Clash tussen gezworen vijanden Roda en MVV: bloed, zweet en boycottende fans

Foto: Clash tussen gezworen vijanden Roda en MVV: bloed, zweet en boycottende fans

Kerkrade tegen Maastricht. Het ‘gewone’ arbeidersvolk tegen de chiquere bourgeoisie. De derby Roda JC tegen MVV van komende zondag is een wedstrijd die de fans al wekenlang bezighoudt. Al zijn de Maastrichtse supporters en ook een deel van de aanhangers van de thuisclub er niet bij in het stadion. Een dubbele boycot. 

De allereerste confrontatie tussen beide ploegen was bijna zestig jaar geleden. In de eerste ronde van de KNVB Beker wonnen de Kerkradenaren met 2-1 na verlenging. In competitieverband troffen de twee aartsrivalen voor het eerst tien jaar later. Op het roemruchte Stadion Kaalheide wonnen de gasten uit Maastricht met 1-2 van Roda JC, dat juist op die dag zijn debuut maakte in de Eredivisie. Dit seizoen precies vijftig jaar geleden dus.

De vele derby’s in de seizoenen daarna waren vaak wedstrijden op het scherp van de snede, met over en weer een winnaar of – ook wel vaak – een gelijkspel als einduitslag. Roda JC acteerde vooral de laatste decennia meer op het hoogste niveau, terwijl de Maastrichtse sterdragers dat al enige tijd niet meer hebben weten te bewerkstelligen. 

De laatste jaren acteren de Limburgse buren echter samen in de Keuken Kampioen Divisie. Dit seizoen presteert MVV opvallend sterk, met trainer Maurice Verberne (ex-Roda JC) aan het roer. In zijn selectie heeft de Brabander onder andere Nicky Souren en Mart Remans, die jarenlang in Kerkraadse dienst hebben gespeeld. 

Strenge maatregelen

Zoals wel vaker bij burenruzies in het voetbal, hebben deze geregeld geleid tot forse supportersrellen. Met automatisch strenge maatregelen voor de komende clash zondag in het Parkstad Limburg Stadion. Zo werd onlangs nog het tijdstip vervroegd van 14.30 naar 12.15 uur.

Dit stuitte tegen de borst bij menig fan van beide clubs. Zo kondigde de fangroep Ultras Kerkrade van Roda al vrij snel aan niet bij het duel lijfelijk aanwezig te zullen zijn. Vele honderden supporters van MVV zullen sowieso niet naar Kerkrade gaan afreizen. Uit een soort van protest tegen het vroege aanvangstijdstip en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen.

Een dubbele boycot dus, waardoor de kans groter is geworden dat Roda JC tegen MVV sfeerlozer zal zijn. “Ik vind dat jammer, maar er is over gesproken met onze fans en ze hebben de boycot helaas niet ingetrokken”, aldus algemeen directeur van Roda JC Jordens Peters. 

De oud-prof haalde onlangs Edwin de Graaf als hoofdtrainer tot eind dit seizoen binnen. Zijn team presteert tot op heden, zeker gezien het beschikbare spelersbudget, zeker nog niet optimaal. Punten zijn daarom zeker welkom bij Roda. MVV, dat in de KKD het minste geld te besteden heeft, doet het vooralsnog beter en staat knap in de subtop. 

Wie beslist de Limburgse derby?

  • Dylan Vente
  • Sven Brummel
149+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:53
0+
Engelse media bekritiseren ‘zwakke poging’ van Gakpo
08:36
21+
‘Laatste stukje hoop’ voor Ajax: “Niets te verliezen”
08:18
36+
Veerman blikt terug: “Ineens begint hij te kotsen en ik ga erachteraan”
23:56
120+
Interview: Het hectische leven van trainer Yannis Anastasiou: “Vallen en opstaan”
23:31
286+
Luuk de Jong: ‘Wij kunnen nog kampioen worden’
23:04
43+
Michiel Kramer goud waard voor winnend RKC
23:00
35+
Barça wint met 4-0, Lewandowski verzorgt helft productie
22:41
95+
Zo heeft Kenneth Taylor pijnlijke wissel verwerkt
22:31
170+
Jasper Cillessen steekt hand in eigen boezem na ‘blunders’
22:26
111+
‘Oorlog om Napoli-gigant Victor Osimhen’
22:10
30+
FC Emmen boekt belangrijke ‘degradatieoverwinning’
21:59
134+
PSV swingt naar zege en wipt over Ajax heen
21:31
98+
Xavi Simons verrast met keuze voor favoriete PSG-speler
21:21
1181+
‘Ajax-ramp door blunderende Van der Sar’
21:00
227+
Jansen én Clasie slaan met vuist op tafel bij AZ
20:52
28+
Excelsior houdt FC Twente op brilstand
20:41
119+
Bayern München kleineert Borussia Dortmund bij debuut Thomas Tuchel
20:31
1373+
Jasper Cillessen met de grond gelijkgemaakt
20:13
13+
Dit zijn de opstellingen van RKC Waalwijk en Vitesse
20:02
209+
‘Cody Gakpo drie wedstrijden schorsen’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie