Spanje naar kwartfinale na waar spektakelstuk

Spanje heeft zich maandagavond via een doelpuntenspektakel geplaatst voor de kwartfinales van het EK. Kroatië bezorgde de Spanjaarden weliswaar overwerk middels een fenomenale comeback, maar in de verlenging greep La Roja alsnog de winst: 3-5.

De EK-maandag werd aan het begin van de avond ingeluid door het treffen tussen Kroatië en Spanje in Kopenhagen. De Kroaten konden in de poulefase niet overtuigen en misten voor dit duel ook nog eens de positief geteste Ivan Perisic. Ondanks de laatste 5-0-zege tegen Slowakije, besloot de Spaanse bondscoach Luis Enrique hard in te grijpen. Zo passeerde hij aanvoerder Jordi Alba ten faveure van José Gayà, in de aanval maakte Ferran Torres zijn rentree en koste van Gerard Moreno. De start van La Roja was goed met kansen voor onder meer Koke en Álvaro Morata. Het vertrouwen bij laatstgenoemde is echter zo broos dat ook deze mogelijkheid er niet in ging. Na twintigste minuten brak het duel open op bizarre wijze. Vanaf het middenveld kreeg doelman Unai Simón een op het oog simpele terugspeelbal van Pedri. De bal hobbelt echter over de voet van de keeper, zo het doel in. Een blunder van jewelste!

Aan het spelbeeld veranderde weinig: Spanje in balbezit en Kroatië plooide terug. Dat resulteerde voor nog in de gelijkmaker. Na een lange aanval namen de Spanjaarden het Kroatische doel onder vuur, waarna Pablo Sarabia de rebound kon inschieten. Zo was de achterstand weggewerkt en kon Spanje de tegenstander nog wat verder onder druk zetten. De ploeg van Zlatko Dalic kwam er aan de andere kant nauwelijks gevaarlijk uit. Twaalf minuten in het tweede bedrijf zette verdediger César Azpilicueta een aanval zelf op, liep door richting het doel en kon de afgemeten voorzet van Ferran Torres binnenkoppen. In zijn 27e interland was het de eerste goal voor de Chelsea-speler. Kroatië besefte dat men iets meer van eigen helft moest afkomen en creëerde een kans via de opgekomen Josko Gvardiol. De linksback mikte in de korte hoek, maar uitgerekend Simon voorkwam de tegengoal.

Een kwartier voor tijd viel de beslissing. De bal werd achter de verdediging van Kroatië gelegd door Pau Torres, waar Ferran Torres al op loerde. Oog in oog met de doelman bleef hij ijzig koel: 1-3. Toch kwam de spanning vijf minuten voor tijd nog terug. Luka Modric kwam gevaarlijk door en zette voor. De inzet van dichtbij van Mislav Orsic werd nog gepareerd, maar het horloge van de scheidsrechter liet zien dat de bal duidelijk achter de doellijn was geweest. Kroatië drong in de slotfase nog flink aan en kon zowaar in de blessuretijd nóg een keer toeslaan. Weer was het een invaller die toesloeg: Mario Pasalic. Met een rake kopbal wist hij de onmogelijk geachte verlenging alsnog af te dwingen: 3-3.

Kroatië ging deze verlenging met een mentale boost in en had aanvankelijk ook het betere van het spel, maar nog in de eerste verlenging wist Spanje alsnog de wedstrijd in eigen voordeel om te zetten. De veelbesproken Morata schoot op aangeven van invaller Dani Olmo de 3-4 tegen de touwen en kort daarna viel het doek definitief voor de arme Kroaten. Mikel Oyarzabal werkte in de 103e minuut ook nog de vijfde Spaanse treffer tegen de touwen.

Scoreverloop: 1-0 (20′) Pedri (eigen doelpunt), 1-1 (38′) Pablo Sarabia, 1-2 (57′) Cesar Azpilicueta, 1-3 (76′) Ferrán Torres, 2-3 (85′) Mislav Orsic, 3-3 (90′) Mario Pasalic, 3-4 (100′) Álvaro Morata, 3-5 (104′) Mikel Oyarzabal