Boadu kan mogelijk transfer naar topcompetitie maken

Foto: Boadu kan mogelijk transfer naar topcompetitie maken

AZ raakt deze zomer mogelijk Myron Boadu kwijt. De talentvolle centrumspits staat volgens de regionale Franse krant Nice-Matin nadrukkelijk in de belangstelling van AS Monaco dat hem naar verluidt als vervanger ziet van de vertrokken Stevan Jovetic. Het zou een interessante overstap zijn voor Boadu, die snel een nieuwe prikkel nodig heeft.


De Alkmaarders beschikken sinds twee seizoenen over een aantal grote talenten binnen de selectie. Naast Boadu speelden Calvin Stengs, Teun Koopmeiners, Marco Bizot en Oussama Idrissi zich in de kijker bij grote clubs in Nederland én het buitenland. Het leverde Idrissi in de zomer van 2020 zelfs al een transfer op bij Sevilla, waar hij de eerste seizoenshelft niet aan spelen toekwam. Daardoor speelde hij het afgelopen half jaar bij Ajax. Hoewel hij ook daar niet aan het voetballen kwam, maakt hij in zijn kwaliteiten duidelijk stappen voorwaarts.

Koopmeiners, Stengs en Boadu hopen de komende jaren eveneens de stap naar een grotere club te maken. Waar de spelers in Alkmaar de fijne kneepjes van het profniveau leren, is het voetballen met een hoger verwachtingspatroon een nieuwe ervaring. Aanvoerder Koopmeiners lijkt daarom open te staan voor een vertrek naar Italië, waar hij nadrukkelijk in de belangstelling zou staan van Atalanta Bergamo. Tuttosport meldde eerder zelfs al dat de transfer was afgerond, maar vooralsnog was er geen witte rook voor Koopmeiners.

Stengs en Boadu kunnen naar verluidt beiden naar Frankrijk. Afgelopen week schreef Nice-Matin dat de Oranje-international de mogelijkheid heeft om voor OGC Nice te spelen. De Franse topclub, die vorig seizoen nog als negende eindigde in de competitie, is op zoek naar een kwaliteitsimpuls in de voorhoede en ziet in Stengs een belangrijke speler. Zijn huidige medespeler Boadu zou naar AS Monaco kunnen vertrekken, dat achter Lille OSC en Paris Saint-Germain eindigde in de Franse competitie. Het is echter de vraag of hij daarmee de juiste stap maakt.

Talent Boadu


Boadu mocht in het seizoen 2017/2018 in de laatste wedstrijd tegen PEC Zwolle voor het eerst op het veld verschijnen. De centrumspits had een knieblessure achter de rug die hem vrijwel het gehele seizoen aan de kant hield en kreeg van de club nog 23 minuten om zichzelf aan het grote publiek te laten zien. Veel indruk maakte Boadu echter niet, want de aanvaller maakte geen van de zes doelpunten. Tijdens het volgend seizoen moest Boadu het doen met vijf basisplaatsen en drie invalbeurten, waarin hij voor drie goals en twee assists zorgde.

De centrumaanvaller kreeg steeds vaker een basisplaats en mocht in het seizoen 2019/2020 maar liefst 24 keer bij de eerste elf verschijnen. Dat hadden meer wedstrijden kunnen zijn, maar door de plotselinge coronastop moest Boadu vervroegd vrij nemen. In die 24 optredens was de aanvaller goed voor 14 doelpunten en zes assists, waarmee hij een belangrijke bijdrage leverde aan de tweede plaats die de Alkmaarders bereikten. Ook in de Europa League had Boadu een hoog rendement: in zeven duels kwam hij tot vier goals en twee assists.  

Zijn naam kwam steeds vaker in de voetbalwereld voorbij, waardoor een plaats in het Nederlands elftal plotseling geen gekke gedachten meer was. Ronald Koeman hield hem in de gaten en besloot hem in november 2019 op te roepen voor een interlandperiode. Tijdens het laatste duel met Estland mocht Boadu in de rust invallen voor Memphis Depay en was hij in de laatste minuten zelfs goed voor het vijfde en laatste doelpunt van Oranje. Niets leek hem daarom meer te kunnen stoppen om snel de top te bereiken, maar dat bleek moeilijker dan gedacht.

Zware periode


De 20-jarige aanvaller profiteerde in het seizoen 2019/2020 namelijk van het uitstekende seizoen van de Alkmaarders. Niet alleen op Europees vlak deed AZ het naar behoren, ook kreeg hoofdtrainer Arne Slot het voor elkaar om in de competitie weerstand te bieden tegen Ajax. AZ bleek half december in staat om de Amsterdammers met 1-0 te verslaan, terwijl de club drie maanden later in de Johan Cruijff Arena met een 0-2 overwinning naar huis terugkeerde. In beide duels was Boadu goed voor een doelpunt, waarmee hij zichzelf nog maar eens in de schijnwerpers zette.

Voor het seizoen 2020/2021 nam de druk op de talentvolle spelers verder toe. Analytici vonden dat de aanvaller het nog maar een seizoen moest bewijzen, voordat hij naar een grotere club kon vertrekken. De prestaties in de voorbereiding op het nieuwe seizoen verliepen bij AZ echter stroef. De club verloor in de derde voorronde van de Champions League van Dynamo Kiev en Boadu bleek in die wedstrijd niet in staat om het tij te keren. De aanvaller scoorde nog wel in de eerste twee competitiewedstrijden tegen PEC Zwolle en Fortuna Sittard, maar daarop volgde een lange droogte.

Boadu speelde uiteindelijk 28 wedstrijden in het basisteam en mocht drie keer invallen, waarbij hij 15 doelpunten en een assist het resultaat was. Het waren redelijke resultaten voor een aanvaller van AZ, maar steeds vaker viel het moeizame spel van Boadu op. Het viel critici op dat het talent moeite had om zijn rust te bewaren wanneer hij alleen voor de keeper stond. Bovendien bleek Boadu niet goed te kunnen koppen, waardoor verschillende oud-voetballers twijfelden aan de mogelijkheden van de speler. Met die druk kon hij maar lastig omgaan.

AS Monaco


Het verwachtingspatroon zal volgend seizoen alleen maar verder toenemen. Waar hij het afgelopen seizoen niet volledig liet zien, zullen velen aankomend voetbaljaar als laatste kans voor Boadu zien om zichzelf aan de Nederlandse topclubs te bewijzen. Die druk heeft echter allerminst een positief effect op de ontwikkeling van Boadu die juist bij rust in zijn hoofd is gebaat. Daarom zal het de voorhoedespeler mogelijk niet afschrikken om op jonge leeftijd al een overstap te maken naar de Franse competitie, waar hij het vertrouwen krijgt van de club.

Een vroeg vertrek kan voor Boadu twee kanten opschieten. Robin van Persie vertrok aan het begin van deze eeuw van Feyenoord naar Arsenal, waar hij na een paar seizoenen uitgroeide tot een grote speler in Engeland en vervolgens nog voor Manchester United en Fenerbahce uitkwam. Anderzijds heeft Boadu ook Justin Kluivert als speler voor zich die juist te vroeg vertrok bij Ajax. De razendsnelle buitenspeler kwam de laatste jaren uit voor AS Roma en RB Leipzig, maar wist bij beide clubs niet een vaste basisplaats af te dwingen.

Het zou voor Boadu daarom een gok zijn om naar het buitenland te verkassen. Tegelijkertijd kan het voor hem een manier zijn om weer rust in zijn hoofd te krijgen en zichzelf buiten de Nederlandse schijnwerpers verder te ontwikkelen tot de speler die hij kan worden. De aanvaller liet de afgelopen seizoenen bij AZ zien dat er veel rek zit in zijn ontwikkeling. Boadu heeft de komende jaren alleen nog de ervaring en het vertrouwen nodig om zijn kwaliteiten volledig uit zich te persen, waardoor hij zich kan ontwikkelen tot de vaste spits van Oranje.   

Moet Myron Boadu naar AS Monaco vertrekken?

  • Ja, dat lijkt me een verstandig besluit
  • Nee, dat zou ik niet doen
140+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

06:38
17+
‘Verrassende naam op trainerslijst Ajax’
23:45
85+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
93+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
41+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
52+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
307+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
60+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
100+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
271+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
86+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
1060+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
175+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
48+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
434+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
789+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
124+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
210+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
48+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
334+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
12+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie