Barcelona-wonder: onwaarschijnlijk, onvergetelijk, ongelooflijk

Foto: Barcelona-wonder: onwaarschijnlijk, onvergetelijk, ongelooflijk

Er zijn wedstrijden die we ons allemaal herinneren. La Remontada tussen FC Barcelona en Paris Saint-Germain is er absoluut eentje. De ongelooflijke comeback van Barça staat in ons collectieve geheugen gegrift. Barcelona had een wonder nodig, en dat kwam er, vandaag vijf jaar geleden. 

Paris Saint-Germain heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om zich te kunnen meten met de beste ploegen van Europa. FC Barcelona staat al lange tijd aan de top en winnen van de Catalanen zou voor PSG een hoogtepunt betekenen. In 2013 ontmoetten beide ploegen elkaar in de kwartfinale van de Champions League, waarbij Barça op basis van uitdoelpunten aan het langste eind trok. In 2015 waren de Spanjaarden veel te sterk voor de Fransen met een totale winst van 5-1.

2017 leek het jaar te worden waarin PSG eindelijk van Barcelona ging winnen. Op Valentijnsdag speelde de ploeg van trainer Unai Emery zijn tegenstander in Parijs helemaal hoteldebotel. Met de rust stond het al 2-0 door doelpunten van Ángel Di María en Julian Draxler. Na de rust deed Di María er een schepje bovenop en bepaalde Edinson Cavani de eindstand op 4-0. Barcelona had gedurende de hele wedstrijd maar één schot op doel gehad. 

La Remontada 

Normaal gesproken betekent 4-0 verliezen in de heenwedstrijd dat je zo goed als zeker bent uitgeschakeld. Zo goed als, want in theorie kun je nog terugkomen. In de praktijk gebeurde dat nooit, tot op de dag van 8 maart 2017. Barcelona wist dat het in Camp Nou vijf doelpunten nodig had om door te gaan en begon meteen met scoren. Luis Suárez kopte na de bal na zeven minuten over de doellijn. Layvin Kurzawa hielp Barcelona een handje met een eigen doelpunt vlak voor rust. Een comeback van Barcelona was in de maak. 

Lionel Messi scoorde in de vijftigste minuut uit een penalty, maar daarna verwoestte Edinson Cavani alle Spaanse hoop door de 3-1 te scoren. Barcelona moest nu drie keer scoren, maar de tijd begon te dringen. Het was Neymar die opstond en zijn ploeg bij de hand nam. De Braziliaan scoorde in de 88ste minuut uit een penalty en in de 91ste minuut uit een vrije trap, waarna er nog maar één goal nodig was.

De supporters in het stadion en iedereen die de wedstrijd keek op tv voelde de spanning. Gaat het FC Barcelona lukken om dit wonder compleet te maken? Het antwoord was ‘ja’. En opnieuw was Neymar bepalend. Uit zijn voorzet scoorde Sergi Roberto het bevrijdende doelpunt, waarna Camp Nou ontplofte in een ongekende vreugde. In de slotseconden van de wedstrijd lukte het Barcelona om de comeback, La Remontada, te voltooien. Ze vormden de 4-0 achterstand om in een 6-5 overwinning over twee wedstrijden. De grootste comeback in de geschiedenis van de Champions League.

 

Kritiek op scheidsrechter 

De dagen erna werd Barcelona geroemd om zijn veerkracht. De comeback werd bestempeld als verbazingwekkend, onvergetelijk, ongelooflijk en een absoluut wonder. Maar er waren ook mensen die vraagtekens zetten bij de scheidsrechterlijke beslissingen, met name de tweede strafschop. Het kwaad was echter al geschied. Barcelona ging door naar de kwartfinales, waarin het verloor van Juventus. 

Wraak 

In 2021 ontmoetten Barcelona en PSG elkaar opnieuw. Dit keer speelde Neymar voor de Parijzenaren, maar hij ontbrak bij de heenwedstrijd. Alle ogen waren gericht op Kylian Mbappé, die

een hattrick scoorde en PSG een 1-4 overwinning bracht. De return eindigde in 1-1, waarna PSG doorging en toch een beetje wraak nam voor La Remontada.

Verdien 3.25 keer je inleg als Barça dit seizoen de Europa League wint!

Legendarisch?

  • Zeker
  • Mwah…
186+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:25
8+
‘Er is helemaal niks veranderd sinds het winnen van WK’
12:14
26+
Rodri haalt uit na CL-verlies: ‘Één team wilde voetballen’
12:00
90+
Waarom het mogelijke vertrek van Ziggo een ramp is voor Ajax
11:48
85+
‘Beoogde Vitesse-eigenaar staat reddingsoperatie in de weg’
11:35
67+
Eredivisie-held flirt met terugkeer naar PEC Zwolle
11:15
0+
Nederlandse zaalvoetballers plaatsen zich na kwart eeuw weer voor WK
10:50
29+
Spotify-playlists AZ: straatrap en salsa
10:30
109+
‘Depay moet vrezen voor Atlético-exit’
10:15
0+
‘PSV-sterkhouder in belangstelling van drie topclubs’
09:50
110+
‘Feyenoord-plaaggeest staat voor megatransfer’
09:30
95+
Stadion Feijenoord mag miljoenen bijschrijven na besluit van gemeente
09:15
96+
Spaanse pers looft ‘magisch’ Real: ‘Madrid sterft nooit’
08:41
72+
‘Xavi moet snel definitief beslissen over Barça-toekomst’
08:21
862+
City accepteert CL-uitschakeling: ‘Cruijff zei ooit…’
07:50
2331+
Geflopte Ajacied na dramatisch duel uit selectie gezet
07:30
1759+
‘Feyenoord-assistent Hulshoff verlaat Feyenoord voor hoofdtrainerschap’
07:10
849+
‘ManCity wil Premier League-ster als vervanger De Bruyne’
23:45
35+
Sluw Real Madrid onttroont beter Man City na strafschoppen
23:17
442+
Van der Gijp velt vernietigend oordeel over Frenkie de Jong
22:50
56+
Bayern houdt hoop op prijs en haalt halve finale CL ten koste van Arsenal
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie