KNVB legt uit waarom het ‘Qatar’ niet boycot

Foto: KNVB legt uit waarom het ‘Qatar’ niet boycot

Het Nederlands elftal hoopt eind dit jaar te schitteren op het WK in Qatar. Critici vinden dat de eindronde geboycot moet worden, maar volgens secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB is zo’n maatregel geen toegevoegde waarde.

“We hebben gekozen voor maatschappelijk bewust deelnemen en willen ons steentje bijdragen aan duurzame verbeteringen in Qatar”, reageert De Jong tegenover De Telegraaf. “Om een boycot, zo zeggen ook Amnesty International, Human Rights Watch en ook zeker de migranten om wie het gaat, wordt niet gevraagd. Een boycot helpt niet om de situatie te verbeteren.”

Volgens De Jong is er al veel gedaan om de situatie in Qatar te verbeteren. “Dat is echt te veel om op te noemen. Op de website van de KNVB wordt precies bijgehouden wat er allemaal is gedaan. Met ’Football Supports Change’, voetbal ondersteunt verandering’, zetten we ons in. Dit deden we al ruim voordat Oranje zich kwalificeerde voor het WK en we blijven dat doen tot ruim na het WK. Het WK moet als hefboom werken voor de ontwikkelingen in Qatar.”

“Qatar heeft de afgelopen twee jaar nieuwe wetten ingevoerd waarmee het beruchte kafala-systeem buitenspel wordt gezet en arbeidsmigranten worden beschermd”, weet De Jong. “Daarmee zijn we er niet, want het doorvoeren en nakomen van al deze wetten vraagt veel aandacht en kost tijd. Het is een evolutie, geen revolutie en ook na het WK blijven we ons hiervoor inzetten. De veranderingen in Qatar mogen niet van korte duur zijn.”

TIP: Wint Oranje op het WK van Senegal? Win 1,66 keer je inleg!

Eens?

  • Ja
  • Nee
56+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie