Ajax maakt catastrofale blunder

Foto: Ajax maakt catastrofale blunder

Ajax mag in het openingsduel met Heracles Almelo dan wel de drie punten mee naar huis hebben genomen, maar de onzekerheid reageert nog altijd in Amsterdam. De aankopen zijn bepaald geen zekerheid voor succes, de talenten uit de jeugdopleiding spelen twijfelachtig en de trainer moet zich nog bewijzen. Als klap op de vuurpijl heeft Ajax ook nog eens een keepersprobleem.

Komst Ramaj naar Ajax

Sven Mislintat verraste deze transferzomer door miljoenen euro’s uit te geven om Diant Ramaj te contracteren. Voor het brede, Nederlandse publiek is de Duitser een grote onbekende, maar volgens de directeur voetbalzaken past hij ideaal bij Ajax. Zijn komst kwam niet alleen voort uit de blessure van Remko Pasveer. De Amsterdammers gingen er eveneens vanuit dat Jay Gorter nog een seizoen op huurbasis zou vertrekken, om zo meer ervaring op te doen.

De wereld ziet er een aantal weken later echter geheel anders uit. Tegen Heracles Almelo liep Rulli een zware blessure op, die hem zeker tot aan de winterstop aan de kant houdt. De Argentijn was de voorbije maanden hét onderdeel van de verdediging dat voor stabiliteit zorgde. De blessure van de ervaren Zuid-Amerikaan betekent dat Maurice Steijn voorlopig slechts twee smaken heeft om uit te kiezen: Gorter of Ramaj. En dat is een keuze die Mislintat niet aan Steijn zou mogen geven.

De oefenmeester moet de komende maanden aan het grote, Amsterdamse publiek bewijzen dat hij niet alleen een trainer is van de organisatie, maar dat hij ook in staat is om zijn teams aanvallend te laten voetballen. Elke hoofdtrainer weet echter dat dit laatste onderdeel van het spel pas mogelijk is als er een stabiele achterhoede staat. Waar Ajax op het middenveld en in de aanval over de nodige kwaliteiten beschikt, is het juiste de achterste linie die steevast voor problemen zorgt.

Twijfels in achterhoede

Met het vertrek van Jurriën Timber is de laatste leider uit de hoofdstad vertrokken. De Oranje-international kende met zijn ervaringen in de jeugdopleiding de manier waarop Ajax wilde voetballen en was ook in verdedigend opzicht zeer betrouwbaar. Jakov Medic bewees zaterdag in de eerste wedstrijd in de Eredivisie dat hij in potentie een goede opvolger is, maar zal gezien zijn achtergrond in de tweede Bundesliga de tijd nodig hebben om wekelijks een constant niveau aan te tikken. Hetzelfde geldt voor Josip Sutalo, die zo goed als zeker overkomt van Dinamo Zagreb.

En dus is Steijn erbij gebaat die hij dit seizoen in ieder geval over een rotsvaste doelverdediger beschikt die Ajax bij moeilijke momenten op de been houdt. Met Ramaj en Gorter beschikt hij juist over twee mannen waar grote vraagtekens boven hangen. Allereerst Ramaj, die onder contract stond bij Eintracht Frankfurt. In Duitsland stond hij bekend als een groot talent, maar hij kreeg het bij zijn club niet voor elkaar om eerste doelman te worden. Het zorgt ervoor dat Ramaj nog niet de ervaring met zich meedraagt om wekelijks op topniveau te spelen. Daar komt de druk nog eens bij.

Vooralsnog lijkt Steijn te willen kiezen voor Gorter, die al langer bij Ajax voetbalt en de trainer een stuk beter kent. Een jaar geleden kreeg hij ook al eens de kans van Alfred Schreuder, in het duel om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. Gorter kreeg de voorkeur boven Pasveer en maakte een serieuze kans om eerste keeper te worden, maar ging tegen de Eindhovenaren hopeloos in de fout. Het lag daarbij niet direct aan zijn keeperstalent: het was op dat moment de druk die hem in de weg zat.

Belangrijke weken in Amsterdam

Het is dezelfde druk waarmee Ajax de komende weken te maken krijgt. Tegen Ludogorets moet de club het voor elkaar zien te krijgen om de poulefase van de Europa League te bereiken. In eerste instantie lijkt het geen lastige taak, maar met een twijfelachtige achterhoede, inclusief keeper, kan het alsnog een hels karwei worden. Met de financiële tekorten die door het mislopen van de Champions League al zijn ontstaan, kan Ajax het risico eigenlijk niet lopen.

Daarom zou het logisch zijn als de club de komende dagen de transfermarkt opgaat en een belletje pleegt met Andries Noppert. De keeper bewees op het wereldkampioenschap in Qatar dat hij een dergelijke stap eenvoudig kan maken en dat hij betrouwbaar is. Noppert zou, ook met zijn persoonlijkheid, een uitstekende aanvulling zijn op de selectie. Daarnaast hoeft hij naar verwachting niet veel te kosten. Met de Oranje-international in de selectie hoeft Ajax kortom niet langer te pokeren, maar weet het de komende maanden zeker dat het uit de problemen blijft.

Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Welke keeper is het beste?

  • Ramaj
  • Gorter
  • Noppert
1293+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:42
1980+
‘Brian Brobbey-stunt bij Oranje’
12:07
27+
Mbappé reageert ‘nee’ op vraag of hij naar Real Madrid gaat
11:45
21+
Harry Kane onzeker voor EK: ‘Het is alleen maar erger geworden’
11:28
27+
Rodrí over verschil tussen Manchester City en Arsenal: ‘Ze wilden ons niet verslaan’
11:07
53+
Carlo Ancelotti over wonderkind Güler: ‘Hij heeft iets heel speciaals’
10:52
56+
Brighton-coach onzeker over toekomst: ‘Ik dacht dat we het nog konden proberen’
10:30
24+
Ex-FC Groningen spits leidt de dans tegen Real Madrid
09:40
1090+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
09:10
663+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
08:50
4262+
‘Xavi Simons komt voor monsterbedrag op de markt’
08:34
251+
‘Saudi-Arabië wil Ten Hag redden van United-flop’
08:15
1098+
AD: ‘Feyenoord-deal staat op losse schroeven’
07:41
1062+
‘Slot moet vrezen voor vertrek van twee Liverpool-sterren’
07:20
217+
‘Frimpong leunt naar Leverkusen-exit’
07:00
63+
Afscheid nemen bestaat niet met kers op de spitsentaart | SN Team van de Week 34
23:37
348+
Luuk de Jong: “Eigenlijk hou ik daar niet van”
23:24
160+
Analisten zien beste Eredivisie-aankoop: “Zonder twijfel”
23:13
413+
Guardiola: “Kans is groter dat ik vertrek”
23:05
392+
Timber over Oranje: “Blijkbaar niet op tijd fit”
22:59
103+
Team Farioli reikt Bizot helpende hand
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie