‘Ajax-blunder na Martínez’

Foto: ‘Ajax-blunder na Martínez’

Ajax was de voorgaande jaren een klasse apart in de Eredivisie. In het eerste seizoen zonder succestrainer Erik ten Hag gaat het een heel stuk moeizamer in Amsterdam, ziet ook Marciano Vink. In gesprek met De Telegraaf spreekt hij zijn verbazing over het huidige Ajax uit.

Ajax ging in een paar maanden van absolute alleenmacht in de Eredivisie naar een team dat vaker moet vechten voor de punten dan dat het lijkt te voetballen. Volgens Vink is daar echter de trainerswissel niet de belangrijkste oorzaak van, vertelt hij in gesprek met De Telegraaf.

“Het is ongelofelijk hoe snel Ajax achteruit is gegaan. Marc Overmars had echt de regie in handen. Hij was erin geslaagd om Ajax van een bedenkelijk niveau in een aantal jaar naar de subtop van Europa te krijgen. Ajax deed weer echt mee in Europa. Dat is wel erg snel veranderd en het gekke is dat er nog zeven, acht spelers in de basis zitten die het allemaal wel hebben meegemaakt.”

Ajax

Ajax investeerde deze zomer een recordbedrag van 105 miljoen euro. Iets wat bijna ondenkbaar was tijdens de dagen van Overmars. “Als je weinig geld hebt, word je inventief en creatief. Dan draai je elk dubbeltje om en kijk je extra goed of een speler binnen je club en systeem past. Nu zijn er spelers gehaald, van wie je je dat kunt afvragen.”

De analist haalt één van de zomerwinsten aan als voorbeeld. “Als je een speler als Calvin Bassey haalt voor 23 miljoen euro, dan moet je ’m toch op zijn minst 23 keer bekeken hebben. Als je dan ziet, dat die jongen op die positie voetballend niet meekan, dan is er ergens toch wel iets fout gegaan.”

Vooral het verschil met voorganger Lisandro Martínez is voorlopig nog (te) groot. “Als je Lisandro Martinez, die heel sterk in de opbouw is, kwijtraakt en je haalt er Bassey voor terug, dan heb je een probleem. Je hebt daar nu een speler staan, die niet je eerste aanspeelpunt kan zijn, omdat hij in paniek raakt of de oplossing niet ziet of de bal niet tussendoor kan spelen.”

Dat heeft ook gevolgen voor de rest van de defensie. “Dan ga je schipperen en ga je Jurriën Timber erbij halen in plaats van hem wat dieper weg te zetten, maar dan kunnen ze allebei weer gemakkelijker worden vastgezet en moet Remko Pasveer lange ballen gaan spelen.”

Heeft Vink een punt?

  • Ja
  • Nee
554+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie