AZ klopt Lazio opnieuw en is kwartfinalist

AZ heeft donderdagavond afgerekend met SS Lazio en is daarmee door naar de kwartfinale van de Conference League. Na de fraaie overwinning in Rome (1-2) werd ook de returnwedstrijd in Alkmaars voordeel beslist: 2-1.

Lazio-trainer Maurizio Sarri koos niet voor zijn sterkste elftal in Alkmaar. Collega Pascal Jansen koos daarentegen voor het vertrouwde team van de laatste weken, maar na een waarschuwing van Vangelis Pavlidis (kopbal voorlangs) nam de Serie A-formatie de leiding. Felipe Anderson schoot de 0-1 tegen de touwen en bracht de teams over twee wedstrijden langszij.

Lang kon Lazio niet genieten van deze voorsprong. Zeven minuten na de openingstreffer zorgde Jesper Karlsson voor de gelijkmaker. De Zweedse aanvaller schoot afgelopen weekend al schitterend raak tegen FC Groningen (1-0 overwinning) en demonstreerde zijn klasse ook tegen de Romeinen. Doelman Ivan Provedel was kansloos op diens wonderschone uithaal: 1-1.

AZ kreeg zat mogelijkheden om al voor rust een gat te slaan met Lazio. Sven Mijnans en Pavlidis zorgden voor serieus gevaar, maar Lazio-doelman Provedel wist de 1-1 stand op het scorebord te houden met ultieme reddingen. Tijjani Reijnders schoot op zijn beurt naast.

Pavlidis maakt het verschil

In de 62ste minuut viel de 2-1 alsnog. Pavlidis bracht het AZ-publiek in extase door de bal hard en laag in de korte hoek te schieten. De Alkmaarse formatie kreeg daarvoor en daarna meer kansen om te scoren, maar zowel Reijnders als Jens Odgaard raakte de paal. Het bleef bij 2-1, waardoor AZ zich kwartfinalist mag noemen.

Scoreverloop: 0-1 (21′) F. Anderson, 1-1 (28′) J. Karlsson, 2-1 (62′) V. Pavlidis