AZ bezorgt FC Utrecht dramatische middag

AZ heeft zondagmiddag indruk gemaakt in de Eredivisie. In het eigen AFAS Stadion veegden de Alkmaarders de vloer aan met FC Utrecht, dat de winst bij Ajax geenszins een vervolg kon geven: 5-1.

FC Utrecht begon met goede moed aan de wedstrijd in Alkmaar. Het team van René Hake toonde meteen aanvallende inspiraties, maar een lange bal aan AZ-zijde brak de wedstrijd aan de andere kant open. Jordy Clasie stuurde Albert Gudmundsson diep, die op zijn beurt Vangelis Pavlidis een niet te missen kans gunde: 1-0. Voor de Griek was het pas zijn tweede treffer in dienst van AZ.

Blunder

De Domstedelingen zorgden voor de interlandperiode voor een stunt door met 0-1 te winnen bij Ajax. Maarten Paes was twee weken geleden de grote man, maar de doelman kon de goede lijn niet doortrekken. Paes dacht een schot van Jesper Karlsson eenvoudig te kunnen vangen, ware het niet dat hij de bal tot zijn eigen verbazing in eigen doel liet ploffen: 2-0.

Het ging van kwaad tot erger voor FC Utrecht. Aanvaller Mimoun Mahi viel binnen het kwartier geblesseerd uit, waar AZ kansen kreeg om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Na een aantal speldenprikjes viel de 3-0 ook nog in de eerste helft. Na goed voorbereidend werk van Karlsson knikte de goed meegelopen Dani de Wit bij de tweede paal tegendraads raak.

AZ loopt uit

FC Utrecht probeerde na rust nog wel om zich in de wedstrijd te knokken. Hake wisselde twee keer en er ontstonden ook kansen voor de bezoekers, maar opnieuw viel de treffer aan de andere kant. Karlsson bleek opnieuw ongrijpbaar voor de Utrecht-defensie en ook nu mocht De Wit het beslissende zetje geven: 4-0. Bijna maakte hij ook nog de vijfde AZ-goal, ware het niet dat zijn kopbal voorlangs vloog.

De 5-0 viel alsnog. Vijf minuten voor tijd ging de bal op de stip voor AZ. Utrecht-aanvoerder Willem Janssen vloerde Gudmundsson, die toestemming kreeg om zelf de trekker over te halen vanaf elf meter: 5-0. Wel redde Quinten Timber, één van de invallers bij FC Utrecht, de eer na een fraaie individuele actie.

Scoreverloop: 1-0 (6′) Vangelis Pavlidis, 2-0 (12′) Jesper Karlsson, 3-0 (40′) Dani de Wit, 4-0 (57′) Dani de Wit, 5-0 (86′) Albert Gudmundsson (strafschop), 5-1 (90′) Quinten Timber