Balotelli van de Lage Landen past in de Domstad

Foto: Balotelli van de Lage Landen past in de Domstad

De carrière van Mohamed Ihattaren lijkt als een nachtkaars uit te gaan. En dat terwijl de twintigjarige aanvallende middenvelder nog maar aan het begin van zijn voetballoopbaan staat. Na een weergaloos debuutjaar onder Mark van Bommel bij PSV, ging het mis bij de 20-jarige aanvallende middenvelder. Dat de Ajacied nu een vrouw heeft om mee op de bank te zitten, is mooi meegenomen voor het voormalige troetelkind van het Nederlandse voetbal. Vanaf januari lijkt er maar één optie voor de aanvallende middenvelder over.
Het is de afgelopen jaren gebruikelijk, maar niet minder pijnlijk. 

Het ooit zo grote voetbaltalent Mohamed Ihattaren kan de afgelopen jaren alleen maar schitteren op Instagram. De twintigjarige aanvaller poseerde met nieuwe blingbling om zijn (trouw)ringvinger en even later kwam naar buiten dat de peperdure Porsche van de middenvelder in vlammen op ging. Het valt daardoor moeilijk te ontkennen dat er géén relatie is met een bepaalde groepering uit de onderwereld, die Ihattaren naast vrienden ook vijanden opgeleverd lijkt te hebben. Dat de twintigjarige aanvallende middenvelder niet de enige speler is die moeite heeft met zijn houding – ook generatiegenoot Brian Brobbey kreeg van Alfred Schreuder een ‘laatste waarschuwing’ en zit al weken op de bank – wijst erop dat hij niet de enige twintiger is die moeite heeft om teleurstellingen te verwerken. 

Ajax

Slechts één keer kwam Ihattaren tot nu toe uit voor Ajax. In de bekerfinale. Tegen PSV. Of beter gezegd: tegen Roger Schmidt. De Duitse trainer werd door velen gezien als de grote boosdoener in de teloorgang van Ihattaren. Schmidt is – ook bij Benfica – geen trainer die je snel ziet in de Nederlandse competitie. Net als zijn voormalig assistent bij RB Salzburg, de onlangs bij Vitesse ontslagen Thomas Letsch, houden deze trainers eigenlijk niet van spelers zoals Ihattaren. Niet omdat de individuele kwaliteiten niet binnen het grote teamplaatje passen, maar meer omdat deze spelers teveel op intuïtie spelen en zich daardoor minder snel houden aan de uitgedokterde looplijnen van de trainer. Het was ook Schmidt die als eerste het spel zonder bal van Ihattaren aankaartte en hem, in eerste instantie op basis van deze tactische keuze, uiteindelijk buiten de basis hield. 

Dat er in deze periode ook veel buiten het veld gebeurde rondom de aanvallende middenvelder, werkte niet mee. Een sterfgeval in de familie is altijd een shock, maar het verlies van Ihattaren was des te groter. Dat Ihattaren na het verlies van zijn vader niet alleen de voetbalwereld onder zijn voeten zag verdwijnen, hoeft alleen niet de reden te zijn dat Ihattaren het geloof in zijn carrière verloren is. Ihattaren probeert dat buiten de lijnen probeert op te vullen met de zaken waar de bal eerst aan voorbij rolde. Dat interne kompas, dat als een weergaloze dribbel naar het noorden wees, lijkt daardoor al jaren in het wilde weg rondjes te draaien in plaats van de route naar die top aan te wijzen. Deze zomer leek Ihattaren het geloof weer hervonden te hebben, maar bleken de klappen van de tegenslagen opnieuw te hard. Het individuele trainingsprogramma van de aanvallende middenvelder zou hem moeten klaarstomen voor een rentree, al lijkt het voor beide partijen meer tijddoding te zijn dan een intensief programma om terug te keren in de selectie. 

Daar lijkt ook geen reden toe. In januari loopt het huurcontract met Juventus af. Ajax heeft een optie tot koop. Er werd al getwijfeld of de Amsterdammers er goed aan deden om deze te lichten. De afgelopen week pakten nationale media al uit de verwachting dat Ihattaren ‘gewoon’ terugkeert bij Juventus na de eerste seizoenshelft. De kans dat de aanvallende middenvelder in Turijn een kans krijgt in het vlaggenschip lijkt klein, al kan een kans in de absolute top misschien wel de prikkel zijn die Ihattaren nodig heeft. Wonderen zijn de voetbalwereld nooit uit, maar dit wonder lijkt niet in het levensboek van Ihattaren geschreven te staan. De aanvallende middenvelder kan, op basis van zijn keuzes sinds zijn verhuurperiode aan Ajax en de plek waar het allemaal begon voor Ihattaren, beter in de Domstad blijven. 

Mohamed Ihattaren

Er lijkt immers geen betere plek om de bal weer aan het rollen te krijgen in het hoofd van Ihattaren dan de stad waar het spel buiten de lijnen zich afspeelt. FC Utrecht is onder Frans van Seumeren al jaren richting een aanval op de top vier (Ajax, PSV, Feyenoord en AZ, red.) aan het werk, maar de puzzelstukken vallen voor de eigenaar van de Utrechters nog niet op de juiste plek. Henk Fraser werd weggeplukt bij de KNVB om na interim-trainer Rick Kruys ervoor te zorgen dat Utrecht de weg naar boven zou inzetten. Deze zomer werd er flink geïnvesteerd met de komst van onder andere spits Bas Dost, de terugkeer van Jens Toornstra, de transfer van oud-Ajacied Amin Younes en de daarna afgeronde transfer van Sean Klaiber. De zeven punten uit de eerste negen wedstrijden vallen daarmee tegen, al is het nog te vroeg om te stellen dat Fraser moet vrezen dat hij de kerst niet haalt. 

Voor Ihattaren ligt dat natuurlijk anders. De 20-jarige aanvallende middenvelder heeft nog een doorlopend contract bij Juventus, dat nog tot 2025 broodheer is van de Nederlandse Marokkaan. Ihattaren heeft het al verbruikt bij Sampdoria, waardoor de rest van de Serie A-ploegen niet heel happig zullen zijn om het talent van een tijdelijke plek in het eerste elftal aan te bieden. In de Nederlandse top lijkt het voorlopig ook einde verhaal te zijn: PSV zal Ihattaren niet meer terugnemen, bij Ajax lijken ze de hoop ook opgegeven te hebben en daardoor is de kans, net als in de Serie A, klein dat de beleidsmakers van Feyenoord, AZ en FC Twente de gok wél aan zouden durven. Voor FC Utrecht ligt dat anders. Dat is immers de club uit Ihattarens stad. De club waar hij nog nooit voor speelde, maar wel het decor om te laten zien dat Utrecht de stad van de voetballer Mohamed Ihattaren is. 

De Utrechters hebben met het vertrek van Adam Maher (Damac FC), Joris van Overheem (Macabbi Tel Aviv) en Simon Gustafson (Häcken) hun middenveld van de vorige seizoenen ingeleverd. Dat Fraser daarom de tijd nodig heeft om een nieuwe samenstelling te bouwen, is alleen maar logisch. De blessures van Sander van der Streek en Bart Ramselaar helpen de voormalig assistent van Louis van Gaal en oud-trainer van onder andere Sparta Rotterdam ook niet. En daarbij: welke subtopper in Nederland heeft er géén behoefte aan Ihattaren – op voetballend gebied. De houding, het gedrag, maar vooral de zelfvoldaanheid die met het natuurlijke zelfvertrouwen van de aanvallende middenvelder komt, is door twee zaken op te lossen: in eerste instantie Ihattaren zelf, maar ook zeker zijn omgeving. 

Balotelli van de Lage Landen

In dat geval is het voor Ajax een idee om twee keer na te denken voordat de club het huurcontract zonder acties laat aflopen. De Amsterdammers hebben door de transfer van Klaiber al een goede onderhandelingsrelatie met de rivaal – Ajax liet de rechtsback immers transfervrij vertrekken nadat de club miljoenen had overgemaakt om Klaiber in eerste instantie te kopen van de Domstedelingen. Ihattaren zal maximaal twee tot vier miljoen euro kosten, met een contract voor vier jaar komt daar nog eenzelfde bedrag aan salaris bij. Dat is een kostenplaatje van minimaal vier miljoen en, om het ruim te schatten, maximaal tien miljoen euro. Aangezien dit bedrag in meerdere boekjaren kan worden afgeschreven, komt dat neer op zo’n twee miljoen euro (bij vijf jaar) of 2,5 miljoen euro (bij vier jaar) of 3,3 miljoen euro (bij drie jaar) enzovoorts. 

Als Ajax Ihattaren voor een spotprijs – een speler met zijn potentie is nog steeds spotgoedkoop voor maximaal vijf miljoen – vastlegt en hem daarna voor één tot anderhalf seizoen uitleent aan FC Utrecht, geeft de club het talent niet alleen de mogelijkheid om onder een andere druk én in zijn vertrouwde omgeving tot zichzelf te komen. Over twee seizoenen is Dusan Tadic nóg verder van de prestaties verwijdert die hij in het verleden op de mat legde – als de 33-jarige aanvaller dan al niet gestopt is – en tegen die tijd lopen Steven Berghuis en Davy Klaassen ook al in de dertig. Het grote geluk voor Ihattaren is dat hij pas twintig is en over twee seizoenen, als hij 23 wordt, eigenlijk de ‘talentenzone’ van het voetballeven pas verlaat. Wanneer hij dan anderhalf seizoen in de benen heeft als speler van FC Utrecht en mogelijk ook Europese ervaring opgedaan heeft, is hij niet alleen voetballend klaar om op regelmatige basis ‘te leveren’, zoals Louis van Gaal zou zeggen. 

Dat Ihattaren al zo lang onderdeel is van onze voetbalwereld, doet wel eens vergeten dat we het altijd over een tiener hebben gehad, die als twintiger vertelde dat hij wilde leren van de fouten die hij in zijn vroege carrière maakt. Dat is voor een voetballer, maar zeker voor een mens, niets nieuws. Dat Ihattaren op dit moment zich vooral kroont tot de Mario Balotelli van de Lage Landen in plaats van het potentieel van de kroonprins van het Nederlandse voetbal laat zien, betekent voor Ihattaren nog niet het einde van de wereld.

TIP: Wint Ajax van Napoli? Pak 2.25x je inzet!

Wat moet Ajax met Ihattaren doen?

  • Kopen en verhuren
  • Huurcontract af laten lopen
  • Eerst kijken of hij (Jong) Ajax nog haalt
  • Geen aandacht meer aan besteden
329+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie