AZ wint probleemloos en klimt naar tweede plek

AZ heeft vanavond uitstekende zaken gedaan door in de schaduw van De Klassieker (1-1) zelf wél te winnen: laagvlieger Fortuna Sittard ging eenvoudig met 3-1 over de knie in het AFAS Stadion.

De Alkmaarders begonnen messcherp aan het onderonsje in eigen huis: al binnen vier minuten opende Dani de Wit de score, door een geweldige voorzet van uitblinker Jens Odgaard binnen te knikken. Overigens viel De Wit even later met een enkelblessure uit, hij werd vervangen door winteraanwinst Djordje Mihailovic.

Stuntelende Vanheusden

Bij de ploeg van trainer Pascal Jansen was het gemis van Sam Beukema (geblesseerd) goed voelbaar, want zijn vervanger Zinho Vanheusden (gehuurd van Inter Milan) had zijn handen vol aan de Limburgse tegenstanders. Tot overmaat van ramp gaf de jonge Belg een penalty weg in de elfde minuut, door Remy Vita heel opzichtig naar de grond te trekken bij een voorzet. Burak Yilmaz faalde tegenover AZ-debutant Matthew Ryan niet: 1-1.

Maar al binnen het halfuur kwam AZ opnieuw op voorsprong, doordat Ximo Navarro een poging van Odgaard van dichtbij in zijn eigen doel werkte. Na rust, met een uur spelen op de klok, besliste Vangelis Pavlidis het duel door op zeer knappe wijze de 3-1 te scoren. Daardoor staat AZ nu tweede achter Feyenoord (twee punten achterstand) en boven PSV (één punt voorsprong).

Scoreverloop: 1-0 (04′) Dani de Wit, 1-1 (11′) Burak Yilmaz (strafschop), 2-1 (24′) Ximo Navarro (eigen doelpunt), 3-1 (56′) Vangelis Pavlidis