Rechter velt oordeel na ‘schokkend’ Berghuis-incident

Foto: Rechter velt oordeel na ‘schokkend’ Berghuis-incident

De politierechter in Rotterdam heeft twee mannen veroordeeld naar aanleiding van de antisemitische muurschildering van Ajax-speler Steven Berghuis. De 42-jarige man uit Hoogvliet en de 47-jarige man uit Rotterdam moeten een bezoek brengen aan het Holocaustmonument in Amsterdam, waar zij een verslag over moeten schrijven.

Berghuis stapte vorig jaar zomer over van Feyenoord naar Ajax. Dat leidde tot grote verontwaardiging in Rotterdam. Er stroomden talloze (doods)bedreigingen binnen, maar ook werd op 24 juli 2021 een karikatuur van Berghuis ontdekt op een muur aan de Schuttersweg in de wijk Crooswijk. Berghuis werd daarop afgebeeld in concentratiekampkledij, een gele ster met de letter J, een keppeltje en een neus. Ook was de tekst ‘Joden lopen altijd weg’ aangebracht.

De rechter vond de muurschildering ‘schokkend’. Ook werd geconcludeerd dat de mannen een ‘volslagen gebrek aan enig vermogen tot verplaatsing in wat de Holocaust heeft gedaan en nog steeds doet met de Joodse gemeenschap in het algemeen en overlevenden en hun nabestaanden in het bijzonder’.

De verdachte uit Hoogvliet gaf vorige maand tijdens de zitting aan dat hij niemand wilde beledigen. “Als dat is gebeurd, dan spijt me dat. Het was meer een beetje satire, waar misschien een beetje frustratie bij zat”, zei hij toen. De advocaat van de Rotterdammer bepleitte vrijspraak, omdat zijn cliënt de uiteindelijke ‘weerzinwekkende, discriminerend en walgelijke’ niet had gemaakt.

Ook is een voorwaardelijke taakstraf van zestig uur opgelegd. Het Openbaar Ministerie had voor beide mannen een taakstraf van zestig uur geëist.

TIP: Wedden op Ajax en/of Feyenoord? Waag je gok via Circus en pak de bonus van €250!

Een gepaste straf?

  • Ja, vind ik wel
  • Nee, vind ik niet
69+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie