‘Bij Ajax tegen PSV was er alles te zien behalve voetbal’

Foto: ‘Bij Ajax tegen PSV was er alles te zien behalve voetbal’

Marco van Basten trok deze week aan de bel bij FIFA-voorzitter Gianni Infantino. De oud-international is het spelbederf tijdens wedstrijden meer dan zat en wil dat de wereldvoetbalbond ingrijpt. Van Basten stuurde daarom een brief in met zijn beklag en een voorstel om het spelbederf aan te pakken. Van Basten kan rekenen op veel bijval vanuit Nederland.

Van Basten krijgt bijval

 ‘Meer voetbal en minder gedoe en gezeik’, wil Van Basten, die zich groen en geel ergert aan het provocerende gedrag binnen de lijnen van spelers en het belagen van scheidsrechters. De oud-spits stelt voor om effectieve speeltijd in te voeren (2×35 minuten) en een protesteerverbod richting scheidsrechters, waarbij er alleen uitzondering is voor aanvoerders.

Kees van Wonderen zegt tegenover het Algemeen Dagblad zich helemaal te kunnen vinden in de kritiek van Van Basten. “Ook ik heb de bekerfinale Ajax-PSV onlangs na twintig minuten uitgezet omdat er van alles te zien was, behalve voetbal. De maatregelen die hij voorstelt zijn prima en direct uitvoerbaar. Net als bij de supporters die zaken op het veld gooien, zeg ik: gelijk duidelijk optreden. Er moet paal en perk worden gesteld aan de emotie, die nu vaak de overhand heeft bij spelers en trainers.”

Verharde maatschappij

Huub Stevens zegt in de ochtendkrant zich te herkennen in de woorden van de sc Heerenveen-trainer en denkt dat het ook komt door de verharding van de huidige maatschappij. “Net als in het verkeer is het respect voor elkaar volledig verdwenen. Vroeger gingen we harde duels aan met elkaar en gaven we elkaar na afloop een hand. Nu, in een tijd dat de VAR fysiek contact nagenoeg heeft uitgebannen, heeft de faire tackle plaatsgemaakt voor sarren, provoceren en duikelen.”

Daarbij verwijst Stevens naar de recentelijk gespeelde Conference League-finale. “Dat gedrag slaat vervolgens over op de tribunes. De Conference League-finale Fiorentina – West Ham United vormde er het zoveelste bewijs van. Is er meer dan tien minuten echt gevoetbald? Van Basten heeft volkomen gelijk: ons voetbal moet opgeschoond worden.”

Welke maatregel zou jij willen zien worden ingevoerd?

  • Effectieve speeltijd
  • Protesteerverbod tegen scheidsrechters
  • Beiden
  • Beiden niet
255+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie