De belangrijkste goal uit de geschiedenis van FC Barcelona

Foto: De belangrijkste goal uit de geschiedenis van FC Barcelona

Er zijn van die momenten die een kentering veroorzaken in de geschiedenis van een club. Ronald Koeman tekende voor zo’n moment bij FC Barcelona. Op woensdag 20 mei 1992 schoot hij de Catalanen hoogstpersoonlijk naar de eerste Europa Cup 1-winst, waardoor Barça internationaal meetelde en de schaduw van Madrid oversteeg.

De Dag van Ronald Koeman

De prijzenkast van FC Barcelona is inmiddels goed gevuld, maar in 1992 was daar nog geen sprake van. Er stonden wel een aantal landstitels in, maar het was absoluut geen vanzelfsprekendheid dat Barça meespeelde om internationale prijzen. Met afgunst keken ze naar aartsrivaal Real Madrid, dat al zes keer de Europa Cup 1 had gewonnen. Deze beker ontbrak nog in Camp Nou – twee eerdere finales gingen verloren – maar een Nederlands duo zou die lege plek opvullen.

Waar Johan Cruijff als speler in zijn eentje voor een Catalaanse revolutie zorgde, vormde hij als coach een dreamteam vol voetballers uit de omgeving, aangevuld met drie buitenlanders. Naast Michael Laudrup en Hristo Stoichkov was Koeman daar één van. Hij speelde als een ouderwetse libero, met Pep Guardiola voor hem. Zijn afstandsschoten en vrije trappen waren berucht bij tegenstanders en juist die kwaliteit gebruikte hij in de finale tegen Sampdoria om zichzelf de geschiedenisboeken in te schieten.

Legendarisch

Van de eerste negentig minuten voetbal op Wembley staat zelfs de toeschouwers op de tribunes weinig mee bij. Op enkele kansen na was het geen wedstrijd om 31 jaar later nog eens over te schrijven. Barcelona en Sampdoria konden niet scoren en dat leek tot diep in de verlenging ook niet te gaan gebeuren. Totdat Ronald Koeman mocht aanleggen voor een vrije trap, op zo’n twintig meter van het doel van Sampdoria.

De blonde Nederlander, bijgenaamd Sneeuwvlokje, poeierde de bal zonder twijfel achter de Italiaanse doelman. Een geweldige vrije trap die hem eeuwige roem opleverde. De beelden die volgden zijn bijna net zo legendarisch. Terwijl Koeman juichend wegrende en werd achtervolgd door zijn ploeggenoten, stapte trainer Cruijff nerveus over de boarding. Hij dacht al aan de tactiek om de laatste acht minuten door te komen en wilde zijn spelers instructies geven. Zijn voet bleef nog even haken achter het reclamebord, maar alles liep goed af. Na het laatste fluitsignaal vloog Cruijff Koeman om zijn nek.

Internationale topclub

De eerste Cup met de Grote Oren betekende veel voor Barcelona en Catalonië. Door de belangrijkste Europese beker te winnen, ontstegen ze eindelijk de schaduw van Real Madrid. Vanaf nu hadden de Catalanen altijd een weerwoord tegen de rivalen uit de hoofdstad. Met deze prijs werden de eerste contouren van de internationale topclub Barça zichtbaar. Inmiddels staan er vijf Champions League-trofeeën in de vitrines van Camp Nou, maar de eerste blijft voor de supporters het mooiste. Daarom is de goal van Koeman voor velen de belangrijkste goal in de geschiedenis van FC Barcelona.

Was dit de belangrijkste goal in de geschiedenis van FC Barcelona?

  • Ja
  • Nee
310+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie