Amrabat haalt bij Marokko zijn gelijk op Feyenoord

Foto: Amrabat haalt bij Marokko zijn gelijk op Feyenoord

Voor Feyenoord en Club Brugge was hij niet goed genoeg, maar op het WK schakelt hij de ene na de andere topspeler uit. Sofyan Amrabat speelt een belangrijke rol in het succes van Marokko. Tijdens de kwartfinales zullen de Europese topclubs de middenvelder nauwlettend in de gaten houden.

Na de winst op Spanje staat Marokko voor het eerst in de kwartfinales van het WK. De Noord-Afrikanen verrasten in de groepsfase al door België te verslaan en Kroatië op 0-0 te houden, maar door plaatsing bij de laatste acht wordt er echt geschiedenis geschreven. Sofyan Amrabat (26) is één van de schrijvers van het succesverhaal. De middenvelder was tegen Spanje opnieuw de grote uitblinker, terwijl hij met pijnstillers speelde vanwege rugklachten.

Na Luka Modrić en Kevin De Bruyne verloor ook Gavi de slag op het middenveld van Amrabat. De ‘nummer 6’ Marokko schakelde de wereldtoppers uit door fysiek de strijd met ze aan te gaan, harde tackles in te zetten en veel vuile meters te maken. Eindelijk wordt hij benut op zijn kwaliteiten, die hij in Italië bij Hellas Verona en Fiorentina mocht ontwikkelen. Hebben ze bij Feyenoord en Club Brugge toch zitten slapen.

Mislukt bij Feyenoord

Bij FC Utrecht viel Amrabat als controleur vooral op vanwege zijn voetballende kwaliteiten. Na zijn transfer naar Feyenoord werd hij echter regelmatig ingezet als rechtsback en centrale verdediger. In de Champions League maakte hij een goede indruk, maar een echte doorbraak bleef uit. Tot frustratie van Amrabat zelf. Hij wilde zich ontwikkelen als middenvelder en vertrok daarom na één jaar alweer uit Rotterdam.

“Mijn loopbaan is stap voor stap omhooggegaan”, vertelde Amrabat deze week aan het Algemeen Dagblad. “Oké, bij Feyenoord bleef een doorbraak uit. Helaas. Maar ik kan niets slechts over die club en over de mensen Giovanni van Bronckhorst en Martin van Geel zeggen. Ik ben ze dankbaar. Ook die stap had ik nodig om te zijn waar ik nu ben. Dat het in Rotterdam niet lukte, daarvoor moet je soms ook in de spiegel durven kijken.”

Hij vertrok naar Club Brugge, maar ook daar mocht Amrabat niet zijn favoriete spel spelen. Hij zat op de bank of kwam in de ploeg als verdediger in een driemansdefensie. Volgens de technische staf ontbrak het Amrabat aan tactische discipline. De speler zelf had het moeilijk met zijn reserverol en zou met een negatieve houding voor problemen hebben gezorgd in de kleedkamer. Een snel vertrek was voor beide partijen de beste oplossing.

Het Monster in Italië

Toen Hellas Verona zich meldde, stelde Amrabat de harde eis dat hij op zijn gewenste positie mocht spelen, als nummer zes. Hij kreeg het vertrouwen van coach Ivan Juric en betaalde dat terug. Amrabat veroverde snel een basisplaats in de Serie A en ontwikkelde hij zich tot een onbreekbaar slot op de deur. Sindsdien gaat hij in Italië door het leven als ‘Het Monster’.

Na twee jaar maakte hij de overstap naar Fiorentina. Van de voetballende controleur van FC Utrecht is daar weinig meer te zien. De Amrabat van nu blinkt uit met tackles en fysieke duels. Precies het spel dat hij op het WK bij Marokko laat zien. Hij gaat voorop in de strijd en blijft overeind tegen de beste middenvelders ter wereld.

Door in zichzelf te blijven geloven heeft Amrabat het ongelijk van zijn critici bewezen. Na het WK zou de voormalige bankzitter van Feyenoord en Club Brugge zomaar een stap naar de absolute top kunnen maken. Zijn naam wordt al genoemd bij Liverpool, Tottenham Hotspur, AC Milan en Napoli.

Heeft Feyenoord een fout gemaakt?

  • Ja
  • Nee
678+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie