KNVB door het stof na uithaal Vera Pauw

Foto: KNVB door het stof na uithaal Vera Pauw

De KNVB heeft vrijdagavond een statement gepubliceerd naar aanleiding van het NRC-interview met Vera Pauw. De oud-bondscoach van de Oranje Leeuwinnen heeft hard uitgehaald naar de voetbalbond (‘ze hebben mijn leven geruïneerd’). Zo verklaarde zij 35 jaar verkracht te zijn door een voetbalfunctionaris.

Op de eigen website schrijft de voetbalbond: “Bij de KNVB zijn we zeer geschrokken van de ervaringen uit een niet recent verleden waar Vera Pauw ons vorig jaar in een gesprek over heeft verteld. Naar aanleiding hiervan hebben we gezamenlijk besloten om onderzoek te laten doen. Vera wilde dit laten uitvoeren door Verinorm, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in sociale veiligheid.”

De KNVB heeft dit onderzoeksbureau de opdracht toegekend. “De onderzoeksvragen zijn door Verinorm met Vera gecommuniceerd en daarna is door dit bureau gesproken met 22 betrokkenen, waarvan er 18 door Vera zijn aangedragen. Er heeft uitgebreid hoor en wederhoor plaatsgevonden. Aangezien een aantal zaken destijds door betrokkenen verschillend is beleefd, was waarheidsvinding en het in kaart brengen van feiten en omstandigheden het enige doel van het rapport, dat alleen door Vera, Verinorm en de KNVB besproken zou worden. Het rapport is echter toch (buiten ons om) in de publiciteit gebracht.”

Uit het onafhankelijke onderzoek blijkt dat de KNVB ‘een aantal zaken anders had moeten aanpakken’. “Zo is Vera in het verleden helaas geconfronteerd met een aantal (inschattings)fouten en schadelijke opmerkingen van (oud-)KNVB-medewerkers. Verinorm heeft met het onderzoek ook geconstateerd dat hier geen plan of beleid van de KNVB achter zat”, zo schrijft de bond. Tevens zouden signalen van Pauw in 2011 over seksueel grensoverschrijdend gedrag onvoldoende zijn aangepakt.

Ook voegt de KNVB toe: “De fouten die in het rapport worden benoemd erkennen we en hadden haar niet mogen overkomen. Het is onacceptabel dat Vera destijds niet de veilige werkomgeving heeft ervaren waar ze recht op had. In het persoonlijk contact met Vera hebben wij ervaren dat deze situatie helaas zeer veel impact op haar heeft en dat spijt ons. We willen zo snel mogelijk maar wel uitermate zorgvuldig de aanbevelingen uit het rapport intern en met Vera bespreken zodat we acties kunnen uitzetten. Ook met het oog op herstelbemiddeling.”

Een goed statement?

  • Ja, vind ik wel
  • Nee, vind ik niet
145+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
43+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
55+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
22+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
39+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
254+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
52+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
87+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
214+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
81+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
755+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
162+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
44+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
346+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
748+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
198+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
322+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
337+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie