een kleine vis geprobeerd, die ik helemaal niet lekker vond.” In de video is te zien dat Harry Vermeegen de Braziliaan overhaalde om haring te proberen, en dat de rauwe vis niet in de smaak viel.

Haring eten is een herinnering die Ronaldo liever vergeet, maar verder is hij erg dankbaar voor zijn tijd in Nederland. Hoewel de spits al onderdeel was van de Braziliaanse selectie die in 1994 wereldkampioen werd, koos hij ervoor om zich in Eindhoven te ontwikkelen. De zeventienjarige aanvaller verkoos PSV boven andere grote clubs die interesse hadden, zoals AC Milan, Juventus en Ajax. Toenmalig PSV-trainer Aad de Mos verwelkomde ‘de nieuwe Péle’ met open armen: “Voor Ronaldo is het goed bij een club als PSV aan het Europese voetbal te wennen. Bij AC Milan of Juventus krijgt hij minder tijd om zich aan te passen en is de druk vele malen groter. Hij heeft met PSV een verstandige keuze gemaakt”, aldus de huisanalist van SoccerNews.nl.

Romário als voorbeeld

Bij PSV wilde Ronaldo in de voetsporen treden van Romário, zijn landgenoot die tussen 1988 en 1993 furore maakte in het rood-witte shirt. Zijn voorganger werd drie keer landskampioen en drie keer topscorer van de Eredivisie, voordat hij de overstap maakte naar FC Barcelona. Ook Romário kreeg te maken met interviewer Harry Vermeegen en ook hij sprak een aardig woordje Nederlands. Hij zou hebben geholpen bij de transfer van Ronaldo naar PSV.

Beste teamgenoot ooit

Ronaldo, het supertalent uit Rio de Janeiro, vormde een duo met Luc Nilis, de topschutter uit Hasselt, België. Samen speelden ze menig verdediging aan gort. Ronaldo deelde nonchalant panna’s uit, deed oneindig overstapjes en liep keepers voorbij alsof ze er niet stonden. Nilis stond als ‘Lucky Luc’ altijd op het juiste moment op de juiste plek om de trekker over te halen. Samen scoorden ze 54 doelpunten in 57 wedstrijden. De Belg maakte een onuitwisbare indruk op zijn aanvalspartner uit Zuid-Amerika, die hem dankbaar was voor de vele assists.

Een aantal jaar geleden werd Ronaldo tijdens een interview in Brazilië gevraagd naar zijn beste teamgenoot ooit. “Luc Nilis”, antwoordde hij. “Wie?!”, reageerde de interviewer. “Luc Nilis, hij speelde met mij bij PSV voor 2,5 jaar.” De naam deed geen belletje rinkelen bij de interviewer. “Je hebt iedereen verrast.” Ronaldo kon kiezen uit teamgenoten als Figo, Romário, Zinédine Zidane, Rivaldo en Raúl, maar koos voor Nilis. “Hij was geen betere voetballer dan Zidane, maar hij strooide wel met assists. Hij was nooit zelfzuchtig en speelde de bal perfect aan. Nilis was ongelooflijk genereus.”

@psvbrasil

Ronaldo surprised the Brazilian TV journalist when he told him that the best partner of his career was the Belgian Luc Nilis, who was his attack partner in PSV. #psv #ronaldo9 #ronaldofenomeno #ronaldonazário #ronaldofenômeno

♬ original sound – PSV BR

Wereldfaam

Voor veel spelers die met Ronaldo hebben samengespeeld, is hij de beste teamgenoot die ze ooit gehad hebben. Kort nadat hij net als Romário een transfer van PSV naar Barcelona maakte, werd Ronaldo in 1996 voor het eerst verkozen tot wereldvoetballer van het jaar. Het jaar daarna opnieuw en in 2002 voor de derde keer, nadat hij Brazilië naar de wereldtitel leidde. In totaal speelde hij 98 interlands en scoorde hij 62 voor ‘La Seleção’. Het fenomeen speelde bij de grootste clubs ter wereld – FC Barcelona, Internazionale, Real Madrid en AC Milan – en maakte zich geliefd bij vele fans. Hij wordt wereldwijd beschouwd als één van de beste spelers ooit, maar Ronaldo is zijn eerste thuis in Europa, de Nederlandse taal en de smaak van haring niet vergeten.

Is Ronaldo de beste spits die PSV ooit heeft gehad?

  • Ja, zonder twijfel.
  • Nee, er waren betere spitsen.
408+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie