‘Ajax-crisis door Overmars’

Foto: ‘Ajax-crisis door Overmars’

Hoe je het ook wendt of keert: het huidige Ajax is niet meer het Ajax van de voorbije jaren. Komt dat misschien door het vertrek van oefenmeester Erik ten Hag naar Manchester United? Nee, stelt Marciano Vink. De analyticus van ESPN wijst naar het (gedwongen) vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars uit de Johan Cruijff ArenA.

In een interview met De Telegraaf laat hij weten: “Het is ongelofelijk hoe snel Ajax achteruit is gegaan. Marc Overmars had echt de regie in handen. Hij was erin geslaagd om Ajax van een bedenkelijk niveau in een aantal jaar naar de subtop van Europa te krijgen. Ajax deed weer echt mee in Europa. Dat is wel erg snel veranderd en het gekke is dat er nog zeven, acht spelers in de basis zitten die het allemaal wel hebben meegemaakt.”

Calvin Bassey

In de afgelopen zomer gaven het ‘nieuwe technische duo’ Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar liefst 105 miljoen euro uit, een recordbedrag… “Als je weinig geld hebt, word je inventief en creatief. Dan draai je elk dubbeltje om en kijk je extra goed of een speler binnen je club en systeem past. Als je een speler als Calvin Bassey haalt voor 23 miljoen euro, dan moet je ’m toch op zijn minst 23 keer bekeken hebben.”

Dat was naar verluidt echter niet het geval, met alle gevolgen van dien: “Als je dan ziet dat die jongen op die positie voetballend niet mee kan, dan is er ergens toch wel iets fout gegaan. Vergis je niet hoe bepalend dat is. Als je Lisandro Martínez, die heel sterk in de opbouw is, kwijtraakt en je haalt er Bassey voor terug, dan heb je een probleem. Je hebt daar nu een speler staan die niet je eerste aanspeelpunt kan zijn, omdat hij in paniek raakt of de oplossing niet ziet of de bal niet tussendoor kan spelen.”

“Dan ga je schipperen en ga je Jurriën Timber erbij halen in plaats van hem wat dieper weg te zetten, maar dan kunnen ze allebei weer gemakkelijker worden vastgezet en moet Remko Pasveer lange ballen gaan spelen”, sluit Vink af.

Johan Cruijff ArenA

Eredivisie

6 november 2022

16:45

Ajax
PSV Eindhoven
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 6 november 2022 16:48.

Slaat hij de spijker op zijn kop?

  • Ja
  • Nee
755+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie