Actieve rol KNVB voor mensenrechten Qatar: “Er is vooruitgang geboekt”

Foto: Actieve rol KNVB voor mensenrechten Qatar: “Er is vooruitgang geboekt”

De KNVB gaat een actievere rol innemen wat betreft het welzijn van de gastarbeiders in Qatar. Topman Gijs de Jong reist komende week naar de organisator van het WK 2022, om te praten met verschillende mensen die invloed hebben op de positie van de arbeidsmigranten. 

De werkomstandigheden in het staatje in het Midden-Oosten waren erbarmelijk en hebben van duizenden het leven gekost. Verschillende nationale ploegen kwamen met statements over de mensenrechter in Qatar: het Nederlands elftal droog voorafgaand aan het WK-kwalificatieduel met Letland shirt met de tekst ‘Football Supports Change’.

“Uiteraard moeten we ons nog kwalificeren voor het WK, maar het veranderen van een systeem dat al decennialang in die regio bestaat, heeft tijd nodig”, stelt De Jong op de website van de voetbalbond. “Sinds vorig jaar voeren we hier intensief gesprekken over, binnen de internationale voetbalwereld, maar ook met de Nederlandse overheid, internationale vakbonden en mensenrechtenorganisaties. We willen zeker niet te vroeg juichen, maar door structureel met z’n allen de nadruk op verandering te blijven leggen, is er de afgelopen tijd al enige vooruitgang geboekt. Zeker als je het afzet tegen de rest van de regio.”

Nederland vormt samen met Engeland, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Zweden en Zwitserland een UEFA-werkgroep die zich richt op de rechten van arbeidsmigranten in Qatar.

Gaat dit helpen op de lange termijn?

  • Ja, goede stap
  • Ik vrees van niet…
32+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie