AZ komt goed weg bij amateurs en voorkomt rampweek

Het was op het nippertje, maar AZ heeft HHC Hardenberg verslagen in het bekertoernooi (2-3). De amateurs kwamen twee keer langszij en hadden door een late gelijkmaker hoop op een stunt. AZ-trainer Pascal Jansen hield zijn hart vast, maar kwam in de verlenging alsnog als winnaar uit de bus.

Verslag van HHC Hardenberg – AZ

Vierduizend toeschouwers hoopten op een nieuwe bekerstunt, nadat HHC Hardenberg op het eigen terrein al gewonnen had van Heracles Almelo (2-0). Na een heuse vuurwerkshow overleefde de Tweede Divisionist ook de eerste aanvallen van AZ. De amateurs gaven zelf de grootste kans weg via verdediger Ashwin Manuhutu, die de bal naar een denkbeeldige ploeggenoot speelde. HHC-doelman Jorick Maats bracht redding en werd hartelijk bedankt door de blunderende linksback.

Een paar minuten later was er geen houden meer aan toen Vangelis Pavlidis ineens helemaal vrij stond in de zestien. De gedeeld topscorer van de Eredivisie twijfelde niet en schoot van dichtbij raak. De 0-1 was reden voor een feestje bij de driehonderd meegereisde supporters uit Alkmaar, die de Griekse spitsen uitgebreid toezongen.

Een aantal spannende momenten voor het doel van HHC later kwamen de amateurs er zelf eens gevaarlijk uit. Thomas Reinders slaagde in een ambitieuze dribbel, maar zag zijn voorzet langs Jesper Drost vliegen. Daarna belandde een schot van de oud-prof, die met PEC Zwolle in 2014 de beker won, in de handen van AZ-doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro. Aan de andere kant lukte het basisdebutant Jayden Addai ook niet om te scoren. Over de 0-1 ruststand kon niemand klagen, maar de wedstrijd was nog lang niet voorbij.

Joeri Church na de gelijkmaker.

Geloof helemaal terug!

Een kwartier na rust bracht HHC het geloof in een bekerstunt ineens helemaal terug. Serge Fatima kopte de 1-1 binnen uit een vrije trap en bracht de Hardenbergers op het sportpark in extase. De nieuwe energie leverde meteen een paar kansen op. Het was echter van korte duur want Jens Odgaard zette AZ zo’n tien minuten later weer op voorsprong. De Deense invaller schoot vanaf randje zestien raak.

Maar HHC liet zich niet zo makkelijk verslaan. Terwijl AZ de overwinning al telde, knalde Joeri Church in blessuretijd de 2-2 binnen. Het ongeloof was van de gezichten van de supporters af te lezen; er kwam toch een verlenging. Daarin viel het doek voor HHC. In minuut 102 zorgde Ruben van Bommel voor de definitieve opluchting bij AZ. De invaller pikte de bal op na en ouderwetse scrimmage voor het HHC-doel en schoot de verlossende 2-3 binnen.

Voor AZ was de overwinning zeer welkom na een kansloze nederlaag tegen PSV en uitschakeling in de Conference League. Doorgaan in de beker verlicht de druk op trainer Jansen, die ondanks de winst weer kritisch werd toegezongen door zijn eigen supporters.